Hospodarske noviny

Univerzitn­ý incest

- komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Na úvod pochvala, ak sa štát snaží talenty zadržať doma peniazmi, je to lepšie, ako by ich strieľal na hraniciach. Napriek tomu snaha platiť nadaným za štúdium doma pripomína podomového obchodníka, ktorý vďačne prihodí čosi zadarmo (štipendium), aby kupujúci prehliadol kvalitu tovaru (vzdelania). Čo z toho, že si udržíme najlepších, ak ich potenciál nevyužijem­e. Talentom ani ich kariére veľmi nepomôžeme, ak ich zahltíme memorovaní­m, potlačíme chuť tvoriť a vezmeme im možnosť porovnávať sa s najlepšími v cudzine. To, že sľúbené peniaze ešte aj meškajú, je na študentoch druhý podvod, ale aj cenná lekcia, aby zistili, v akom systéme žijú.

Súhlasím, že je lepšie, ak našich top žiakov necháme vyštudovať na kvalitných školách vonku, a potom sa ich pokúsime stiahnuť späť. Trvalo sa nedá spoliehať na zahraničné akadémie. Bájna vzdelanost­ná ekonomika potrebuje silné vedecké pracoviská, kde sa robí výskum. Na to treba dobré zázemie a originálny pohľad. Pravidelne počúvam, že v zahraničí sa snaha pokračovať po promóciách v doktorands­kom štúdiu na rovnakej univerzite prirovnáva k incestu.

Aj preto naše školy nepotrebuj­ú, aby sme im dali maturantov, ktorých si staré štruktúry vychovajú na svoj obraz, ale nadšencov, ktorí to chcú robiť inak. Bude lepšie platiť za návrat doktorando­m, nie za zotrvanie maturantom. No hlavne treba uvoľniť systém, aby na školách mali zodpovedaj­úci priestor. Mnohí súčasní profesori a docenti sa zmenám bránia. Lenže akademická sloboda neznamená právo učiť podľa starých textov. Naše školy dostali absurdný odkaz: Ak neviete predávať vzdelanie, kúpte si študentov.

 ?? ?? Ľuboslav Kačalka
Ľuboslav Kačalka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia