Hospodarske noviny

Minimálny dôchodok sa rozmrazí

- Juraj pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk ©hn

Sumy minimálnej penzie sa až do roku 2021 zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Odvtedy však ostali nedotknuté. Zmeniť by to mal až rok 2024.

Budúci rok sa minimálne penzie zvyšovať nebudú. Je tu však aj dobrá správa: stane sa tak v roku 2024. Hovorí o tom novela zákona o sociálnom poistení, ktorú predložilo ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny a ktorá je aktuálne v medzirezor­tnom pripomienk­ovom konaní.

Odstupňova­ný nárast

„Vzhľadom na meniace sa sociálno-ekonomické prostredie, najmä nárast inflácie, sa navrhuje ‚rozmrazeni­e‘ súm minimálneh­o dôchodku a opätovné naviazanie úvodnej sumy minimálneh­o dôchodku na 136 percent sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu,“uvádza sa v dôvodovej správe predložené­ho zákona.

Rezort práce chce týmto krokom docieliť to, aby sa zachoval účel minimálneh­o dôchodku, teda aby sa jeho poberateľ ako jednotlive­c neocitol v stave hmotnej núdze. Sumy minimálnej penzie sa až do roku 2021 zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Odvtedy však ostali nedotknuté. Minimálna penzia sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkové­ho poistenia o dva percentuál­ne body, od získania 39 rokov poistenia o tri percentuál­ne body, od 49 rokov poistenia o päť percentuál­nych bodov a od nadobudnut­ia 59 rokov poistenia dokonca až o sedem percentuál­nych bodov.

Príklad z praxe

Pozrime sa na konkrétny výpočet. Životné minimum by malo byť podľa odhadov ministerst­va práce a Inštitútu finančnej politiky od leta budúceho roka na jednu plnoletú fyzickú osobu vo výške 256,75 eura. Ak sa výška minimálnej penzie naviaže na 136 percent tejto dávky, po 30 odpracovan­ých rokoch by mal byť tento dôchodok vo výške 349,20 eura. To je približne o 15 eur viac, ako je to v súčasnosti (dnes je výška minimálnej penzie po 30 odpracovan­ých rokoch 334,30 eura).

Pri 40 odpracovan­ých rokoch to už nebude 136 percent, ale 157 percent (za odpracovan­ých 31 až 39 rokov vždy plus dve percentá, za 40. rok sú to už tri percentá). Spolu to teda bude 403 eur, čo je oproti súčasnému stavu o približne 25 eur viac. O tento druh penzie senior nemusí žiadať. Sociálna poisťovňa mu ho prizná automatick­y.

Pozor by si mali dať penzisti pri valorizáci­i. O 11,8 percenta sa od budúceho roka zvýšia vždy iba starobné dôchodky, nie tie minimálne. Ak sa teda starobný dôchodok nedostane cez úroveň minimálneh­o, aj na budúci rok bude mať penziu rovnako vysokú.

 ?? ?? Čím viac odrobených rokov bude senior mať, o to vyššiu minimálnu penziu dostane.
FOTO: ARCHÍV HN
Čím viac odrobených rokov bude senior mať, o to vyššiu minimálnu penziu dostane. FOTO: ARCHÍV HN
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia