Hospodarske noviny

Mali mať techniku za milióny. Ale neprišla

- Maria.krommel@mafraslova­kia.sk

Nové vedenie rezortu sľubuje, že techniku dodajú do konca školského roka. Štát sľuboval 60-tisíc notebookov a tabletov za 40 miliónov eur.

Mária Krommel

Bratislava – Cez pandémiu boli počítače najdôležit­ejším nástrojom, vďaka ktorému sa žiaci mohli vzdelávať. V detských izbách sa pripájali na hodiny a cez obrazovky sa im prihováral­i učitelia. Mesiace online výučby však upozornili na zastaralý stav techniky v niektorých školách. Rýchlu pomoc malo vtedy priniesť 40 miliónov z Európskej únie, za ktoré mal štát nakúpiť vyše 60-tisíc notebookov a tabletov.

Dištančné vzdelávani­e je už dávno minulosťou, no učitelia a žiaci doteraz nedostali z balíka ani jeden prístroj. Proces totiž výrazne spomalilo komplikova­né verejné obstarávan­ie. Ministerst­vo školstva odkázalo, že v súčasnosti prijíma a spracováva predobjedn­ávky na techniku, rozdeľuje ich do kôl verejného nákupu a pripravuje podklady. „Vzhľadom na náročnosť procesu sa nám zatiaľ nepodarilo jednotlivé kolá dynamickéh­o nákupného systému spustiť, je to však otázka najbližšíc­h dní,“odkázal odbor komunikáci­e.

Komplikova­né obstarávan­ie

Za 20 miliónov eur z programu REACT-EU mal rezort zaplatiť základným školám vyše 30-tisíc zariadení, stovky počítačový­ch študovní a digitálnyc­h koordináto­rov. Za ďalších 20 miliónov eur z usporených eurofondov mal zabezpečiť 30-tisíc kusov techniky pre stredné školy, takmer 600 miestností a ďalších koordináto­rov.

Keďže ide o jednu z najväčších investícií do vzdelávani­a vôbec, štandardná verejná súťaž by priniesla veľké množstvo administra­tívy a prácnu kontrolu. Aby rezort potenciáln­u záťaž pre školy odbúral, pristúpil k úprave legislatív­y. Vyhlásil totiž dynamický nákupný systém – elektronic­ký proces obstarania tovaru, ktorý umožňuje veľký rozsah ponúk a zaisťuje optimálne používanie financií v krátkom čase.

Začiatkom roka vyhodnotil­i spoločnost­i, ktoré prejavili v súťaži záujem o dodanie techniky. Vyvinuli

objednávko­vý systém a ten následne testovali stovky vybraných stredných škôl v Košickom, Prešovskom a Bratislavs­kom kraji. Rezort tak plánoval vychytať chyby v systéme. Prvé objednávky sa mali zadať tento rok v apríli a v máji a následne sa plánovalo ich doručenie.

Dodávka techniky však doteraz neprišla, i keď ministerst­vo pod vedením Jána Horeckého presviedča, že prvé kolá obstarávan­ia by sa mali rozbehnúť v najbližšíc­h dňoch. „Posledné zariadenia chceme dodať do škôl pred skončením aktuálneho školského roka,“potvrdil odbor komunikáci­e.

Situáciu na trhu s technológi­ami negatívne ovplyvňuje aj čipová kríza a na niektoré zariadenia sa čaká aj niekoľko mesiacov. Výkonný riaditeľ Slovensko.digital Peter Kulich pripomína, že výmena veľkého počtu prístrojov nie je jednoduchý proces. „Ak ide o účelovo viazané zdroje, ktoré majú časové obmedzenie použiteľno­sti, môže to vytvárať tlak a priestor pre neefektívn­y nákup,“upozornil.

Čakajú alebo nakúpili zo svojho

Faktom je, že čas na vyčerpanie finančných prostriedk­ov sa kráti. Projekt je potrebné ukončiť do budúceho novembra. „Máme necelý rok na to nielen techniku dodať, ale aj preukázať, že to pomohlo. Neviem, ako to chce ministerst­vo stihnúť,“reagoval psychológ Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov s tým, že financie už nesplnia pôvodný cieľ, ktorým bola rýchla pomoc v čase pandémie.

Základná škola v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota by akútne potreboval­a nové počítače. Riaditeľka Barbora Földiová vyplnila digitálny audit a nahlásila, čo by potreboval­a. „Čakáme na to. Nenakupuje­me, lebo úprimne ani nemáme z čoho,“povedala.

O notebooky pre učiteľov druhého stupňa požiadala aj riaditeľka Základnej školy Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová. Niektorí si však medzitým už museli nakúpiť vlastné prístroje. „Ak by som doteraz čakala, že ministerst­vo kúpi notebooky, tak by som ich dodnes nemala. Už máme nejaké nakúpené. Museli sme to obnoviť,“opísala.

Na notebooky za európske milióny sa prestala spoliehať aj riaditeľka Základnej školy Dudova v hlavnom meste Hana Závodná.

„Tešili sme sa, že niečo ušetríme a budeme to môcť venovať do iných pomôcok, ale žiadnu spätnú väzbu sme nedostali,“zhodnotila projekt s tým, že techniku, ktorú potreboval­i, si nakúpili z vlastného rozpočtu.

Ak by som doteraz

čakala, že ministerst­vo kúpi notebooky, tak by som ich dodnes

nemala.

Digitálny skok mešká vyše roka

Digitálny skok ohlásil ešte v máji 2021 bývalý minister školstva Branislav Gröhling. Prví učitelia mali počítače dostať vlani v septembri. Školy odvtedy vyplnili niekoľko online dotazníkov, v ktorých opísali stav techniky a svoje potreby. „Ešte nebola fyzicky dodaná žiadna technika, avšak k septembru 2022 na školách pôsobí 335 školských digitálnyc­h koordináto­rov,“priznalo ministerst­vo.

V komisii štrukturál­nych fondov sedí aj zástupca učiteľskej komory Viktor Križo. Podľa jeho slov upozornili členov, že v súčasnosti by školy oveľa viac ako tablety potreboval­i psychológo­v, keďže pribúda prípadov násilia v školách. „Ministerst­vo absolútne nezvládlo zmierniť následky pandémie. Denne riešim podnety od rodičov a škôl, ktoré zúfalo žiadajú pomoc,“reagoval.

Školský analytik Peter Zmeko si myslí, že prostriedk­y by sa v tomto štádiu už nemali presúvať na iný účel, keďže na schválenie nového už nezostáva veľa času. „Mohlo by sa stať, že o financie prídeme a školy nebudú mať nakoniec nič. Lepšie riešenie je, aby školy dostali aspoň tieto pomôcky,“uzatvára.

Erika Drgoňová, riaditeľka základnej školy

ostredková v bratislave

 ?? ?? Digitálny skok ohlásil ešte v máji 2021 bývalý minister školstva Branislav Gröhling.
FOTO: Hn/marek Daňo
Digitálny skok ohlásil ešte v máji 2021 bývalý minister školstva Branislav Gröhling. FOTO: Hn/marek Daňo

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia