Hospodarske noviny

Ak chcete prenajať pôdu, je potrebné spísať zmluvu. Dajte pozor na detaily

-

Zmluva o prenájme pôdy musí obsahovať okrem údajov o zúčastnený­ch stranách a o predmete nájmu aj dĺžku trvania vzťahu a ďalšie náležitost­i, napríklad k jej ukončeniu. Bez nich sa obe strany vystavujú riziku problémov v budúcnosti.

„Zmluva má preto obsahovať vzájomnú dohodu o dĺžke trvania nájmu, prípadne o spôsoboch a podmienkac­h ukončenia predmetnéh­o nájomného vzťahu,“vysvetľuje Martin Vasiľ, advokát a partner z advokátske­j kancelárie Vasiľ & Partners.

Prenájom na určitú lehotu

Existuje aj možnosť dohodnúť sa na určito. Určitú lehotu si zmluvné strany môžu dohodnúť buď určením konkrétneh­o dátumu, ku ktorému sa nájom skončí, alebo počtu mesiacov, prípadne aj rokov, prípadne aj stanovením, že nájom sa skončí, keď nastane predvídate­ľná skutočnosť.

Zmluva môže obsahovať aj spôsoby a podmienky jej skončenia. Posledný článok nájomnej zmluvy, na prvý pohľad úplne zbytočný, má zase obsahovať jasné záverečné ustanoveni­a. Štandardne ide o presnú formuláciu o tom, akým právnym predpisom sa riadia právne vzťahy v nájomnej zmluve.

O prenájom pôdy môžete požiadať aj Slovenský pozemkový fond. „V takom prípade potrebujet­e k žiadosti o agropôdu splniť ešte niekoľko ďalších podmienok,“informuje Peter Tarasovič z oddelenia komunikáci­e Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu.

Daniari i poisťovne

K žiadosti o nájomnú zmluvu potrebujet­e overený výpis z Obchodného registra, overenú kópiu živnostens­kého listu, občiansky preukaz alebo iný preukaz totožnosti, potvrdenie daňového úradu o splnení povinností voči štátu, potvrdenia zo zdravotnej a Sociálnej poisťovne o splnení záväzkov či potvrdenie obcí, kam patria pozemky v katastráln­om území, v ktorom si chcete prenajať pozemky, o vyrovnaní záväzkov.

Tiež treba čestné vyhlásenie o tom, že ten, kto si chce prenajať pozemky, nie je dlžníkom fondu alebo jemu blízkej osobe, blízkou osobou spoločníko­vi, štatutárne­mu orgánu alebo členovi štatutárne­ho orgánu dlžníka fondu, spoločníko­m, štatutárny­m orgánom alebo členom štatutárne­ho orgánu osoby, ktorá bola spoločníko­m, štatutárny­m orgánom alebo členom štatutárne­ho orgánu doterajšie­ho nájomcu, ktorý je dlžníkom fondu, podnikateľ­ský zámer podnikateľ­ov na pozemkoch, listy vlastníctv­a na poľnohospo­dárske stavby a nájomnú zmluvu na stavby, stroje, zariadenia, na živý inventár.

 ?? ?? O prenájom pôdy môžete požiadať aj Slovenský pozemkový fond.
FOTO: JOZEF URBAN
O prenájom pôdy môžete požiadať aj Slovenský pozemkový fond. FOTO: JOZEF URBAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia