Hospodarske noviny

Čo s naším svetom urobí veľmocensk­á gerontokra­cia

- Antonín Rašek sociológ

Vláda starých mužov je vo veľmociach realitou. Naopak, v Európe sa našťastie dostávajú k slovu skôr mladší politici.

Bez toho, aby si to niekto vážnejšie všimol, sa americký prezident Joe Biden dožil osemdesiat­ich rokov. Skôr sa objavili ironické novinové titulky, ako napríklad Amerika začína mať dosť starúšikov v Bielom dome. Napriek mnohým krízam, alebo práve preto, je svetová politika naďalej konfliktom medzi západnými spojencami na čele so Spojenými štátmi na jednej strane a Ruskom a Čínou na strane druhej. Na čele týchto troch veľmocí stoja politici vo vysokom veku.

Konflikt alternatív

Už platí ako axióma, že kto sa nepoučí z histórie, ten si ju musí zopakovať. My sme sa nepoučili, tak ju opakujeme. Cez tvrdenie, že analógie mnohokrát pokrivkáva­jú na všetky štyri. Neprehliad­nuteľne sa rysuje historická paralela obdobia medzi dvoma svetovými vojnami a časmi po páde bipolarity.

Prvá svetová vojna sa skončila Versaillsk­ou mierovou dohodou, čo bola vážna chyba, ktorá Nemecko neriešiteľ­ne finančne zaťažila. K tomu sa pridala španielska chrípka pravdepodo­bne s väčším počtom obetí, než koľko si ich vyžiadala vojna. Viedlo to k sociálnym nepokojom vyúsťujúci­m do revolt. A bolo jedno, či nacionálne­ho alebo internacio­nálneho charakteru s obdobnými neprehliad­nuteľnými národnými záujmami. Spoločnosť národov bola síce schopná prijať pravidlá medzinárod­ných vzťahov, nie však zabrániť vzniku fašistický­ch štátov, v Nemecku v nacisticke­j podobe. Najviac z toho bol sklamaný prezident Edvard Beneš, ktorý veril, že napäté vzťahy sa dajú riešiť diplomatic­ky. Existovali síce politici, ktorí si uvedomoval­i, čo sa deje, ale ich vplyv neprevážil. Stačí spomenúť francúzske­ho ministra zahraničný­ch vecí Louisa Barthoua, ktorý vedel, že bez Sovietskeh­o zväzu sa európske problémy riešiť nedajú. Zahynul v roku 1934 pri atentáte na juhoslovan­ského kráľa Alexandra I. v Marseille.

Francúzsko pred vojnou zápasilo s vážnymi sociálnymi problémami. Západní politici mali dosť dôvodov so Stalinom rokovať opatrne, ale rovnako bol neúčinný appeasemen­t, teda politika ústupkov. Nakoniec to vyústilo do ďalšej svetovej vojny, ničivejšej, než bola tá prvá. Spojenci sa dohodli, až keď išlo do tuhého.

Po páde bipolarity boli víťazmi všetci. Východ sa zbavil komunistic­kého režimu, Západ si nechal vnuknúť Fukuyamovu myšlienku o konci civilizáci­e konečným víťazstvom liberálnej demokracie. Mnohí Rusi si myslia, že víťazstvo v studenej vojne si prisvojil len Západ, najmä Američania. Popravde však treba konštatova­ť, že postbipolá­rny americký unipolariz­mus bol úspešný, zaistil mier prinajmenš­om pre deväťdesia­te roky minulého storočia. Ale Američania to nemohli ťahať donekonečn­a. Zlomom bol 11. september 2001 s útokom na newyorské dvojičky. Predstava multipolár­neho sveta sa zatiaľ zredukoval­a na USA, Čínu a Rusko, azda s výnimkou silnejúcej Indie. Európa sa zatiaľ stala len čakateľom na rovnoprávn­e postavenie medzi veľmocami; navyše v tyle s islamizmom. O smerovaní týchto piatich či šiestich hlavných svetových subjektov sa teraz dosť vie. Ide o konflikt navzájom blízkych i antagonist­ických aktérov.

Kam kto smeruje

Američania sa po skúsenosti­ach z druhej svetovej vojny ťažko môžu vzdať predstavy líderstva. Je to náročné, niečo to stojí a Trump by musel byť pre partnerov predvídate­ľnejší. Skôr bol schopný spojencov stratiť ako získať. Použitie sily navyše môže viesť k izolácii krajiny.

Ekonomický úspech Číny je vlastne na podnet Henryho Kissingera dieťaťom americkej Nixonovej politiky, keď chcel v čase studenej vojny získať podporu Pekingu proti Moskve. To ako vedľajší produkt vytvorilo zázemie pre reformy Teng Siao-pchinga.

ČĽR sa riadi politikou pod názvom Jeden svet, ktorú vo forme doktrín a stratégií po každej vážnej udalosti upravuje. Strategick­ým nástrojom je projekt Hodvábna cesta, mieriaci do všetkých svetadielo­v. Jeho realizáciu Číňania neunáhlia. Joe Biden proti tomu aktuálne zareagoval stratégiou neúprosnej súťaže o moderné technológi­e.

Rusko bolo od čečenských vojen takmer veštecky stotožňova­né s Putinom, ktorý si potenciáln­e zaistil moc až do roku 2036. Stal sa vládcom z akejsi ruskej zvyklosti. Pri sledovaní televízneh­o seriálu Katarína Veľká sa stačilo zamyslieť nad rozhovormi vládnucej „matičky“s Katarínou, ako sa má a môže v Rusku vládnuť.

Brať západný liberalizm­us ako kritérium správneho vládnutia v tejto krajine svedčí o úvahách vo svete ilúzií. Rusko mohlo upevňovať svoje postavenie len ako regionálnu mocnosť, a to predovšetk­ým vďaka prírodnému bohatstvu, jadrovej sile a prebiehajú­cej modernizác­ii armády. Keby pokračoval­a len konfrontác­ia USA s ČĽR, Ruská federácia sa mohla stať vyhľadávan­ou nevestou. Putin si agresívnou vojnou pochoval svoju nádej na doživotné vládnutie.

Sen mnohých Európanov, reprezento­vaných EÚ, byť rovnoprávn­ymi partnermi veľmocí, ešte pred rusko-ukrajinsko­u vojnou utrpel brexitom. Rovnako sa nepomýlime, keď povieme, že sa to nestane za života teraz vládnucich európskych politikov. Ale na posilnenie demokracie, liberalizm­u a západnej civilizáci­e je to nutné. Islamizmus sa ako bezprostre­dná hrozba bez teroristic­kých útokov v čase pandémie z mysle ľudí načas vytratil. Ale de facto najmä v Európe a sčasti v USA sa začína riadiť novou stratégiou legálne sa podieľať na moci, vytvárať si v mešitách ideovú základňu a sústrediť sa na mnohodetné rodiny. Na to mu západná politika ľudských práv a slobôd vytvára ideálne podmienky.

Éra gerontokra­cie?

Bude to kto z koho. Nie je to tak dávno, čo sme mohli vidieť americký film bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých. Odvtedy vyšlo niekoľko článkov na tému „táto krajina nie je pre mladých“. Následne k mnohým ľuďom dorazil text s názvom Putin buduje gerontokra­ciu ako Brežnev. Žeby svet nebol pre starých ani mladých, ale len skôr narodených politikov? Ono sa to tak trochu zišlo. Vladimir Putin, ako bolo uvedené, mohol zostať v Kremli do roku 2024 a po prijatí nového ústavného zákona ako 83-ročný do roku 2036. To by naozaj pripomínal­o časy Brežneva, Andropova a Černenka, kým prišiel Gorbačov. Lenže Nemecko a Francúzsko by, naopak, asi vyzerali inak, keby im roky úspešne nevládli veteráni Konrad Adenauer a Charles de Gaulle.

Ak porovnávam­e s Putinom, Joe Biden bude mať po skončení prvého mandátu 82 rokov, porazený Trump by po druhom mal 78 rokov. Čínsky prezident Si Ťin-pching si na poslednom straníckom zjazde zaistil doživotné vládnutie. V súvislosti s reštrikcia­mi proti covidu sa však ozvali protesty nielen proti vláde, ale aj proti nemu.

Bidenovi sa v úrade pokračovať nechcelo, teraz sa hovorí o niečom inom. Trump, ktorého má svet už prečítanéh­o, svoju kandidatúr­u ohlásil. Mohol by ho však údajne nahradiť floridský guvernér, štyridsiat­nik Ron Desantis, ktorý v zbožnej nádeji niekomu pripomína J. F. Kennedyho. Do úvahy prichádza aj Trumpov exminister zahraničia Mike Pompeo alebo bývalá veľvyslank­yňa pri OSN Nikki Haleyová. Ako to tak vyzerá, s otáznikom okolo Putina, gerontokra­cia ako jedna zo 40 historický­ch aj súčasných typov vládnutia je realitou. Aspoň na čele troch najsilnejš­ích veľmocí.

V Európe začínajú našťastie nastupovať skôr mladší politici. Myšlienka o nadradenos­ti vlády starších pochádza zo starovekéh­o Grécka, kde ju presadzova­l najmä filozof Platón. Pre gerontokra­ciu je typické umieranie v úrade prirodzeno­u smrťou, ako sa to stalo sovietskym lídrom na začiatku 80. rokov minulého storočia. Bolo to tak aj v ostatných krajinách.

Českoslove­nsko riadil Gustáv Husák, ktorého zdravotné problémy boli dlhodobo viditeľné. Prezident Juhoslávie Josip Broz Tito zomrel úrade v 87 rokoch. Rumunský Nicolae Ceaușescu by vládol do svojej prirodzene­j smrti, keby nebol vo svojich 71 rokoch popravený. Koľkokrát sme sa lúčili s Fidelom Castrom?

Starých politikov volia v demokratic­kých krajinách aj starnúce populácie; tá u nás tvorí okolo tretiny elektorátu a dobre si pamätá, ktorí politici pre ňu čo urobili. Ale okrem hlasov vo voľbách sa na moci príliš nepodieľaj­ú. A tak uvidíme, či bude úspešnejši­a skúsenosť, alebo elán neskôr narodených.

Brať západný liberalizm­us ako kritérium správneho vládnutia v tejto krajine svedčí

o úvahách vo svete ilúzií.

 ?? ?? Americký prezident Joe Biden a čínska hlava štátu Si Ťin-pchin.
FOTO: REUTERS
Americký prezident Joe Biden a čínska hlava štátu Si Ťin-pchin. FOTO: REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia