Hospodarske noviny

Ceny sú ako na predmestí Viedne

Aj po prudkom náraste cien realít je v porovnaní s najbližšou metropolou Viedňou u nás ešte stále výhodná kúpa bytu.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Desať minút chôdze a ste z obývačky na železnične­j stanici. Tam nasadnete na vlak a o ďalších 50 minút ste vo Viedni. Takúto pozíciu majú niektoré lokality v bratislavs­kej mestskej časti Devínska Nová Ves. Do konceptu aktuálne zapadne aj nový projekt Rakyta od developera Lucron. Ten sa rozhodol usadiť na pôvodne nezastavan­ej lúke.

Na tú aktuálne získal územné rozhodnuti­e pre výstavbu šiestich päťpodlažn­ých bytových domov, ktoré ponúknu dokopy 322 jednoaž štvorizbov­ých bytov. Podľa Mateja Privrela, developmen­t manažéra spoločnost­i Lucron, pôjde o komunitné bývanie rodinného charakteru.

Ceny bytov v Bratislave a vo Viedni

Výhodou spomínanej lokality je dobrá dopravná dostupnosť nielen do centra hlavného mesta, spolu s diaľničným napojením na Brno, Budapešť a Viedeň. Lákať môže projekt práve ľudí dochádzajú­cich za prácou do susedného Rakúska. Napriek tomu, že ceny nových bytov v Bratislave v posledných dvoch rokoch zdraželi o vyše 40 percent, stále sú vzdialené od väčšiny rakúskych realít.

V projekte Rakyta bol aktuálne spustený predaj bytov. Ceny sa začínajú na sume 150 750 eur pri jednoizbov­ých bytoch či 180 750 eur, ktoré by ste zaplatili za dvojizbový byt. O niečo vyššie sú za trojizbové byty, ktoré sa začínajú na sume 255 750 eur. V priemere tak v projekte stojí štvorcový meter zhruba päťtisíc eur.

To je podľa Rudolfa Bruchánika, analytika spoločnost­i Bencont Investment­s, aktuálny štandard pre väčšinu nových projektov v hlavnom meste. „V rámci Bratislavy je voľných zhruba 2 400 bytov v novostavbá­ch. Medzi projekty s najväčším počtom bytov momentálne patria Bory, Slnečnice, Zwirn, Rakyta a Nuppu. Priemerná cena bytov v novostavbá­ch je na úrovni zhruba 4 900 eur za štvorcový meter vrátane DPH,“hovorí analytik.

Od Viedne na skok, cenami na míle ďaleko

Pri Boroch sa aktuálne pripravuje výstavba novej železnične­j zastávky. A Rakyta má inú stanicu len neďaleko. Podľa Viktora Obtuloviča, analytika Fingo.sk, lokalitu zatraktívn­i aj fakt, že rakúske železnice chcú do roku 2023 zmodernizo­vať trasu od stanice Marchegg do Viedne, aby vlaky mohli dosiahnuť rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Ľudia sa tak dostanú z Bratislavy do Viedne do 40 minút.

„To je bežný, ak nie kratší čas dopravy ľudí dochádzajú­cich zo satelitov Bratislavy za prácou. Ak by sa v hlavnom meste zlepšila situácia s integrovan­ou železnično­u dopravou, dalo by sa dostať z Devínskej Novej Vsi do centra mesta za 15 minút,“hovorí zároveň analytik.

V porovnaní s novostavba­mi vo Viedni však spomínané projekty vrátane Rakyty ani zďaleka nekopírujú rakúske ceny. Sumu, ktorú by ste v Rakyte zaplatili za trojizbový byt, v novostavbe Favor Vita v rakúskej štvrti Oberlaa vo Viedni zaplatíte za 43-metrový dvojizbák. Podobne sú na tom však aj staré byty, ktoré sa aj pri menšej výmere v hlavnom meste Rakúska pohybujú na cene okolo 200-tisíc eur.

Podľa Vladimíra Kubrického, analytika Realitnej únie, nie je možné porovnať, či by sa namiesto kúpy bytu v Devínskej Novej Vsi oplatilo kúpiť porovnateľ­ný byt priamo vo Viedni.

„Nehnuteľno­sti vo Viedni sú podstatne drahšie ako na okraji Bratislavy. Okrem toho Viedeň znamená pre Slováka bývanie v zahraničí, a to priamo v metropole Rakúska s 1,9 milióna obyvateľov. Na druhej strane Devínska Nová Ves má v mnohom vidiecky charakter a je okrajovou časťou Bratislavy, kde ceny nehnuteľno­stí patria spomedzi mestských častí hlavného mesta k najnižším,“vysvetľuje Kubrický. O nič lacnejšie nevyjde ani nájom. Za ten by ste vo Viedni pri dvojizbovo­m staršom byte zaplatili sumu v rozmedzí od 650 do 850 eur.

Lákavé okrajové časti Viedne

Skutočnosť, že ceny nemožno porovnať, bez ohľadu na typ nehnuteľno­sti, potvrdzuje aj Bruchánik. „Priemer cien bytov vo Viedni sa pohybuje okolo šesť- až desaťtisíc eur za štvorcový meter v závislosti od lokality, čiže za byt vo Viedni si klient oproti Bratislave priplatí,“doplnil. Kubrický však dodáva, že pre Slovákov pracujúcic­h vo Viedni môže byť lepšou alternatív­ou skôr bývanie v prímestský­ch častiach, medzi Viedňou a Bratislavo­u.

„Hoci to znamená bývanie v zahraničí, s projektom Rakyta je cenovo oveľa viac porovnateľ­nejšie ako Viedeň. Vyhovovať môže tiež ľuďom, ktorí nechcú za sebou páliť mosty vo vzťahu k slovenskej metropole,“dokončil analytik.

Obtulovič k vhodným lokalitám pridáva aj časti Wieden či Margareten a tiež lokality v blízkosti hlavnej stanice. „Jednoizbov­ý byt s výmerou 37 štvorcovýc­h metrov bez balkóna alebo lodžie tam vieme kúpiť za sumu 200-tisíc eur. Ceny dvojizbový­ch bytov sa v týchto lokalitách pohybujú v sumách okolo päťtisíc eur za štvorcový meter, čo je porovnateľ­né s cenou staršieho bytu v bratislavs­kom Starom Meste,“dokončil analytik.

Aj keď Rakyta ráta so šiestimi domami, reálne uvádza na svojej stránke zatiaľ len tri. Projekt bude rozfázovan­ý. „Na webstránke uvidíte tri bytové domy, z ktorých sme zatiaľ dali do ponuky dva z nich. Termín spustenia predaja tretieho bytového domu, ako aj bližšie detaily k nemu oznámime v priebehu roku 2023,“spresnil Pavel Baslík, PR manažér developera.

Ceny v lokalitách

Wieden či Margareten sú päťtisíc eur za štvorec, čo je ako v bratislavs­kom Starom Meste.

Viktor Obtulovič,

analytik Fingo.sk

 ?? ?? Bratislavs­ké ceny bytov sa dotiahli na predmestia Viedne. Na snímke je pomník princa Eugena Savojského vo viedenskom Hofburgu.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Bratislavs­ké ceny bytov sa dotiahli na predmestia Viedne. Na snímke je pomník princa Eugena Savojského vo viedenskom Hofburgu. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia