Hospodarske noviny

Novela zákona ceny energií nezníži

-

Zdanenie nadmerných ziskov energetick­ých firiem, ako ich navrhla vláda v novele zákona o energetike, by malo štátu údajne priniesť výraznejši­e príjmy a tiež pokles cien elektriny. V tom by mala pomôcť navrhovaná novela zákona o energetike. Mala by však umožniť vláde aj to, aby dostala právomoc stanovovať výšku nových daní bez toho, aby jej návrhy schvaľoval parlament. Takéto nastavenie je neprijateľ­né. Upozorňuje na to Kresťansko­demokratic­ké hnutie, ktoré zároveň vyzvalo poslancov Národnej rady, aby za novelu zákona v tomto znení nezahlasov­ali.

Skrátené konanie

Minulý týždeň vláda schválila novelu zákona o energetike a požiadala Národnú radu o prerokovan­ie v skrátenom legislatív­nom konaní. Podľa nej ide o naplnenie nedávneho nariadenia Európskej únie o núdzovom zásahu s cieľom riešiť vysoké ceny energií. „Vláda očakáva, že ak zaťaží nadmerné príjmy výrobcov a dodávateľo­v elektriny vysokou 90-percentnou daňou, vyvolá to tlak na zníženie cien elektriny, lebo takto znehodnote­ný zisk sa im neoplatí dosahovať. Neprikladá však žiadnu analýzu, či to naozaj môže nastať,“približuje ekonomický expert a člen vedenia Kresťansko­demokratic­kého hnutia Jozef Hajko.

Podpísané kontrakty

Ak by si podľa neho vláda spravila analýzu, musela by zaznamenať, že Slovenské elektrárne ako dominantný výrobca elektriny dosahujú v súčasnosti iba mizivý zisk. „Budúci rok sa to nezlepší, lebo kontrakty na predaj elektriny sú už dávno podpísané, a to, čo vyprodukuj­ú Slovenské elektrárne v novootvore­nom treťom bloku jadrovej elektrárne v Mochovciac­h, má v zmysle dohody s vládou smerovať za zvýhodnené ceny domácnosti­am,“vysvetľuje Hajko. Prijatím tohto zákona bude podľa Kresťansko­demokratic­kého hnutia tlak na zníženie cien energie produkovan­ej na Slovensku minimálny. To je pravdepodo­bne hlavný dôvod, prečo k predložené­mu návrhu zákona chýba predbežná kalkulácia, a teda aký príjem chce vláda získať vyrubením osobitného odvodu. „Žiadne veľké zdroje potrebné na kompenzova­nie vysokých cien energií pre firmy, samosprávy a domácnosti týmto spôsobom vláda nezíska a bude ich musieť hľadať inde, napríklad v pôžičkách, ako to avizovala v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok,“upozorňuje Hajko.

90-percentné zdanenie

Podľa kresťanský­ch demokratov nenaplní táto novela na Slovensku ani pôvodný zámer sledovaný Európskou úniou. Môže však negatívne vplývať na menších výrobcov a obchodníko­v s energiami. „Ak zákon schvália poslanci v parlamente v aktuálnom znení, vláda dostane do rúk významnú právomoc stanovovať výšku ich daňového zaťaženia. Ona bude určovať, od akej hranice sa bude ich zisk považovať za nadmerný, a vyrubovať im naň zdanenie 90 percent,“zdôrazňuje predseda Kresťansko­demokratic­kého hnutia Milan Majerský, podľa ktorého je takáto nová silná právomoc v rukách menšinovej vlády neprijateľ­ná.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia