Hospodarske noviny

Nižšie Nové penzie

-

Výška budúcich platieb od štátu pre seniorov závisí od troch faktorov: počet odpracovan­ých rokov, priemerný osobný mzdový bod a aktuálna dôchodková hodnota. A práve posledný parameter sa bude meniť. kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota pravidelne k 1. januáru stúpa o rast priemernej mzdy, po novom porastie len o 95 percent priemernej mzdy.

Dôchodkovú hodnotu určuje od roku 2015 Sociálna poisťovňa – dovtedy tak robil rezort práce. Pre súčasný rok predstavuj­e podiel priemernej mzdy zistenej za tretí štvrťrok v roku 2021 a priemernej mzdy zistenej za tretí kvartál roka 2020. Ide tak o podiel sumy 1 185 eur a 1 113 eur, čo je 1,0646 eura.

Táto hodnota sa následne vynásobila dôchodkovo­u hodnotou určenou pre rok 2021, čo bolo 14,2107 eura. Samotná aktuálna dôchodková hodnota pre rok 2022 je tak na úrovni 15,13 eura. Navrhovaná zmena rastu aktuálnej dôchodkove­j hodnoty v čase je založená na tom, aby bol rast pomalší ako rast priemernej nominálnej mzdy v ekonomike. Je stanovený na úroveň 95 percent rastu priemernej mzdy. Inak povedané, ak mzda v ekonomike vzrastie za rok o 10 percent, tak aktuálna dôchodková hodnota už nevzrastie o rovnakých 10 percent, ale o 9,5 percenta.

Dôvod, prečo štát pristúpil k týmto zmenám, je, že sa náš I. pilier rýchlejšie vyprázdňuj­e ako plní, čo je vzhľadom na rastúci počet dôchodcov a iných poberateľo­v dávok prirodzené. Na druhej strane sa môže stať, že sa vyprázdni úplne a sociálny systém skolabuje. Ministerst­vo práce a sociálnych vecí je však presvedčen­é, že úprava výšky aktuálnej dôchodkove­j hodnoty udržateľno­sť systému zlepší.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia