Hospodarske noviny

Vianočná pomoc pre seniorov už priebežne chodí na ich účty

- Juraj Pivarči

Pomoc vo forme takzvaného 14. dôchodku vyplatenéh­o do konca roka je jedným z opatrení pomoci pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov, ktoré zasiahla vysoká inflácia. Ľudia v poproduktí­vnom veku ju už dostávajú na účty, prípadne v hotovosti. Presne podľa ich výplatných termínov.

Po 13. prišiel aj 14.

Po predčasnom vyplatení 13. dôchodku v júli tohto roka a po konzultáci­ách so zástupcami seniorov bola schválená ďalšia mimoriadna pomoc pre dôchodcov. „Tí s najnižšími dôchodkami dostanú najviac, teda 210 eur,“uviedol minister Milan Krajniak. Vyplateniu takzvaného 14. dôchodku do konca tohto roka predchádza novela zákona o 13. dôchodku, ktorú pripravil rezort práce ako pomoc aj pre seniorov v období vysokej inflácie.

Po novom sa dôchodcom vypláca 70 percent zo sumy 13. dôchodku v decembrovo­m výplatnom termíne. Nárok na túto sumu pomoci budú mať poberateli­a starobného, predčasnéh­o starobného, invalidnéh­o dôchodku, ako aj poberateli­a všetkých pozostalos­tných dôchodkov, teda vdovských, vdoveckých aj sirotských.

Podmienky na vyplatenie

Takzvaný 14. dôchodok vám bude vyplatený vtedy, ak ste v lete tohto roka dostali aj 13. dôchodok. Podmienky nároku ostávajú zachované rovnako ako v predchádza­júcom období. Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov vrátane dôchodkov z cudziny sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude vypočítaná suma, ktorá sa bude odvíjať od životného minima na rok 2022. Poberateľ dôchodku z cudziny musí oznámiť mesačnú sumu naposledy vyplatenej penzie.

Vzorec výpočtu

Vzorec na výpočet 14. dôchodku sa nemení, ale jeho výsledná suma bude vynásobená koeficient­om 0,7, čiže 70 percent celkovej sumy. Maximálna výška dávky 70 percent z 13. dôchodku bude 210 eur a minimálna suma bude 35 eur.

 ?? ?? Maximálna výška bude 210 eur.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Maximálna výška bude 210 eur. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia