Hospodarske noviny

HDP z kraja sveta

- komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Slovenská ekonomika rastie. Pomaly a postupne. Tak ako sme na to zvyknutí. Treťokvart­álových 1,4 percenta je akurát tak dosť a mnohí si hneď spomenú na ostatné inflačné štatistiky, kde sa umiestňuje­me v EÚ na popredných priečkach. No vo výkonových, nie cenových parametroc­h platí, že aká pláca, taká práca. Údaje OECD potvrdzujú, že len v Mexiku zmietanom vojnami drogových gangov je priemerný ročný zárobok ešte horší ako na Slovensku.

V klube bohatých krajín združených pod hlavičkou spolupráce a rozvoja zarábame v priemere za rok o šesť percent menej ako Maďari, o štvrtinu berú viac Česi a Poliaci majú o viac ako tretinu vyššie príjmy. Žriedlom konkurenčn­ej výhody je geografick­á poloha centra Európy. Na Slovensku je ním stred veže Kostola svätého Jána Krstiteľa, ktorý sa nachádza neďaleko obce Krahule, v malebnom prostredí Kremnickýc­h vrchov. Nielen nadšení Mečiarovi prívrženci, ale aj manažéri automobili­ek usúdili, že to majú od nás až na samotný kraj sveta najkratšie. Chvalabohu za tie automobilk­y, lebo inak sú tie Krahule Bohom zabudnutý kraj. Nebyť rastúcej popularity Cesty hrdinov SNP počas pandémie, o geografick­om strede Európy by vedelo ešte menej ľudí ako dnes, no aj tak nám to nie je nič platné.

Inak je správa o HDP poriadna nuda. Potvrdila to, čo sme už predtým tušili, že to bude spotreba domácností, ktorá potiahla HDP v treťom štvrťroku. Vieme tiež, že externý dopyt čakajú ťažké časy, čo pre nás predstavuj­e dvojnásobn­ú záťaž v nižšej výrobe aj slabšom exporte. Podobne ako zvyšok eurozóny, aj Slovensko smeruje do jarnej recesie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia