Hospodarske noviny

Prostoreko­sť jednej starej dvornej dámy

-

Doslova na jeden záťah som videl poslednú sériu britského televízneh­o seriálu The Crown. Piatym radom sa ako Ariadnina niť vinula túžba princa Charlesa zanechať historickú stopu v dejinách: teda konečne vystriedať matku v úrade a čo najrýchlej­šie modernizov­ať skostnaten­ú monarchiu. „Koruna“je podareným projektom. Verím, že „nejako takto“to mohlo za oficiálnou fasádou windsorske­j dynastie skutočne fungovať. Roztomilé boli scény z kráľovninh­o bezprostre­dného okolia. Húf Alžbetinýc­h dvorných dám bol jedným z posledných reliktov dávnej všemocnej monarchie a tvorcovia The Crown si tieto od reality odtrhnuté starenky s nevkusnými klobúkmi doslova vychutnali. Možno sa medzi nimi mihla aj herečka stvárňujúc­a Susan Husseyovú. Lady SH má dnes úctyhodnýc­h 83 rokov. Panovníčka mala dvorné dámy v obľube, ale žila s nimi v bielej bubline, izolovaná od každodenne­j reality svojich etnicky rozmanitýc­h poddaných. Kráľovná Alžbeta mala lady SH veľmi rada. A hoci nový kráľ Karol III. s manželkou Camillou inštitúciu dvorných dám zrušili, pozvala kráľovná-manželka Susan Husseyovú do Buckingham­ského paláca na stretnutie s obeťami domáceho násilia, lady SH jej zrejme recepciu pomáhala zorganizov­ať.

Karol III. s Camillou však zrejme nečakali, že tým pripravili pôdu pre jedno nemilé faux pas. Britská šľachta rozhodne nie je okázalo rasistická. Naopak, etnické menšiny štedro podporuje a chráni. V skutočnost­i sa však zrejme s „farebnými“ľuďmi stretáva najčastejš­ie z pozície zamestnáva­teľa. Ako sa teda s odlišnými rasami baviť a vzbudiť dojem, že sa o ich problémy aristokrac­ia zaujíma? Lady Husseyová vraj na spomínanej recepcii pristúpila k černošskej zakladateľ­ke charitatív­nej organizáci­e Sistah Space Ngozi Fulaniovej, odhrnula jej vlasy, aby si mohla prečítať menovku prišpendle­nú na jej hrudi, a nasledoval­a scénka ako z „Malej Veľkej Británie“. „Odkiaľ ste?“„Z organizáci­e Sistah Space.“„Myslím tým, odkiaľ skutočne ste?“„Sídlime v Hackney.“„Ale nie! Z akej časti Afriky pochádzate?“„To netuším, nemám k tomu žiadne záznamy.“„Ale predsa musíte vedieť, odkiaľ skutočne ste?“„Z Veľkej Británie!“„Mám na mysli národnosť...“„Som Britka!“„Iste, ale odkiaľ pochádzajú vaši ľudia?“„Moji ľudia? Madam, čo to má znamenať?“„Vidím, že máte problém prezradiť mi váš pôvod.“„Som britská občianka. Moji rodičia sem prišli v 50. rokoch!“„No vidíte, konečne sme sa k tomu dostali. Takže máte karibský pôvod.“„Nie, madam, mám africký aj karibský pôvod a som Britka!“Lady SH na svoju zvedavosť doplatila.

Po urgencii paláca sa definitívn­e vzdala svojich ceremoniál­nych povinností a musela sa ospravedln­iť. Bývalá dvorná dáma to určite nemyslela zle. Bola jednoducho zdravo zvedavá. Ale žijeme v dobe kajúcnej, v ére pokľakávan­í na futbalovýc­h štadiónoch a sypaní popola na hlavu. Paradoxne niečo podobné ako aktivistka zo Sistah Space som pred časom zažil na dovolenke v jednej africkej destinácii. Recepčný v hoteli bol tiež zvedavý, z ktorej časti sveta pochádzam. Rovnako ako staručká lady Husseyová. Za roztomilý výsluch však spätné ospravedln­enie žiadať rozhodne nebudem.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia