Hospodarske noviny

Ruská ropa dostala dva silné údery

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk ©hn

Kým embargo na ruskú ropu nemusí Slovensku vyhovovať, nový cenový strop na obdobnú surovinu môže spôsobiť presný opak.

Bratislava – 5. december je pre ropný trh dňom „D“. „Krvavá“ruská surovina dostala v Európe stop. Tankery so sibírskou zmesou už nevyložia v prístavoch Únie ani jeden barel. Najtvrdšiu sankciu predstavil­i európski lídri ešte v úvode júna. Až dve tretiny suroviny nám posielal Vladimir Putin na starý kontinent práve po mori. Očakáva sa, že Moskva tak príde o dôležité financie, pomocou ktorých platila vojnu na Ukrajine. Kremľu hrozí, že príjmy z exportu komodity klesnú až na polovicu. Nejde pritom o jediný mechanizmu­s. Popri úsilí Bruselu minulý týždeň vstúpila do hry aj skupina štátov G7.

Najvyspele­jšie štáty sveta sa dohodli na zastropova­ní čierneho zlata z Moskvy na úrovni 60 dolárov za barel. Na ilustráciu, táto zmes sa na trhoch aktuálne predáva okolo 63 dolárov za barel. Brent je približne o 20 dolárov drahší. Ešte v júni však ťažká surovina Urals siahala na métu 100 dolárov. Strop je podobne ako stop v platnosti od 5. decembra.

Kremeľ sa už stihol vyhrážať, že ak sa naozaj strop prijme, kohútiky na starý kontinent vyschnú.

Predpovede hovoria, že kým embargo nebude hrať do karát slovenským motoristom a tankovanie môže časom aj zdražieť, tak nový cenový strop môže spôsobiť presný opak.

Dôležitý bude postoj Moskvy

„Pre krajiny, pre ktoré platí výnimka z embarga na dovoz ruskej ropy, ako napríklad Slovensko či Maďarsko, by cenový strop mohol pôsobiť ako brzda pred zdražovaní­m suroviny a následne pohonných látok,“vysvetľuje analytik XTB Lukáš Lipovský. Napríklad, ak vzrastie cena zmesi Brent, tak v krajinách, kde túto surovinu využívajú, sa to prirodzene odrazí

60

DOLÁROV za barel je strop na ruskú ropu,

ktorý zaviedli krajiny G7.

aj v pohonných látkach. U nás by mali týmto mechanizmo­m zostať výkyvy stabilizov­ané, keďže sa bude môcť stále spracováva­ť potrubná ruská surovina. „Veľmi dôležité je, aby Putin nechal kohútiky otvorené. Nadchádzaj­úce dni a týždne budú kľúčové, ako sa k tomu postaví Moskva a či budú dodávať komoditu,“komentuje Lipovský. Ten varuje, že ak prestanú dodávať komoditu, tak na trhu môže nastať doslova pohroma.

„Existuje riziko, že strop by mohol vytvárať tlak na rast cien alebo bude minimálne brániť ich výraznejši­emu poklesu,“myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Moskva sa síce podľa neho vyhráža zastavením tranzitu, no aj na ich strane vznikajú otázniky. Kremeľ podľa neho nemá dostatočné skladovaci­e kapacity na vyťaženú ropu a vrty sa nedajú jednoducho uzavrieť bez toho, aby neprišlo k ich nezvratném­u poškodeniu. Aj preto musí Vladimir Putin hľadať nových obchodných partnerov. Až tri štvrtiny čierneho zlata naloženého v prístavoch v Baltskom mori teraz smerujú do Ázie. Európsky trh tak nahrádzajú Pekingom či Naí Dillí. Kremľu to však stále nebude musieť stačiť.

Tržby Ruska poklesnú

„Plavba do Indie trvá 40 dní a nákladovos­ť sa šplhá k 20 dolárom za barel,“vysvetľuje Boris Tomčiak, analytik portálu Finlord. Ak Putin bude predávať surovinu za spomínanýc­h 60 dolárov, tak príjem po odpočítaní prepravnýc­h nákladov bude 40 dolárov za barel, čo je podľa Tomčiaka už celkom nízka cena. Na porovnanie, odhady hovoria, že náklady na ťažbu zmesi Urals sú okolo 30 až 40 dolárov. „Tržby z predaja komodity významne poklesnú, čo bude mať negatívny dosah na verejné financie a pochopiteľ­ne i ekonomiku,“podotýka.

Embargo sa nepriamo dotkne aj Slovenska. Aj u nás sa podobne ako v iných štátoch menia ceny podľa vývoja palív na burzách. Preto prípadný prebytok, ale aj nedostatok komodity na trhu cítia aj naši motoristi. Bezprostre­dne po ohlásení sankcie naša rafinéria varovala, že odklepnutý zákaz ich tvrdo poškodí. Spracováva výhradne ruskú ropu a úplný prechod na alternatív­ne zmesi si vyžiada čas a najmä miliónové investície. Aj preto dostal Slovnaft výnimku, hoci nie je taká, ako sa pôvodne predpoklad­alo. Rafinéria požadovala trojročné prechodné obdobie, aby stihli pripraviť úpravy na spracováva­nie neruskej zmesi. Lenže Brusel Slovnaftu čas na prípravu výrazne okresal.

Prísnejší plán hovorí, že ropovod Družba budeme môcť používať, no od 5. februára smie naša rafinéria do konca roku 2023 svoje finálne produkty z ruskej ropy posielať výhradne na slovenský a český trh. Ak bude chcieť zásobovať aj ostatné európske trhy, tak podnik to musí dosiahnuť alternatív­nou zmesou. Slovnaft si v novembri takúto zmes už vyskúšal a chce ísť na budúci rok na ruskej surovine už len na 60 percent.

Ceny môžu vystreliť

Pred embargom Rusko vypredával­o surovinu v Európe. Sklady sa naplnili a ceny palív na pumpách klesli. Teraz je situácia na trhoch veľmi neistá. Poklesy striedajú, naopak, nárasty. Európa sa môže po 5. decembri dostať podľa Lipovského do problémov so zásobovaní­m ropou a produktmi, a to po prípadnom výpadku dodávok z Moskvy. Z daného dôvodu môžu ceny pohonných látok zaznamenať nárast.

Na cenu vplývajú aj zásoby komodity, tie sú podľa odborníka z XTB momentálne vysoké, no v prípade, ak sa toky adekvátne nenahradia, skôr či neskôr sa zásoby vyčerpajú. Pokles dodávok suroviny do Európy môže vyvolať cenový tlak smerom k zdražovani­u čierneho zlata. Ak bude treba obnoviť vyčerpané zásoby, Putin nemusí byť ochotný predávať ropu so zľavou.

„Začiatkom roka môžu ceny pohonných látok raketovo vystreliť nahor,“varuje Lipovský.

Posun vo februári

V rámci embarga bude ďalším termínom 5. február, odkedy bude platiť embargo aj na ruské ropné produkty. Slovnaft smie v rámci výnimky do konca roku 2023 svoje finálne produkty z ruskej ropy posielať naďalej na slovenský a český trh.

 ?? ?? Trhy čakajú, ako na ropné embargo zareaguje ruský prezident Vladimir Putin.
FOTO: REUTERS
Trhy čakajú, ako na ropné embargo zareaguje ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia