Hospodarske noviny

Ďalšie Volvo už k nám nemusí prísť, varujú podnikatel­ia

- Martin Laczko

Bratislava – Bol to silný moment. Začiatkom leta sa vláda pýšila prilákaním ďalšieho kľúčového investora na Slovensko. Volvo bude už piatou automobilk­ou, ktorá prinesie investíciu vo výške 1,2 miliardy eur. Zamestnáva­teľské zväzy však upozorňujú, že atraktivit­a Slovenska pre zahraničný­ch investorov v posledných rokoch značne utrpela. „Slovensko sa dostáva do situácie, keď investori pomaly ani neuvažujú, že by na Slovensku investoval­i,“tvrdí prezident Americkej obchodnej komory Gabriel Galgóci.

Podnikateľ­ské prostredie sa podľa neho môže zhoršiť. „Akékoľvek ďalšie daňovo-odvodové zaťaženie ešte zhorší túto situáciu,“upozorňuje s tým, že pri raste zaťaženia by už príchod investorov ako Volvo bol problemati­ckejší. Zamestnáva­telia takto reagujú najmä na návrh zvýšiť a rozšíriť osobitný odvod.

Vysoké dane zo zisku

Okrem toho vláda schválila aj 70až 90-percentné dane pre energetiko­v, zaťaženie pre prepravcov plynu, ťažbu energií a ďalšie činnosti. Získať tak chce peniaze na zmiernenie zdražovani­a energií pre domácnosti. Preto sa slovenské asociácie zastupujúc­e zamestnáva­teľov spojili a na spoločnej tlačovej konferenci­i ostro kritizoval­i zámer koaličných poslancov zo strany OĽANO na zvýšenie a rozšírenie osobitného zdanenia vybraných podnikov v regulovaný­ch odvetviach. Ten zasiahne veľké spoločnost­i od telekomu cez priemysel až po banky a finančné inštitúcie. „Vnímame to ako zásadné ohrozenie a niečo, čo vláda jasne deklaroval­a aj vo svojom programovo­m vyhlásení, že robiť nebude,“okomentova­l viceprezid­ent Republikov­ej únie zamestnáva­teľov Mário Lelovský.

Hrozba aj pre plán obnovy

Zväz vyzýva predkladat­eľov novely, aby ju stiahli. Chcú, aby prešla najskôr riadnym medzirezor­tným pripomienk­ovým konaním, kde by bol priestor zvážiť, či Slovensko naozaj potrebuje vybrať niekoľko desiatok miliónov eur, ale v dôsledku toho v budúcnosti zase prísť o niekoľko miliárd eur. Takýto scenár by bol tiež opakom toho, čo si sľubuje od novely zákona poslanec Milan Vetrák z OĽANO, ktorý je jej predkladat­eľom. Ak by návrh prešiel, sadzba pre osobitný odvod, ktorá je dnes 0,363 percenta zo zisku pred zdanením, by sa zvýšila na jedno percento, čo znamená, že hodnota by sa strojnásob­ila. Platiť odvod budú firmy, ktoré dosiahnu ročný príjem vo výške troch miliónov eur.

 ?? ?? Novinka poslanca OĽANO Milana Vetráka pobúrila biznis sektor.
FOTO: TASR/F. IVÁN
Novinka poslanca OĽANO Milana Vetráka pobúrila biznis sektor. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia