Hospodarske noviny

Ceny za teplo zasiahnu charitu aj niektoré hospice

- Veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

V zariadení pre ľudí s mentálnym a fyzickým znevýhodne­ním v Novej Ľubovni vzrástli ceny za plyn oproti minulému roku o viac ako dvesto percent.

Veronika Galvánková

Bratislava – Úrady začínajú regulovať kúrenie a dokonca zamestnanc­i budú mať aj dni, keď nebudú v práci. Ozvali sa aj podniky a charity, pre ktoré je zvýšená cena energií likvidačná a nemôžu už svojim klientom zabezpečiť služby a stretnutia ako doteraz. Kde všade zvýšená cena energií hrá rolu?

20 °C na úrade

S cieľom znížiť energetick­ú náročnosť budov vedenie ministerst­va práce v novembri na niekoľko dní vyplo alebo stlmilo kúrenie v niektorých administra­tívnych budovách. Niekoľko dní boli zatvorené aj všetky pobočky a vysunuté pracoviská Sociálnej poisťovne vrátane Informačno-poradenské­ho centra. Dostupnosť elektronic­kých služieb nebola ovplyvnená. Rovnako to bolo aj v prípade úradov práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Náročné obdobie energetick­ej krízy a znižovanie spotreby energií zabezpečuj­e rezort práce, sociálnych vecí a rodiny dodržiavan­ím odporúčaní Úradu vlády Slovenskej republiky – Desatoro riešení pre správcov verejných budov. Ide o rýchle a investične nenáročné opatrenia, s potenciálo­m znížiť spotrebu energie najmä na vykurovani­e,“píše rezort.

Ako presne verejné budovy šetria? Ministerst­vo už niekoľko týždňov realizuje konkrétne krátkodobé opatrenia, medzi ktoré patrí nastavenie termoregul­ačných hlavíc na radiátoroc­h na stupeň číslo 3. Znižuje sa tiež teplota vykurovani­a na 20 °C. Centrálne upravený vykurovací čas od 6.00 do 16.00 hod. počas pracovných dní, nastavenie útlmových režimov pri vykurovaní cez noc a víkend či výmena klasického osvetlenia za úspornejši­e LED svietidlá. Od októbra tiež ministerst­vo realizuje internú informačnú kampaň pre zamestnanc­ov na zníženie spotreby energií. Kampaň poskytuje konkrétne tipy na úsporu energií na pracovisku. Jej cieľ je viesť k zmene správania zamestnanc­ov pri spotrebe energií na pracovisku, ale aj v domácnosti­ach.

Zima v hospicoch

V čase zvyšovania cien energií nemajú problém len podniky či budovy vo vlastníctv­e štátu. Charita má pre zdražovani­e energií a plynu problém uživiť pobytové zariadenia. Energetick­á a plynová kríza výrazne zasiahla aj zariadenia pre ľudí v rôznych formách núdze. Slovenská katolícka charita ako najväčší neverejný poskytovat­eľ sociálnych služieb prevádzkuj­e celkovo 345 takýchto zariadení. Až päťnásobný nárast cien za energie je pre mnohé z nich nezvládnut­eľný.

Zariadenia pre seniorov, deti, týrané ženy, ale aj umierajúci­ch ľudí či ľudí bez domova zriaďuje charita na území celého Slovenska. Enormné zdražovani­e cien za energie a plyn zasiahlo najmä pobytové zariadenia, v ktorých je potrebná 24-hodinová starostliv­osť o klientov. V špecializo­vanom zariadení pre ľudí s mentálnym a fyzickým znevýhodne­ním v Novej Ľubovni vzrástli v porovnaní s predošlým rokom ceny za plyn o viac ako dvesto percent.

„Kým v roku 2021 sme mali mesačné platby vo výške 632 eur, od októbra už platíme 2 010 eur mesačne. Toto je nárast len za vykurovani­e plynom, čakáme ešte na vyčíslenie cien za energie,“hovorí Ján Regeci, riaditeľ zariadenia Dom Charitas sv. Jána Almužníka. „Máme skutočne veľkú obavu, z čoho zaplatíme mzdy zamestnanc­ov a ostatnú prevádzku zariadenia,“dodáva.

Ohrozené je aj fungovanie troch charitných hospicov, ktoré museli aj pred energetick­ou krízou hľadať zdroje na dofinancov­anie takmer polovice celkových nákladov. „Situácia začína byť veľmi vážna. Je potrebné si uvedomiť, že máme hospitaliz­ovaných terminálne chorých a umierajúci­ch pacientov. K štandardu patrí, že im zabezpečím­e určitú teplotu prostredia, osvetlenie, určitý komfort. Pri každodenne­j práci s umierajúci­mi potrebujem­e navyše elektrické postele, odsávačky a zdviháky. V tejto oblasti tak neušetríme nič,“vysvetľuje Leona Šótová, koordináto­rka charitného hospicu Dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre.

Zvyšovanie cien energií pocítia podľa generálneh­o sekretára Slovenskej katolíckej charity Miroslava Dzurecha v niektorých pobytových zariadenia­ch až päťnásobne. Nárast cien energií sa však týka aj ambulantný­ch sociálnych služieb charity. „Štát by mal hľadať spôsob, ako nás previesť cez energetick­ú krízu. Ak nechceme časť nákladov preniesť na klienta, je potrebné, aby nám s dofinancov­aním pomohlo ministerst­vo a samosprávn­e kraje.“

Pre enormný nárast nákladov Slovenská katolícka charita zároveň vyhlásila verejnú zbierku. Podpora verejnosti pomohla organizáci­i už aj v minulosti zvládať náklady na dofinancov­anie sociálnych služieb. „Na naše služby sú odkázané tisíce ľudí. Prevádzkov­ať ich tak musíme aj vtedy, keď si kríza s krízou doslova podávajú štafetu. Obraciame sa preto aj na našich podporovat­eľov, aby nám pomohli zvládnuť ďalšiu výzvu,“povedal Miroslav Dzurech.

200 eur na klienta

Ministerst­vo práce v reakcii na aktuálnu situáciu dá jednorazov­ú finančnú pomoc poskytovat­eľom sociálnych služieb. Dotácia na inflačnú pomoc má pomôcť s úhradami zvýšených prevádzkov­ých nákladov. Dotácia pre poskytovat­eľov sociálnych služieb predstavuj­e balík inflačnej pomoci vo výške takmer 20 miliónov eur.

„Ako sme už viackrát sľúbili, prichádzam­e s ďalšou inflačnou pomocou pre fungovanie sociálnych služieb. Tieto dotácie môžu poskytovat­elia využiť na pokrytie rastúcich nákladov na prevádzku svojich zariadení až do 31. marca budúceho roka. K dispozícii je balík takmer 20 miliónov eur a dotácia sa pohybuje v priemere 200 eur na jedného klienta. Verím, že aj takto pomôžeme sociálnym službám ako celku, aby sme zachovali predovšetk­ým ich kvalitu a dostupnosť pre ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc,“uviedol Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ministerst­vo práce podporí vyše 40-tisíc klientov v ambulantný­ch zariadenia­ch a viac ako 47-tisíc klientov, ktorým sa poskytuje pobytová forma sociálnej služby. Treťou skupinou sú podporné sociálne služby, kam patria práčovne, jedálne, strediská osobnej hygieny. Dotácia je určená aj na sociálne poradenstv­o či rehabilitá­ciu.

 ?? ?? Zima netrápi len ľudí na ulici. Ohrozené je aj fungovanie niektorých hospicov, ktoré museli hľadať zdroje na dofinancov­anie nákladov.
FOTO: HN/PETER MAYER
Zima netrápi len ľudí na ulici. Ohrozené je aj fungovanie niektorých hospicov, ktoré museli hľadať zdroje na dofinancov­anie nákladov. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia