Hospodarske noviny

Opísal, ako by fungovali vrátky cez QR kódy

-

Bratislava – Mala to byť ďalšia „atómovka“ministra financií Igora Matoviča. Zákazníkom by štát vrátil peniaze, ak by si oskenovali QR kód na pokladničn­om bloku z reštauráci­e či kaderníctv­a. Najnovší nápad Obyčajných ľudí o tom, že by ľuďom štát vrátil peniaze za platby v reštauráci­ách, baroch a puboch, sprevádzaj­ú nejasnosti a komplikáci­e.

Napriek tomu, že o ňom mal v utorok hlasovať parlament, neboli jasné žiadne detaily. Návrh zákona totiž neuvádza, koľko peňazí alebo percent z platby by dostali ľudia naspäť.

Šéf rezortu financií a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý prišiel na hradný vrch obhajovať skenovanie, je z nápadu nadšený a nevidí v ňom žiadne problémy. Naznačil, že by sa limit priebežne menil podľa potreby štátu.

„Vieme si predstaviť, že by napríklad na tri mesiace platilo, aby sa zákazníkov­i vrátilo napríklad 20 percent. V zákone nie sú konkrétne čísla, pôjde o kompetenci­u vlády, ktorá bude mať moc nariadiť, v akej výške, komu a na aké obdobie,“vysvetľova­l Matovič pre HN. Ďalšie detaily však nechcel prezradiť s tým, že hlasovanie o návrhu sa posunulo na koniec decembrove­j schôdze.

Proti novinke sa razantne stavia opozičná Sloboda a Solidarita. Podľa nej by išlo o drahý nápad s neistým výsledkom. „Odhady hovoria, že implementá­cia by stála 700-tisíc eur na nasledujúc­i rok. V tom je zahrnutý vývoj aplikácie, pracovná sila a podobné veci,“vypočítal šéf parlamentn­ého finančného výboru Marián Viskupič z SAS.

Obavy neskrývajú ani zástupcovi­a prevádzok. „Iné opatrenia ako zníženie dépeháčky na 10 percent alebo na päť percent pomôže oveľa viac,“škonštatov­al pre HN Pavol Konštiak, predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia