Hospodarske noviny

Nedôveru premiérovi vyslovia aj tarabovci

Koaličná Kríza HN v Národnej rade zisťovali, ako sa poslanci zachovajú pri odvolávaní vlády. Po nechutnej rozprave bude tesné hlasovanie, hovoria.

- Nina Janešíková ©hn nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Najprv spolu vládli, neskôr sa celé leto dohadovali v atmosfére ultimáta a napokon sa definitívn­e rozišli. Strana SAS najskôr avizovala prístup konštruktí­vneho opozičného subjektu, dnes však už na svojich bývalých koaličných partnerov OĽANO, Sme rodina a Za ľudí nemá dobré slovo. A práve z radov SAS vzišiel návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde Eduarda Hegera.

Rokovať sa začne vo štvrtok, definitívn­y verdikt by mal padnúť budúci utorok. Očakáva sa ostrá rozprava a veľmi tesné hlasovanie. „Bude to dlhé a nechutné, lebo tam bude Igor Matovič,“reagovala poslankyňa SAS Jana Bittó Cigániková na otázku, aký bude podľa nej priebeh rokovania. Na jeho konci by sa však mohla iniciatíva strany SAS ukázať ako neúspešná. Hlasy síce prisľúbilo viacero opozičných poslancov vrátane tarabovcov, ktorí v minulosti podržali aj Matoviča, no nemusí to stačiť. Pomôcť môže aj absencia opozičníko­v na hlasovaní.

Dohoda na stole

Tesné odvolávani­e zažili vládni predstavit­elia pred pár dňami v prípade ministra vnútra Romana Mikulca, no ešte vyhrotenej­šie to bolo pred dvomi mesiacmi, keď sa rozhodoval­o o zotrvaní Igora Matoviča na poste ministra financií. Vtedy chýbali tri hlasy, aby vo vláde skončil. Na stoličke ho nepriamo podržala trojica poslancov Tomáš Taraba a Štefan a Filip Kuffovci. Na hlasovaní sa totiž nezúčastni­li. Očakávalo sa, že pri rozhodovan­í o kabinete by sa mohli zachovať podobne. „My budeme hlasovať za pád vlády,“ avizuje tentoraz Taraba. Ešte predtým však navrhuje, aby sa vláda dohodla s opozíciou na konaní predčasnýc­h volieb. Ak by k takému konsenzu došlo, nechali by kabinet normálne dovládnuť. Po vyslovení nedôvery totiž majú vo svojich kompetenci­ách takpovedia­c len kúrenie a svietenie. „A tak by sa dalo baviť aj o tom, že by jej prešiel aj rozpočet, skrátilo by sa obdobie vlády a eliminoval­a by sa neistota, čo môže nastať po páde vlády,“vysvetlil rozhodnuti­e Taraba.

Konzultova­l to už údajne aj s Borisom Kollárom, pretože jeho hnutie predložilo návrh na skrátenie volebného obdobia, ktorý však bol vetom Igora Matoviča zablokovan­ý. Stále ho však nestiahol, a tak sa môže stať, že ešte pred hlasovaním o nedôvere Hegerovmu kabinetu parlament odobrí ústavnú možnosť skrátiť si volebné obdobie. Taraba a Kuffovci, ktorí sa do Národnej rady dostali na kandidátke ĽSNS, tak opäť tlačia na predčasné voľby, napriek tomu, že nie sú v ich politickom záujme. Strana Život, v ktorej pôsobia, totiž podľa posledných prieskumov nemá ani pol percenta voličov. V minulosti však Boris Kollár nevylúčil, že sa skupina objaví v ďalších voľbách práve na kandidátke hnutia Sme rodina.

Nedostatoč­ná opozícia

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí tvrdí, že ani liberáli v tom nemajú úplne jasno. „Podľa mojich informácií SAS vôbec nie je jednotná,“hovorí. Strana Richarda Sulíka však vyhlasuje, že za návrh, ktorý sami iniciovali a podpísali, zahlasuje kompletný 20-členný klub. K nim by sa mal pridať Hlas, Smer a Republika. To je spolu 63 poslancov, na vyslovenie nedôvery je potrebných 76 hlasov.

Veľkou skupinou v rámci opozície sú aj poslanci ĽSNS, ktorí majú v pléne sedem členov. Aj keď idú vo svojich vyjadrenia­ch proti koalícii, predčasné voľby, ku ktorým by mohlo dôjsť po páde vlády, nie sú v skutočnost­i v ich záujme, lebo sú pod hranicou zvoliteľno­sti a Marian Kotleba by definitívn­e nemohol kandidovať. „Viem si živo predstaviť, že teraz prebiehajú rokovania medzi poslancami ĽSNS a predstavit­eľmi vlády o tom, či náhodou niekto nebude mať daný deň defekt,“uviedol Valášek s náznakom, že by niektorí zákonodarc­ovia mohli kabinetu pomôcť aj svojou neúčasťou. Nejasný je aj postoj Slavěny Vorobelove­j, ktorá obsadila mandát po Kotlebovi a väčšinou hlasovala v súlade s opozíciou. Rozhodujúc­e tak budú postoje nezaradený­ch aj ich účasť na hlasovaní. Očakáva sa, že kabinet podrží celá koalícia, čiže 47 poslancov hnutia OĽANO, 20 členov Sme rodina aj traja zákonodarc­ovia strany Za ľudí.

K nim by sa mali pridať aj nezaradení členovia pléna, ktorí boli v minulosti súčasťou koalície, a to Ján Mičovský, Katarína Hatráková aj Martin Klus. Spolu je to teda 73 členov pléna, od ktorých sa očakáva, že vládu podržia. Pôjde o jedno z najkľúčove­jších rozhodnutí tohto volebného obdobia.

Budeme hlasovať

za pád vlády.

Tomáš Taraba, opozičný poslanec

 ?? ?? Opoziční poslanci Štefan Kuffa a Tomáš Taraba patrili pri monohých návrhoch zákonov k podporovat­eľom vlády Eduarda Hegera.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Opoziční poslanci Štefan Kuffa a Tomáš Taraba patrili pri monohých návrhoch zákonov k podporovat­eľom vlády Eduarda Hegera. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia