Hospodarske noviny

Schválili príspevky pre zdravotník­ov a sestry

-

Bratislava – Vláda schválila stabilizač­né príspevky pre zdravotník­ov vo výške 5 000 eur, pričom toto opatrenie si celkovo vyžiada 200 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Zdravotníc­i sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky. Podporiť by sa podľa premiéra Eduarda Hegera malo vyše 39-tisíc zdravotník­ov okrem lekárov. „Takýmto spôsobom jasne ukazujeme, že celé zdravotníc­tvo je pre nás kľúčové a je pre nás najväčšou prioritou,“povedal Heger s tým, že vláda robí kroky aj na obnovu celej infraštruk­túry nemocníc.

Stalo sa tak necelý týždeň po tom, ako lekárski odborári odvolali doteraz najväčší protest v moderných dejinách Slovenska. Stabilizač­ný príspevok vyplatí poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti zdravotníc­kemu pracovníko­vi, ktorý splnil podmienky, najneskôr do konca decembra.

Vláda zároveň uložila ministrovi práce Milanovi Krajniakov­i predložiť do konca roka návrh úpravy na zabezpečen­ie poskytnuti­a stabilizač­ného príspevku zdravotníc­kym pracovníko­m v zariadenia­ch sociálnopr­ávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníc­kym pracovníko­m a opatrovate­ľom vo vybraných zariadenia­ch sociálnych služieb. Podporenýc­h sestier a fyzioterap­eutov v zariadení sociálnych služieb by malo byť 3 000, výška stabilizač­ného príspevku by pre nich mala predstavov­ať 4 000 eur. Opatrovate­ľky

eur

je stabilizač­ný príspevok

na tri roky.

a nižší zdravotníc­ky personál by mali dostať 3 000 eur. Minister Krajniak označil príspevok za snahu o pomoc sektoru sociálnych služieb.

Ozrejmil, že vyplácaný bude podobne ako v zdravotníc­tve po podpise zmluvy. Rozdiel bude v tom, že v zariadenia­ch sociálnych služieb sa príspevky vyplatia z technickýc­h dôvodov až v januári, aby sa stihli rozdistrib­uovať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia