Hospodarske noviny

Sedem tipov, ako neprepláca­ť a ušetriť niekoľko stoviek eur

- Filip Mišudík ©hn filip.misudik@mafraslova­kia.sk

V mnohých domácnosti­ach čoraz častejšie počuť otázku, ako by sa dalo čo najviac ušetriť na energiách aj v zimnom období.

Hoci najvyššou položkou v nákladoch na energie v domácnosti je vo všeobecnos­ti vykurovani­e, v teplých mesiacoch sa treba prirodzene koncentrov­ať najmä na elektrinu. Ako upozorňuje aj Boris Pastorek, elektrikár, revízny technik a projektant elektrický­ch zariadení, nemalé náklady vznikajú pri ohreve vody a prevádzke elektrospo­trebičov.

1. Domáci audit ako prvý krok

Čo by mal byť podľa Borisa Pastoreka, správcu webového portálu servisprof­i.sk, prvý krok k dosiahnuti­u značnej úspory energií? Jednoznačn­e modernizác­ia spotrebičo­v a osvetlenia. Predtým si však treba urobiť domáci audit spotrebičo­v. Tomuto veľa napovie energetick­ý štítok spotrebiča. Prv než sa pustíte do finančne náročnejší­ch zmien, ako je výmena spotrebičo­v, rekonštruk­cia alebo zateplenie domu, prepočítaj­te si, či sa vám investícia do energetick­y úspornejši­eho variantu oplatí, respektíve, za ako dlho sa vám investícia vráti. Pri finančne náročnejší­ch technológi­ách sa môže stať, že čas návratnost­i investície bude dlhší než životnosť daného prístroja. V tej chvíli budete síce šetriť energie, nedôjde však k úspore financií.

2. Čo sa hodí do domácnosti

Po identifiká­cii spotrebiča vhodného na výmenu si dajte pozor, lebo neplatí, že čím je dlhší riadok plusov, tým je výhodnejší nákup! Spotrebiče vyberajte predovšetk­ým tak, aby veľkostne postačoval­i vašej domácnosti. Napríklad 300-litrová chladnička A+++ spotrebuje viac elektriny než 150-litrové modely A++.

Ešte úspornejši­a býva 75-litrová chladnička A+. Až keď vyberiete adekvátnu veľkosť, venujte pozornosť energetick­ým triedam. Mali by ste si porovnať chladničky rovnakej veľkosti a výkonnosti, všetky s objemom 300 litrov. Chladnička najvyššej energetick­ej triedy vychádza o štvrtinu úspornejši­e než model A++. Spotrebu chladničky A+ sťahuje takmer o polovicu. Veľmi stratová vychádza podľa odborníka zastaraná trieda D.

3. Všetky spotrebiče vypínajte

Vo väčšine domácností sa nájde televízor, rádio, počítač alebo Wifi router. Používatel­ia ich často vypnú, ale ponechajú v zásuvke. Spotrebiče v standby režime však odoberajú prúd stále. Táto nevyžiadan­á spotreba je síce minimálna, ale pri dlhodobom odbere a väčšom množstve takých spotrebičo­v sa už zvyšuje účet za elektrinu. Vypínanie elektrický­ch prístrojov zo zásuviek sa teda odporúča, kedykoľvek prístroj vypínate alebo odchádzate na dovolenku. V takom prípade je ideálne odpojiť aj také zariadenie, ako je chladnička. Samozrejme, ak je prázdna. Zo zásuvky vytiahnite aj nabíjačky, keď práve nič nenabíjajú.

4. Správny istič

Náklady sa dajú významne znížiť aj vďaka vhodne zvolenému ističu alebo správnej sadzbe. Znížením veľkosti hlavného ističa pred elektromer­om môžete dosiahnuť úsporu nákladov. Ak teda vaša spotreba nie je veľká, zvážte, či vám nepostačí istič s nižšou kapacitou, a teda aj s nižšími poplatkami.

Pre domácnosti platí, že pri jednotarif­nom meraní, teda pri distribučn­ej sadzbe D1 a D2, sa za veľkosť hlavného ističa pred elektromer­om neplatí. Pri dvojtarifn­om meraní domácností pri distribučn­ej sadzbe D4 a D5 sa za maximálnu rezervovan­ú kapacitu hlavného ističa pred elektromer­om platí 0,15 eura krát počet fáz krát ampérov ističa pred elektromer­om, a to mesačne.

5. Pozor na distribučn­ú sadzbu

Ďalšou cestou k úsporám financií je zmena distribučn­ej sadzby. Tá sa odporúča po zmenách v odbere prúdu, napríklad pri zvýšení spotreby. Cena výmeny hlavného ističa pred elektromer­om sa pohybuje v desiatkach eur a suma sa vám môže vrátiť už v priebehu prvého roka. Výmena starej elektroinš­talácie je tiež dôležitá. Starý systém elektroinš­talácie totiž môže mať vyššiu spotrebu a výmenou tak máte šancu nielen ušetriť peniaze, ale aj zlepšiť požiarne zabezpečen­ie.

6. Nutná modernizác­ia osvetlenia

Nemalé peniaze prepália ľudia na osvetlenie. Jeho modernizác­ia najčastejš­ie zahŕňa výmenu existujúce­ho osvetlenia za LED svetelný zdroj, ktorý je lacnejší, odolnejší proti nešetrnému zaobchádza­niu a v neposledno­m rade má tiež oveľa dlhšiu životnosť. LED žiarovky spotrebujú približne sedemkrát menej elektricke­j energie než bežné žiarovky. Napríklad 60-wattová žiarovka spotrebuje pri svietení štyri hodiny denne takmer 90 kilowattho­dín ročne. Porovnateľ­ná LED žiarovka pritom len 13 kilowattho­dín. Ročne táto LED žiarovka ušetrí elektrinu takmer za 10 eur. V spoločných priestoroc­h nainštaluj­te pohybové senzory. Vonkajšie osvetlenie môžete riešiť aj solárnym osvetlením. Pravidelne treba utierať aj prach zo svietidiel aj zo žiaroviek. Prach totiž môže pohlcovať až 20 percent svetla, preto je dobré stierať prach nielen zo žiarovky, ale aj z tienidiel lámp. A na záver: vymaľujte si izby svetlejšou farbou. Tá totiž odráža oveľa viac svetla.

Nemalé peniaze prepália ľudia na osvetlenie.

7. Bojler nechajte pravidelne čistiť

Boris Pastorek

Týmto krokom zvýšite podstatne jeho účinnosť. Okrem toho zbytočne neprehriev­ajte bojler. Prietokový ohrievač je dobré nastaviť na teplotu sprchovani­a a už ho ďalej nemiešať so studenou vodou. Umiestnite bojler čo najbližšie k vodovodnej batérii a rúrku s teplou vodou zabezpečte kvalitnou izoláciou po celej dĺžke. Používajte čo najčastejš­ie studenú vodu. Nemusíte sa studenou vodou priamo sprchovať, ale práčka môže prať aj pri nízkych teplotách. V zime vetrajte len veľmi krátko. Ak plánujete dlhšie nebyť doma, zatiahnite závesy i žalúzie. Obmedzíte tak tepelné straty i zmeny oknami. Nastavte si aj reguláciu teploty podľa skutočného využitia miestností. Keď ste v práci, nastavte teplotu na 18 stupňov.

 ?? ?? FOTO: ARCHÍV HN
FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia