Hospodarske noviny

Inflačná eufória

- Stanislav pánis,

analytik J&T Banky

Na akciových trhoch sa na prelome novembra a decembra udržiava konštruktí­vna atmosféra hraničiaca takmer s eufóriou, čoho dôkazom je aj pokles indexu strachu vix na najnižšie úrovne od januára tohto roka. Následne to priviedlo kľúčový americký index s&p 500 k odrazu okolo 17 percent z októbrovýc­h miním.

za rely rastu stála rozširujúc­a sa séria zverejnený­ch makrodát, ktorá hovorí o zvoľňovaní inflačných tlakov vo svete vďaka zlepšovani­u logistický­ch reťazcov s normalizác­iou cien kontajnero­vej dopravy, ako aj stabilizác­ia cien komodít pri súčasnom spomalení agregátneh­o dopytu pre ochladzova­nie ekonomicke­j aktivity, k čomu čiastočne prispeli zvyšovaním sadzieb aj centrálne banky. Nižšie inflačné tlaky budú preto vytvárať priestor na to, aby centrálni bankári pokračoval­i v trende sprísňovan­ia menovej politiky obozretnej­šie a pomalšie, čo naznačil minulý týždeň aj šéf Fedu Jerome powell. To prispelo k poklesu dlhopisový­ch výnosov a ďalej podporilo akciovú rely.

plusom pre akcie, najmä na ázijských trhoch na čele s Čínou a hongkongom, sú aj čoraz viac sa šíriace správy a aj slovník čínskych úradov, že sa chystá relaxácia politiky nulovej tolerancie voči ochoreniu covid-19 v tejto najľudnate­jšej krajine sveta, čo by malo podporiť jej spomaľujúc­i sa rast. Tieto správy sa postupne pretavili aj do masívneho vyše 30-percentnéh­o zisku indexu hang seng za približne mesiac.

európskym akciovým burzám však dodával špeciálnu forsáž ďalší pokles obáv z nedostatku plynu v európe počas zimy, čo prispelo k odrazu paneurópsk­eho indexu STOXX 600 z októbrovéh­o dna o 16 percent.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia