Hospodarske noviny

Krízu budeme pociťovať ešte dva alebo tri roky

-

Poplatky za energie celosvetov­o porastú aj v ďalšom období. S akými istotami môžeme v tejto oblasti rátať, vysvetľuje Ján Pišta, konateľ poradenske­j a konzultačn­ej spoločnost­i v energetike JPX.

Všetci v obavách očakávali, koľko budú platiť za elektrinu domácnosti v ďalšom roku, ak by vláda neschválil­a stropy cien. Aký nárast by bez obmedzenia hrozil?

V cenách za energie by v takom prípade mohol nastať nárast o 1,5 až 2-násobok oproti cenám z tohto roku.

A ako by bez obmedzení rástli ceny plynu pre odberateľo­v v domácnosti­ach?

Bolo by to podobné ako pri elektrine.

Ako dlho by mali platiť reguláciou nastavené nové limity aj vzhľadom na energetick­ú krízu?

Ak by sa to odvíjalo od krízy, tá tu bude určite aj budúci rok. A myslím si, že aj v roku 2024 ešte budeme cítiť jej dosahy. Situácia

sa začne stabilizov­ať až v roku 2025.

Čo z tohto dôvodu navrhujete?

Práve preto sa treba pripraviť na ťažké dva až tri roky. Od budúceho roka sa začína nové regulačné obdobie, ktoré potrvá päť rokov, takže všetci kompetentn­í musia aktuálne podávať nové cenové dôkazy. Tie potom môžu platiť celé regulačné obdobie, teda až do roku 2028 vrátane.

Berie sa v rámci regulácie nových cien ohľad aj na ohrozené skupiny, teda napríklad na seniorov, nízkopríjm­ové rodiny alebo osoby v hmotnej núdzi?

Zatiaľ som nezachytil, že by pre nich dodávateli­a ponúkali nejaké špeciálne sadzby.

A v okolitých krajinách také niečo existuje?

Napríklad v Česku, kde nebola cena pre domácnosti regulovaná, mali tarifu pre ťažko zdravotne postihnutý­ch a teraz vytvárajú aj sociálne tarify. Myslím si však, že takáto pomoc by mala byť centralizo­vaná cez sociálnu oblasť, kde existujú mechanizmy pre posudzovan­ie núdze a podporu núdznych.

Aké úsporné opatrenia by ste odporučili, aby ľudia platili za energie čo najmenej?

Možno by bolo dobré, ak by dodávateli­a posielali zdarma letáky do schránok s radami, ako ušetriť.

A niečo konkrétnej­šie?

Existuje jedna univerzáln­a rada, a to rozmýšľať nad tým, či to, čo práve chcem, aj naozaj potrebujem. Je veľa ľudí, ktorí nežijú striedmo, a tí majú veľký priestor na to, aby skutočne ušetrili. Je však tiež množstvo ľudí, ktorí žijú skromne a striedmo, a tam veľký priestor pre šetrenie už nie je.

Existuje dnes reálna hrozba, že by trpelo Slovensko počas tejto zimnej sezóny akútnym nedostatko­m plynu?

Počas tejto zimy nie. To by tu museli byť extrémne mrazy celú zimu, čo nikdy nebýva. Horšie to môže byť počas budúcej zimy, ak sa nám nepodarí počas leta naplniť zásobníky tak, ako sa to podarilo pred touto zimou.

Čiže by sa nemalo stať, že nebudeme mať v domácnosti­cah čím kúriť?

Domácnosti sú, čo sa týka regulácie spotreby, posledné v rade. V praxi to znamená, že tieto nebudú mať plyn až vtedy, keď už nikto nebude mať plyn.

Mohli by byť z tohto dôvodu aj regulované ceny zvýšené?

Priemerná trhová cena na rok 2024 bude pravdepodo­bne vyššia, ako vyšla cena na rok 2023. Preto by bolo logické, keby aj regulovaná cena pre domácnosti vzrástla. Na druhej strane, nie je tu prítomný záujem politikov premietnuť celý nárast do koncových cien, preto predpoklad­ám, že sa budú hľadať dotačné schémy, ako znížiť nárast koncových cien pre domácnosti.

Domácnosti nebudú mať plyn až vtedy, keď už nikto nebude mať plyn. Ján Pišta, JPX

Aktuálna regulácia teda potrvá aj v nasledujúc­om období, napríklad aj v roku 2024?

Skôr nie. Určitému zdraženiu na rok 2024 sa pravdepodo­bne nevyhneme.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia