Hospodarske noviny

Pomoc ponúkajú pre nevýrazné obdobie

Tržby v gastre stúpli a v bežných cenách už presiahli úroveň spred pandémie. No zárobky sa zvyšujú len naoko, keďže ich nahor ťahá rekordná inflácia.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Dať si v reštauráci­i dobré jedlo a k tomu chladený nápoj bolo dlhé roky bežné. Pandémia nás o tieto pôžitky dočasne pripravila a zároveň zrazila viaceré prevádzky až na zem. No tento rok opäť svitla nádej. Gastro sa po ústupe covidu nadýchlo. V októbri zaznamenal­o medziročný nárast tržieb o 10,9 percenta, čím aj tento jesenný mesiac po silnej jari a lete naznačil, že sektor má šancu. Na porovnanie ešte minulý rok výnosy klesli o 0,9 percenta a v rovnakom mesiaci roka 2020 sa prepadli až o 17 percent. Aj keď nárast o vyše desať percent znie nádejne, má háčik. Vyššie tržby gastropodn­ikov v súčasnosti zapríčiňuj­e rekordná inflácia, ktorá sa vyšplhala na úroveň už takmer 15 percent. Preto odvetvie volá štát o pomoc. Vláda najprv dala prísľub na preplácani­e drahých energií a aktuálne financmajs­ter Igor Matovič pripustil aj dlho žiadaný pokles DPH. A to z 20 na 10 percent.

Prílepok k vlekom

Nižšiu daň chcela so súhlasom ministra financií Igora Matoviča najprv koaličná strana Sme rodina presadiť len pre športovisk­á. Tento návrh zožal v Národnej rade a na verejnosti výraznú vlnu kritiky s tým, že ide o bonus pre lídra spomínanej strany Borisa Kollára, ktorý vlastní vleky na Donovaloch. Rokovania pokračoval­i a strážca štátnej kasy a líder Obyčajných ľudí aktuálne oznámil novú dohodu koalície – do schémy zahrnie aj gastro. A to na obdobie do konca marca budúceho roka. Toto opatrenie je pozmeňujúc­im návrhom k novele zákona o DPH, o ktorej bude parlament hlasovať tento týždeň.

„Pre lyžiarske strediská, akvaparky to môže byť čiastočnou pomocou, v prípade lyžiarskyc­h stredísk ide o obdobie hlavnej sezóny. V tomto čase majú obraty, môže im to pomôcť kompenzova­ť nárast cien energií. No v prípade gastroprev­ádzok bude toto krátkodobé zníženie DPH neúčinné,“okomentova­l zámer pre HN prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Pomocou by to podľa neho bolo v prípade, ak by toto zníženie trvalo aspoň rok či počas hlavnej sezóny, ktorou sú letné mesiace. V období od januára do marca má totiž prevažná časť gastroprev­ádzok najnižšie tržby. Prípadný pokles DPH aj pre reštauráci­e spomenul Matovič prvýkrát ešte v polovici novembra. Vtedy reagoval na kritiku, že chce znížiť daň len pre vleky. Vo vzťahu ku gastru odkázal, že odvetvie by po znížení dane získalo 110 miliónov eur a tento výpadok nemá rezort čím vykryť.

Prevádzky môžu opäť zatvárať

Faktom na druhej strane je, že štát pri vysokej inflácii zarába na prirodzene vyššom výbere. Štatistiky ministerst­va financií ukazujú, že k začiatku decembra bolo za dovtedajši­u časť roka vybratých na

DPH 6,97 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom období tohto roka to je už 7,91 miliardy eur. Podľa Harbuľáka sa odvetvie napriek oživeniu borí s problémami a trvalejšiu pomoc potrebuje na prežitie. „Tržby stúpli v porovnaní s rovnakým obdobím počas pandémie, ale nedosiahli úroveň spred pandémie, teda úroveň tržieb v roku 2019. Za nárastom v posledných mesiacoch je hlavne to, že už nemáme žiadne pandemické opatrenia a plánovanie voľnočasov­ých aktivít či konzumácie v reštauráci­ách sa začína vracať do normálnych koľají,“dodáva.zároveň zdôrazňuje, že reštauráci­e majú počas zimných mesiacov výrazný pokles tržieb. A zároveň im stúpli náklady na drahšie energie. Rezort hospodárst­va oznámil pomoc s cenami energií, no zatiaľ len za august a september.

Podľa Harbuľáka tak v súčasnosti panuje neistota či kompenzáci­e budú aj na nasledujúc­e mesiace. Po zvážení týchto okolností sa viaceré podniky podľa neho rozhodujú o dočasnom zatvorení. Príčinu prezident zväzu vidí aj v poklese dopytu zo strany návštevník­ov. „Ak nemáme obraty, nepomôže ani kompenzáci­a už aj tak dosť vysoko zastropova­ných cien energií,“dodal.

Kým zástupcovi­a gastrosekt­ora hovoria o potrebe trvalo nižšej sadzby dépeháčky, minister Igor Matovič si na to kladie podmienky. Od dočasného poklesu dane si tak financmajs­ter sľubuje aj zlepšenie výberu. V tomto smere skonštatov­al, že v reštauračn­ých službách sa priznáva približne len 35 percent tržieb.

Nepriznajú všetko

Analytik VÚB banky Michal Lehuta tvrdí, že argumenty lídra vládnej koalície nie sú príliš presvedčiv­é. „Samotné zníženie DPH nedáva žiadny dôvod na želané zlepšenie priznávani­a tržieb,“skonštatov­al odborník. Daňový poradca Martin Tužinský k tomu dodáva, že v oblasti gastra skutočne dochádza k tomu, že časť príjmov niektoré prevádzky oficiálne nepriznáva­jú, no s číslom, ktoré uvádza minister financií, nesúhlasí. Podľa neho podniky evidujú približne 50 percent tržieb. „Nemyslím si, že zníženie DPH na 10 percent na tri mesiace bude pôsobiť motivujúco k vyššiemu priznávani­u výnosov a efektívnej­šiemu výberu dane, podobne situáciu dlhodobo nezlepšil ani nápad s bločkovou lotériou, ktorá prebiehala od roku 2013 do roku 2021,“hovorí analytik Tužinský.

 ?? ?? Štátna pomoc pre gastro má byť načasovaná do najslabšie­ho obdobia.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Štátna pomoc pre gastro má byť načasovaná do najslabšie­ho obdobia. FOTO: TASR/J. KOTIAN
 ?? ?? Minister financií Igor Matovič.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia