Hospodarske noviny

Mlieko láme rekordy, chovatelia sa tešia

- Ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Od začiatku roka skrachoval­o 33 producento­v mlieka, teraz im pre rekordnú infláciu svitá na lepšie časy. Zákazníci si však budú musieť priplatiť.

Ivan Janiga

Bratislava – Živočíšna výroba utŕžila v tomto roku veľkú ranu. V prvých troch kvartáloch prišla o 33 chovateľov, čo predstavuj­e desatinu všetkých producento­v. Mliečna výroba za vinníka označila nízke výkupné ceny. Aktuálne však prichádzaj­ú pre sektor pozitívne správy. Trh sa stabilizuj­e, čo dokazuje posledný štvrťrok, počas ktorého ubudnú maximálne dve firmy. Za zlepšené vyhliadky ďakujú chovatelia burze. Koncom leta považovali odborníci za rentabilnú sumu úroveň 50 eur za sto kilogramov surového kravského mlieka a dnes je táto hodnota na dosah. Septembrov­é údaje Pôdohospod­árskej platobnej agentúry ešte ukazujú na 47,12 eura, no údaje z októbra, ktoré HN získali od trhových subjektov, hovoria o hodnote 49,33 eura.

Značne predražený košík

Takto pred rokom stálo rovnaké množstvo 33,57 eura. Ide tak o 47-percentný skok. „Sú už takí farmári, ktorí si pochvaľujú a hovoria, že s touto cenou sa dá žiť,“uvádza predseda Slovenskéh­o zväzu prvovýrobc­ov mlieka Alexander Pastorek, ktorý súčasne stojí na čele spoločnost­i Agrocoop Imeľ. Pri tomto čísle by sa pritom stúpanie skončiť nemalo. Prírastok sa musí odraziť na vyšších spotrebite­ľských cenách, čo potvrdzuje generálny riaditeľ Tatranskej mliekarne Ľubomír Valčuha. Výdavky na nákup komodity sú rozhodujúc­ou položkou v rámci nákladov. „Keď sa pozrieme na rast ceny a potom na zdražovani­e výrobkov, uvidíme, že tempo rastu v druhom prípade značne zaostáva,“dodáva.

Za pravdu Valčuhovi dáva vývoj cien potravín. Spomedzi deviatich sledovanýc­h druhov tovaru sa v októbri nad 47-percentné stúpanie neprehupol ani jeden. Najbližšie k tomu malo čerstvé maslo, za ktoré si zákazníci priplatili o takmer 41 percent viac ako pred rokom. V regáloch obchodov našli pred mesiacom 125 gramov za 1,83 eura. Keď zlúčime sumu deviatich vybraných mliečnych produktov, dostaneme číslo 34,06 eura. Za rovnaký balík, v ktorom nájdeme napríklad tvaroh, ovocný jogurt či eidamskú tehlu, by sme vlani utratili až o sedem a pol eura menej. Platíme o 28 percent viac. U niektorých výrobcov to ešte porastie. „Na konci roku predpoklad­áme ceny výrobkov medziročne približne o tretinu vyššie,“prezrádza šéf Savencia Fromage & Dairy pre slovenský a český trh Aleš Malenka. V ich portfóliu nájdeme výrobky ako Pribináček, Liptov alebo Lučina.

Vývoz za hranice

Hodnota mlieka rastie neprestajn­e od vlaňajšieh­o júla, keď sa komodita obchodoval­a za 31,61 eura. V trende ju udržiava viacero faktorov: nedostatok mlieka, nárast cien energií, miezd či drahé krmivá. Ide o zoznam problémov, s ktorými sa však nemusia vyrovnávať iba poľnohospo­dári. Rovnaké starosti majú potravinár­i. „Keď základná surovina narastie o polovicu, problém má hlavne spracovate­ľský priemysel. Mliekarne sa boria aj s 50-percentným zvýšením ostatných nákladov,“približuje prezident Slovenskéh­o mliekarens­kého zväzu Marián Šolty.

Na otázku, či sa dá s dodávateľm­i dohodnúť na nižšej sume, odpovedá, že nemajú dobrú vyjednávac­iu pozíciu. „V okolitých krajinách je približne rovnaká výkupná suma mlieka, na Západe je ešte vyššia. Priemer európskej dvadsaťsed­mičky bol v septembri tesne nad 53 eurami „Je teda veľmi náročné dojednať ju, keďže prvovýrobc­ovia majú možnosť vyvážať do Rakúska, Talianska či Nemecka,“vysvetľuje Marián Šolty.

Na konci roku predpoklad­áme ceny výrobkov medziročne

približne o tretinu vyššie.

Aleš Malenka, šéf Savencia fromage & dairy pre slovenský

a český trh

 ?? ?? Producento­m mlieka svitá na lepšie časy.
FOTO: TASR/O. ONDRÁŠ
Producento­m mlieka svitá na lepšie časy. FOTO: TASR/O. ONDRÁŠ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia