Hospodarske noviny

Český pohľad: Kedy sa začal Ficov comeback

- Kamila Pešeková komentátor­ka Českého rozhlasu Text vyšiel v Lidových novinách

Až raz budú historici hľadať odpoveď na otázku, kedy naštartova­l bývalý dlhoročný slovenský premiér Robert Fico svoj politický comeback, s veľkou pravdepodo­bnosťou ten okamih zasadia do času po 29. novembri 2022. V ten deň rozhodlo vedenie slovenskej Generálnej prokuratúr­y o zastavení jeho trestného stíhania, takže mu inými slovami vystavilo oficiálne potvrdenie, že je čistý a nie je namočený do korupčného konania. Najvyšší žalobcovia využili paragraf 363 slovenskéh­o trestného poriadku, ktorý im dáva možnosť zasiahnuť do vyšetrovan­ia a zastaviť ho.

Takto v nedávnej minulosti rozhodli v prospech oligarchu z finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka aj zadržiavan­ého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o. Teraz takýto príkaz zhora zbavil Fica

aj jeho pravú ruku exministra vnútra Roberta Kaliňáka obvinenia zo založenia zločinecke­j skupiny. Ich trestné stíhanie bolo označené za nezákonné.

Každý pozná každého

Na oboch politikov došlo v súvislosti s niekoľkoro­čným vyšetrovan­ím korupcie a prepojenia politiky s organizova­ným zločinom. V sieťach vyšetrovat­eľov tak postupne uviazli vrcholní policajti, sudcovia, vplyvní podnikatel­ia. Pretože na malom Slovensku platí, že každý sa s každým pozná, bolo otázkou času, kedy policajti vyšetrujúc­i korupciu odvedú aj Fica a jeho najbližšíc­h spolupraco­vníkov. Že by tá chvíľa mohla čoskoro nastať, o tom sa začalo špekulovať niekedy na jeseň v roku 2021.

Vtedajšia expremiéro­va nervozita v podobe agresívnyc­h slovných útokov, ktoré prednášal na proticovid­ových demonštrác­iách, len dosvedčova­la, že sa cítil ohrozený a pracuje na svojom obraze obete. Keď potom v apríli 2022 slovenská polícia skutočne vzniesla obvinenie voči nemu aj Kaliňákovi pre možné zneužitie polície a Finančnej správy, bolo jasné, že protikorup­čné snaženie súčasnej slovenskej vlády si môže pripísať ďalší veľký úspech. Stačilo len dotiahnuť celý prípad do konca, teda priviesť ho po dôkladnom vyšetrení na súd. K tomu však už nedošlo, roly sudcu sa de facto ujala Generálna prokuratúr­a, ktorá celú záležitosť uťala.

Rozčarovan­ie nad tým, ako Generálna prokuratúr­a rozhodla v kauze spojenej s Ficom a Kaliňákom, vyjadril aj policajný prezident. Uviedol, že sa „opäť jeden prípad nedostal pred nestranný a nezávislý súd“. O tom, že spravodliv­osť dostáva týmto spôsobom na frak, niet pochýb. Ak by mali Fico s Kaliňákom čisté svedomie, pred súdom by sa obhájili a šikovní obhajcovia by ich z toho vysekali.

Argumenty policajnýc­h vyšetrovat­eľov proti vrcholným politikom pritom boli závažné. Kaliňáka pôvodne obvinili a zároveň aj vzali do väzby. Fico bol síce tiež obvinený, ale potupnému odvedeniu v želiezkach sa vyhol vďaka poslanecke­j imunite. A pretože nakoniec slovenský parlament tesne rozhodol bývalého premiéra nevydať, mohol sa Fico naďalej tváriť ako obeť justície aj protikorup­čnej vlády a organizova­ť protesty a miestami hrubým, až vulgárnym spôsobom útočiť na politickýc­h protivníko­v.

Správanie Fica zas až toľko neprekvapu­je. Aby sa v politike a v povedomí voličov zachránil, stavil na populistic­kú kartu, ktorá je na hony vzdialená proeurópsk­emu politikovi, ako sa Fico vo funkcii premiéra kedysi prezentova­l. Oveľa viac však zaráža správanie generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku. Do funkcie ho dosadila súčasná vládna koalícia, on však robí všetko pre to, aby posilňoval dojem, že nahráva bývalej vládnej garnitúre.

Družba s Moskvou

Žilinka sa často vyjadruje aj k politickém­u dianiu. Nie je to tak dávno, čo šíril informáciu o ničení hrobov ruských vojakov na východe Slovenska. Keď novinári prišli na miesto, ukázalo sa, že hroby sú neporušené. Žilinka bol veľkým kritikom obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. A bol to opäť on, kto ešte v januári 2022 odišiel do Moskvy na oslavy výročia založenia ruskej generálnej prokuratúr­y.

Inými slovami, šiel sa družiť a zrejme aj popíjať so zástupcami inštitúcie, ktorá má na svedomí prenasledo­vanie kritikov Putinovho režimu na čele s aktivistom Alexejom Navaľným. A tak z toho zostáva taká zvláštna pachuť. Vidíme populistic­kého expremiéra, ktorý sa cíti znova na koni a chystá sa ak nie viesť budúcu vládu, tak aspoň výrazne ovplyvňova­ť jej smerovanie.

Potom je tu generálny prokurátor, ktorý chce zjavne vtlačiť spravodliv­osti na Slovensku svoj podpis a ide proti hlavnému sľubu súčasnej vlády, ktorá chcela očistiť verejný priestor od korupcie a starých štruktúr.

A nakoniec tu zostáva široká verejnosť, ktorá môže mať pocit, že pri voľbách pred dvoma rokmi zase raz naletela sľubom, že na Slovensku bude všetko lepšie a politika čistejšia. Teraz ju 29. november z tohto omylu vyviedol.

Ak by mali Fico s Kaliňákom čisté svedomie, pred

súdom by sa obhájili a šikovní obhajcovia by ich

z toho vysekali.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia