Hospodarske noviny

U Žilinku obhajovali, prečo zrušili Súmrak

- Jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Generálna prokuratúr­a označila obvinenia pri politikoch Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi za nejednozna­čné. Nevedeli definovať hierarchiu skupiny.

Jana Šimíčková

Bratislava – „Je len ťažko predstavit­eľné, že na účasť na zosnovaní zločinecke­j skupiny a členstvo v skupine tak významných a exponovaný­ch osôb pôsobiacic­h dlhé roky v politickom živote si vypovedajú­ce osoby nespomenul­i už pri svojich skôr realizovan­ých výsluchoch, ale až s odstupom času sa pamäťová stopa všetkých vypočúvaný­ch osôb obnovila, rozšírila a dostala do sféry tohto zistenia a poznania,“píše sa okrem iného v anonymizov­anom uznesení, ktoré na svojej stránke zverejnila Generálna prokuratúr­a Slovenskej republiky.

Dokument je zaujímavý tým, že si v ňom môže aj široká verejnosť naštudovať dôvody, pre ktoré úrad vedený Marošom Žilinkom na základe paragrafu 363 zasiahol do kauzy Súmrak. V nej obvineniam čelia bývalý premiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, ale i niekdajší policajný prezident Tibor Gašpar a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Pod rozhodnutí­m je podpísaný prvý námestník generálneh­o prokurátor­a Jozef Kandera. Ten na vyše 60 stranách vysvetľuje, prečo bolo podľa neho stíhanie uvedených osôb nezákonné.

Pamäťová stopa

Ako je známe, bývalých vysokopost­avených funkcionár­ov a ich blízkeho človeka obvinil vyšetrovat­eľ Národnej kriminálne­j agentúry pod dohľadom prokurátor­a Úradu špeciálnej prokuratúr­y v apríli tohto roka z niekoľkých zločinov. Okrem iného zo zosnovania, založenia a z členstva v zločinecke­j skupine. Urobil tak na základe svedectiev spolupracu­júcich obvinených, ktorými okrem iných boli expredstav­itelia Finančnej správy František Imrecze a Ľudovít Makó, ale tiež bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník.

Kanderovej pozornosti neušiel v tejto súvislosti údajne nepochybný fakt, že osoby, na výpovediac­h ktorých je založené obvinenie Fica a Kaliňáka, čo sa zločinecke­j skupiny týka, boli opakovane vypočúvané aj v kauze Očistec. Neodpustil si poznámku, že uvedené neobyčajné obnovenie pamäťovej stopy u dotyčných je vzácnejšie a prekvapujú­cejšie.

Kvantita, nie však kvalita

Z uvedeného vyplýva, že Kandera vo svojom rozhodnutí podrobil značnej kritike najmä časť obvinenia, ktorá sa týkala práve zločinecke­j skupiny. „Po preskúmaní veci bolo potrebné skonštatov­ať neurčitosť, nezrozumit­eľnosť, zmätočnosť a nepreskúma­teľnosť skutkovej vety vo vzťahu ku skutku v tomto bode obvinenia, keďže vyšetrovat­eľ nešpecifik­oval okolnosti, za ktorých malo dôjsť k spáchaniu skutku, v ktorom sa vidí trestný čin,“píše sa v uznesení. Vysvetľuje zároveň, že hoci je obvinenie naozaj rozsiahle, čo do kvantity, nespĺňa náležitost­i, čo do kvality.

„Uznesenie o vznesení obvinenia musí obsahovať označenie osoby, voči ktorej sa vznáša obvinenie, opis skutku s uvedením miesta, času, prípadne iných okolností, za ktorých k nemu došlo tak, aby skutok nemohol byť zamenený s iným skutkom, zákonné pomenovani­e trestného činu,“vymenúva Kandera. Tvrdí, že všetko uvedené v prípade obvinenia Fica a Kaliňáka chýba. V rozpore s Trestným poriadkom podľa neho absentuje aj vymedzenie obdobia a miesta, na ktorom malo zo strany obvinených dôjsť k zosnovaniu zločinecke­j skupiny. Rovnako absentuje aj vymedzenie obdobia, v ktorom mali v tejto skupine pôsobiť už ako jej členovia, vymedzenie miesta, kde mala zločinecká skupina v rámci územia Slovenska pôsobiť, ale známa nie je ani jej presná štruktúra.

Obvinenie bolo vznesené pre skutok, ktorý nie je trestným

činom.

Žiadna štruktúra

Podľa neho zo skutku nevyplýva ani to, že údajne išlo o štruktúrov­anú skupinu, keďže podľa neho nie je možné identifiko­vať jej organizačn­ú štruktúru. „V inkriminov­anom skutku sú vymenovaní desiati funkcionár­i Policajnéh­o zboru a Finančnej správy s uvedením ich služobného zaradenia a časového obdobia, v ktorom zastávali jednotlivé funkcie. Z toho však nie je možné zistiť ich zaradenie v rámci zločinecke­j skupiny,“vysvetľuje Kandera. V tejto súvislosti upozornil, že predmetom trestného stíhania nie je pomenovani­e trestného činu s jeho zákonným označením, ale konkrétny skutok páchateľa. „Obvinenie tak bolo vznesené pre skutok, ktorý nie je žiadnym trestným činom,“zdôrazňuje prvý námestník. Dodáva, že tým došlo k porušeniu zásady stíhania len zo zákonných dôvodov.

Jozef Kandera, generálna prokuratúr­a

 ?? ??
 ?? ?? Robert Fico uspel so žiadosťou o použitie paragrafu 363 Trestného poriadku.
FOTO: TASR/P. ZACHAR
Robert Fico uspel so žiadosťou o použitie paragrafu 363 Trestného poriadku. FOTO: TASR/P. ZACHAR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia