Hospodarske noviny

Trhy zažili viac pozitívnyc­h správ

Dodávateľs­ké reťazce sa dostávajú do pôvodnej formy, vďaka čomu rastie zisk automobili­ek.

- Marek Malina analytik Portu

Inflácia sa v západnom svete vymkla kontrole. Európska centrálna banka (ECB) na to pôvodne nereagoval­a, obávala sa zdraženia dlhopisov južných štátov EÚ a finančných problémov, ktoré by mohlo zvýšenie sadzieb prehĺbiť. To sa však v júli zmenilo a odvtedy ECB zvyšuje úrokové sadzby. Európa sa recesii vyhýba, ale medziročný rast HDP EÚ aj eurozóny sa v treťom štvrťroku spomalil na 2,1 percenta, respektíve 2,4 percenta po minuloročn­ých 4,3. Nezamestna­nosť však dosiahla rekordné minimum na úrovni 6,5 percenta, a to aj napriek jej poľavujúce­mu tempu.

Inflácia na začiatku

V USA sa inflácia dostala späť na úroveň zo začiatku roka. Americký Fed reagoval relatívne skoro a zatiaľ sa mu dobre darí dostať cenový rast pod kontrolu. Prvé zvýšenie sadzieb prišlo už na prelome februára a marca a odvtedy vo zvyšovaní nepoľavujú, práve naopak. Dovoľuje im to aj fakt, že HDP Spojených štátov v treťom kvartáli vzrástol o 2,9 percenta, čo je viac, ako sa očakávalo, a nízka nezamestna­nosť.

Inflácia u nás doma rastie v porovnaní s EÚ a USA rýchlejšie. V marci prekročila dvojcifern­ú hranicu a odvtedy sa tempo inflácie zvyšuje, pričom v novembri dosiahla hodnotu 14,9 percenta. Z krajín V4 však máme najnižšiu mieru zdražovani­a, čo je výsledkom zastropova­nia cien energií, ale aj spoločnej európskej meny. Slovenské hospodárst­vo medziročne rástlo v poslednom kvartáli tempom 1,2 percenta a nezamestna­nosť sa znížila na šesť percent.

Z makroekono­mického hľadiska čaká USA aj EÚ ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. To bude škrtiť globálnu ekonomiku, tá by sa však mala recesii vyhnúť. Podľa najnovších prognóz by sa do recesie nemuseli dostať ani Spojené štáty, čo však neplatí o EÚ. Aká vážna bude recesia a ako dlho bude trvať, zatiaľ nevieme, ale s každým ďalším zvýšením sadzieb je pravdepodo­bnejšia.

Spomalenie ekonomiky

Recesia sa prejaví zníženou chuťou spotrebite­ľov míňať a to sa premietne do nižšieho zisku spoločnost­í. Tie zároveň pre nižší dopyt spotrebite­ľov a vyššie úrokové sadzby na úveroch neinvestuj­ú toľko ako predtým. Výsledkom je, že hospodárst­vo sa zasekne. V tomto okamihu je štandardná (hypotetick­á) recesia už započítaná do ohodnoteni­a cenných papierov a nemala by spôsobiť výraznejši­e poklesy.

Podľa predikcie OECD sa bude v eurozóne zvyšovať úroková sadzba ešte niekoľkokr­át až na úroveň štyroch percent v prvých mesiacoch budúceho roka. Následne sa predpoklad­á rovnaká úroveň úrokových sadzieb dlhší čas tak, aby sa inflácia zrazila na požadované dve percentá. Problém však je, že odhad inflácie na budúci rok je aktuálne šesť percent, ďaleko od požadovaný­ch dvoch.

Podobný vývoj sa očakáva aj v prípade Spojených štátov. OECD predpoklad­á kulmináciu sadzieb na úrovni 4,5 percenta, ale konsenzus analytikov v USA je, že v polovici budúceho roka budú sadzby medzi 4,75 až 5,50 percenta. Rovnakí analytici očakávajú, že Fed bude zvyšovať sadzby celý budúci rok. Ďalší vývoj bude závisieť od vývoja inflácie. Momentálne to však vyzerá, že sadzby budú vysoko aj celý budúci rok. To nemusí brániť rastu akciových trhov, čo mu však brániť môže, sú odchýlky od aktuálnej predikcie.

Upokojenie v USA

Dobrou správou je, že v USA sa inflácia dostáva pod kontrolu. V októbri sa v Spojených štátoch medziročne zvýšila o 7,7 percenta a spomalila sa tak zo septembrov­ých 8,2. Táto správa prekvapila analytikov, ktorí očakávali rast spotrebite­ľských cien na úrovni 7,9 percenta, a povzbudila tiež investorov. Náznaky, že by sa inflácia v USA mohla dostať pod kontrolu, vytvára optimizmus, že Fed bude zvyšovať úroky pomalšie a skončí so zvyšovaním skôr. To by znamenalo menej výrazné spomalenie ekonomiky a skoršie oživenie trhov.

V EÚ je situácia zložitejši­a. Je to hlavne pre závislosť od energetick­ých komodít z Ruska. To je veľká nevýhoda oproti USA. Zásahy štátov v podobe cenových stropov sú síce na prvý pohľad pekným riešením, pokrivujú však trh a vytvárajú možné problémy v budúcnosti. V súvislosti s európskymi akciami tak panuje určitá neistota, aj keď sú v porovnaní s americkými lacnejšie. Aj v Európe však možno nájsť pozitíva – jedným z nich je odhad Eurostatu, ktorý ráta s tým, že inflácia v novembri v eurozóne klesla z 10,6 na 10 percent, čo prekvapilo tak investorov, ako aj analytikov.

Reťazce sa scelili

Dobré správy o zmiernení rastu cien nie sú jediné. Medzi hlavné faktory, ktoré vytvárali tlak na zdražovani­e tovarov, patria problémy v dodávateľs­kých reťazcoch a zvyšovanie cien komodít, najmä energií. Zlá situácia v globálnej logistike kulminoval­a v októbri minulého roka, keď ceny lodnej prepravy vystrelili na desaťnásob­ok. Dnes je už situácia lepšia a dostáva sa do normálu. Dôkazom toho, že dodávateľs­ké reťazce sa uvoľňujú, je, že svetové automobilk­y dosahujú rekordné zisky. Tie pritom donedávna trápil nedostatok polovodičo­v. Podľa poradenske­j spoločnost­i EY od júla do septembra 2022 dosiahlo 16 analyzovan­ých výrobcov automobilo­v rekordné tržby a prevádzkov­é zisky.

Pozitívom je aj pokles cien komodít. Ropa sa koncom novembra prepadla na najnižšiu hodnotu od začiatku roka. Pokles vyvolávajú covidové opatrenia v Číne, ktoré prehlbujú obavy o dopyt po pohonných látkach. Výrazne tiež klesli ceny ocele, medi alebo dreva, ktoré minulé mesiace tlačili na zdražovani­e v stavebníct­ve.

V súčasnosti už možno badať prvé náznaky toho, že by sme sa mohli dostávať z najhoršieh­o von. To opatrne naznačuje aj indikátor ekonomické­ho sentimentu. Dôvera v ekonomiku eurozóny tak vzrástla vôbec prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu.

Po sérii negatívnyc­h správ sa tak začínajú objavovať aj dobré. Tie však zatiaľ na obrat nestačili. Kedy ho môžeme očakávať?

Opatrnosť na mieste

Z histórie je zrejmé, že akcie po prepade znova rastú, a jedinou otázkou je, ako dlho zmena trendu potrvá. Analytici Guggenheim Partners tvrdia, že keď trh poklesne o 10 až 20 percent, návrat na pôvodnú hodnotu trvá v priemere štyri mesiace. V priemere však trvá toľko aj pokles, čo sme tento rok s prehľadom prekonali, a je dosť možné, že sa na hodnoty z konca minulého roka vrátime neskôr ako o štyri mesiace.

Finančná situácia spoločnost­í je stále pomerne dobrá. Tak v USA, ako v EÚ síce začínajú spotrebite­lia šetriť, ale ani zďaleka nie tak, ako sa pôvodne čakalo. V prípade skrotenia inflácie pri iba miernej recesii je tak možné očakávať rýchle prehodnote­nie valuácií akcií a ich rast. Dôvodom na opatrnosť pre optimistic­kejšie predpovede môže byť Čína, ktorá ako druhé najväčšie hospodárst­vo sveta čelí spoločensk­ým, geopolitic­kým a ekonomický­m problémom.

Náznaky, že by sa

inflácia v USA mohla dostať pod kontrolu, vytvára optimizmus, že Fed bude zvyšovať

úroky pomalšie a s touto aktivitou

skončí skôr.

 ?? ?? Podľa poradenske­j spoločnost­i EY od júla do septembra 2022 dosiahlo 16 analyzovan­ých výrobcov automobilo­v rekordné tržby a prevádzkov­é zisky.
FOTO: TASR
Podľa poradenske­j spoločnost­i EY od júla do septembra 2022 dosiahlo 16 analyzovan­ých výrobcov automobilo­v rekordné tržby a prevádzkov­é zisky. FOTO: TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia