Hospodarske noviny

Od januára čaká na dôchodcov s deťmi aj rodičovský bonus

- Juraj Pivarči

Od začiatku roka začne okrem pravidelne­j valorizáci­e platiť aj takzvaný rodičovský bonus. V roku 2023 bude vyplatený jednorazov­o. Jeho výšku Sociálna poisťovňa prepočíta najneskôr do septembra 2023. Každý, komu tento nárok vznikne, dostane bonus vyplatený najneskôr v priebehu septembra a októbra budúceho roka.

Pokiaľ dieťa odvádza rodičovský bonus dvom rodičom, tak každému z nich pôjde 1,5 percenta z vymeriavac­ieho základu dieťaťa spred dvoch rokov, maximálne však 1,5 percenta z 1,2-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Dokopy tak môže dieťa prispievať tri percentá z odvodov. Na Slovensku máme 426-tisíc dôchodcov s dvomi pracujúcim­i deťmi, ktoré platia odvody. Keď si vezmeme príklad, že obe deti zarábajú po tisíc eur, tak rodičovský bonus bude mesačne 30 eur, teda plus 360 eur ročne.

Automatick­é priznanie

Nárok na tento príspevok bude mať každá matka alebo otec v starobnom dôchodku, ktorí vychovali deti. Bude tiež platiť podmienka, že potomkovia budú musieť pracovať a zo mzdy platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

„V prípade vlastných a osvojených detí bude rodičovský bonus priznaný rodičom automatick­y. V prípade detí, ktoré mali poberateli­a dôchodku zverené v rôznych formách náhradnej starostliv­osti, je potrebné, aby zverené dieťa doručilo Sociálnej poisťovni vyhlásenie, že nárok na rodičovský bonus má osobe, ktorá ho vychovala, vzniknúť,“uvádza sa na webovej stránke rodicovsky­bonus.sk. Ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny tiež upozorňuje na viacero faktov. Pracujúcim deťom sa zavedením rodičovské­ho bonusu odvody nezvýšia. Takisto sa týmto ľuďom v budúcnosti neznížia ich dôchodky.

Rodičovský bonus nechcem

Čo ak rodičom tento príspevok odovzdávať nechcem? „Stačí, ak do februára 2023 vyplníte včas zverejnený formulár a oznámite Sociálnej poisťovni, že nechcete, aby zvýšila dôchodok vašim rodičom vo forme rodičovské­ho bonusu,“upozornil ďalej spomínaný web. Na ďalšie roky je potrebné podať žiadosť kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca augusta. V prípade, ak už nárok na rodičovský bonus vznikol, trvá najmenej päť rokov. O zrušenie či opätovné priznanie bonusu môžete požiadať kedykoľvek počas roka, najneskôr do konca augusta.

Bonus pre starých rodičov

Rodičovský bonus je automatick­y určený priamo rodičom, nie starým rodičom. Rodičovský bonus môže byť vyplácaný aj osobe, ktorá mala dieťa zverené do starostliv­osti na základe rozhodnuti­a súdu. Ak ste boli zverený do starostliv­osti starým rodičom, stačí, ak vo vyššie uvedených lehotách oznámite Sociálnej poisťovni, že chcete, aby rodičovský bonus vyplácala starým rodičom. Rodičovský bonus bude štát vyplácať z odvodov, ktoré pracujúce deti platia Sociálnej poisťovni. Nárok na výplatu rodičovské­ho bonusu sa bude posudzovať každý kalendárny rok. Ak dieťa pracovalo v roku, ktorý dva roky predchádza posudzovan­ému kalendárne­mu roku, tak rodičovský bonus bude vyplácaný.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia