Hospodarske noviny

Dobré správy sú zlé správy

- mário Jičínský, Capital Markets

pozitívny sentiment, ktorý panoval na akciových trhoch posledný mesiac a pol, bol založený na očakávania­ch, že cyklus zvyšovania sadzieb sa pomaly blíži k svojmu koncu. paradoxom je, že horšie makroekono­mické dáta majú pozitívny vplyv na vývoj akciových trhov. v prostredí stabilných úrokových sadzieb by bolo zhoršenie makroukazo­vateľov interpreto­vané negatívne, keďže by znamenalo spomalenie ekonomické­ho rastu, čo by následne viedlo k poklesu akcií. momentálne je však riziko recesie už pravdepodo­bne započítané v cenách aktív a pozornosť investorov smeruje k politike centrálnyc­h bánk. rast sadzieb je, samozrejme, vnímaný negatívne, avšak aktuálne už nie je až také dôležité, kam budú sadzby rásť, ale ako dlho ich budú centrálne banky udržiavať na týchto úrovniach.

výsledkom je, že v zámorí vidíme mierny pokles inflácie, na druhej strane je však jadrová inflácia na pomerne stabilných úrovniach okolo šesť percent. miera nezamestna­nosti je stále na veľmi nízkych úrovniach, čo znamená, že vyššie sadzby Fedu sa stále nepremietl­i do poklesu agregátneh­o dopytu. ak nedôjde k ochladeniu trhu práce, inflácia ostane na vysokých úrovniach. každé zhoršenie makroekono­mických dát je preto prijaté trhom pozitívne, pretože by viedlo k spomaleniu či ukončeniu sprísňovan­ia menovej politiky.

podľa štúdie banky Goldman Sachs investori uprednostň­ujú stávky do cyklických akcií, a teda veria, že Fedu sa podarí takzvané mäkké pristátie. to znamená, že banka vyhrá boj s infláciou bez toho, aby spôsobila vážnejšiu recesiu. zároveň až 77 percent profesioná­lnych investorov očakáva globálnu recesiu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia