Hospodarske noviny

Ronaldov megaplat dokážu pokryť už len petrodolár­e

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk ©hn

Uznávaný britský futbalový publicista Jonathan Wilson zhodnotil pre HN možný transfer Cristiana Ronalda do Saudskej Arábie.

Podľa správ španielske­ho denníka Marca sa ikonický Cristiano Ronaldo stane od 1. januára hráčom saudskoara­bského klubu Al-nassr FC. Aký signál by takýto transfer vyslal futbalovém­u svetu?

Hoci aktuálne je Cristiano Ronaldo bez klubu, záujemcov o jeho služby je stále dosť. Pravdou však je, že v posledných rokoch je jeho výkonnostn­ý pokles očividný. V jeho veku je to však normálne, veď vo februári bude mať už 38 rokov. Ale ja by som takýto prestup vnímal ako smutný odraz jeho priorít.

Prečo? Narážate na jeho ročnú gážu v tíme Al-nassr FC, ktorá sa má pohybovať na úrovni 200 miliónov eur?

Samozrejme, že tie platové podmienky sú úplne neskutočné. No tým, že Ronaldova kariéra sa chýli ku koncu, skôr by som si ho vedel predstaviť vo farbách Sportingu Lisabon. Alebo neskôr dokonca priamo vo farbách klubu z rodnej Madeiry. Pre mladých začínajúci­ch futbalisto­v by to bola úžasná skúsenosť pôsobiť v jednom tíme s takýmto velikánom, navyše s krajanom a futbalovou legendou. Na druhej strane, nikto nemôže Ronaldovi zakazovať či určovať, kde si má zarábať na živobytie.

Ako sa však zdá, návrat do vlasti je nateraz nepravdepo­dobný. Saudskoara­bi totiž núkajú Ronaldovi kontrakt až na 2,5 roka. Ak by dodržal kontrakt, mal by už vyše 40 rokov, no zarobil by pol miliardy eur.

Momentálne je Saudská Arábia asi jediné miesto na svete, kde mu dajú takú výplatu, akú samotný hráč požaduje. Žiaden veľký európsky klub sa o Ronalda nebije. A hoci neviem celkom presne odhadnúť úroveň saudskoara­bskej ligy, predpoklad­ám, že na tamojších trávnikoch by bol Ronaldo aj v tomto veku naďalej nadpriemer­ným hráčom. Okrem finančného aspektu mi tu však chýba aj akási nadstavba.

V akom zmysle?

Stále je otázne, akým smerom sa chce Ronaldo vybrať po kariére. Hoci on sám si to možno nechce pripustiť. Malo by to však už byť prepojené aj s angažmánmi ku koncu kariéry. Napríklad Pep Guardiola odišiel ku koncu kariéry najprv do Talianska, potom do arabského sveta a úplne posledný angažmán mal v Mexiku. Môže to vyznievať ako zvláštna a nelogická kombinácia, no práve naopak. Guardiola išiel do nového prostredia s cieľom lepšie spoznať tamojšiu futbalovú kultúru a nasať celkovú atmosféru. V širšom kontexte to teda všetko dávalo zmysel. Nové podnety v novom prostredí. Toto však pri Ronaldovi zatiaľ nie je čitateľné.

Finančná motivácia je pri transfere do arabského sveta zrejmá, no čo športový aspekt? Netúži legendárny CR7 zanechať svoje športové dedičstvo aj mimo starého kontinentu?

Ak by Ronaldo strelil v Saudskej Arábii 40-50 gólov, zmenilo by to niečo? Veď už teraz je futbalový velikán.

Ronaldo je prvotriedn­a superstar a športová celebrita. Je však ešte v súčasnosti pre mužstvo prínosom?

To závisí od toho, o akom mužstve sa bavíme. Ronaldov herný štýl už nie je kompatibil­ný so spôsobom hry najlepších tímov sveta. Nezapája sa do repressing­u a ani jeho dynamika už nie je na takej úrovni ako v časoch najväčšej slávy. Aj Manchester United musel hrať inak, keď bol Ronaldo v základne. Bez neho v zostave však boli United lepší. Aj preto sú jeho možnosti v rámci veľkých klubov už značne obmedzené.

Nie je Ronaldo pre top kluby už skôr rušivý element? Hoci je jedným z naj futbalisto­v všetkých čias, jeho ego je obrovské.

Je príjemný a kamarátsky, pričom sa rád vidí aj ako mentor mladších hráčov. No ego má ozaj obrovské a ťažko nesie, keď nie je jednotkou. V každom tíme má mať však hlavné slovo kouč.

Ronaldov herný štýl už nie je kompatibil­ný so spôsobom hry najlepších tímov

sveta.

 ?? ?? Portugalsk­ý kapitán by si mohol premiérovo vyskúšať klubový angažmán mimo Európy.
FOTO: REUTERS
Portugalsk­ý kapitán by si mohol premiérovo vyskúšať klubový angažmán mimo Európy. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia