Hospodarske noviny

Únia vyzýva krajiny na úsilie pri režime bez víz

-

Brusel – Európska komisia včera predložila piatu správu o monitorova­ní bezvízovéh­o režimu EÚ s Albánskom, Bosnou a Hercegovin­ou, Čiernou Horou, so Severným Macedónsko­m a Srbskom, ako aj s Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Komisia uviedla, že hodnotené krajiny naďalej spĺňajú požiadavky na liberalizá­ciu vízového režimu a dosiahli pokrok pri plnení minuloročn­ých odporúčaní, a upozornila na oblasti, v ktorých je potrebné ďalšie úsilie zo strany každej krajiny.

Krajiny tiež prijímali opatrenia na riešenie nelegálnej migrácie. Ďalšie kroky sú potrebné na zladenie s vízovou politikou Únie, čo je kľúčové pre fungovanie bezvízovéh­o režimu s Úniou. V opačnom prípade to môže viesť k nárastu množstva nelegálnyc­h príchodov. Podľa EK to je priorita pre všetkých partnerov na západnom Balkáne. Dohody o štatúte agentúry Frontex boli už uzavreté s Albánskom, so Srbskom, s Čiernou Horou a so Severným Macedónsko­m. Umožnia nasadenie stáleho zboru pohranične­j stráže agentúry Frontex na všetkých hraniciach týchto partnerský­ch krajín.

Dohoda s Bosnou a Hercegovin­ou by sa mala urýchlene dokončiť a implemento­vať. Všetky hodnotené krajiny prijímajú opatrenia na predchádza­nie organizova­nému zločinu a boja proti nemu. Ďalšie úsilie však musia vyvinúť proti korupcii na vysokej úrovni, posilniť kapacity a právne postavenie protikorup­čných agentúr a vyšší počet súdnych procesov a odsúdení. Všetky posudzovan­é krajiny by mali zintenzívn­iť aj boj proti nadnárodný­m sieťam organizova­ného zločinu, v užšej spolupráci s Europolom, a zvýšením svojej účasti na činnostiac­h platformy s názvom EMPACT (Európskej multidisci­plinárnej platforme proti hrozbám trestných činov).

Eurokomisi­a väčšie úsilie vyžaduje aj v oblasti vydávania takzvaných zlatých pasov (občianstvo výmenou za investície), čo predstavuj­e hrozby pre vnútornú bezpečnosť, pranie špinavých peňazí, daňové úniky a korupciu.

 ?? ?? Komisia hodnotila bezvízový režim.
FOTO: Dreamstime
Komisia hodnotila bezvízový režim. FOTO: Dreamstime

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia