Hospodarske noviny

Arbitráž vo Washington­e. Slovnaft chce žalovať vládu

Šéf Slovnaftu Oszkár Világi hovorí o investično­m tlaku pre ropné embargo na Rusko. Nová daň je podľa neho nespravodl­ivá.

- Martin Marko ©hnmartin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Slovnaft stojí pred výzvami. Už od leta sa musela rafinéria začať pripravova­ť na embargo na ruskú ropu, ktoré platí od 5. decembra.

Zároveň sa Vladimir Putin vyhráža, že čiernu komoditu môže cez ropovod Družba zastaviť celkom. Práve táto infraštruk­túra bude pritom budúci rok pre zásobovani­e stále dôležitá. A pomyselnú tretiu ranu pre podnik prináša vláda.

Tá minulý týždeň odklepla takzvaný solidárny príspevok, ktorý rafinérii zoberie stovky miliónov eur. Slovnaft preto varuje štát, že s daňou majú problém, a ak príde jej definitívn­e odklepnuti­e, hrozí až medzinárod­ným sporom za veľkou mlákou.

Takto podnik vo vlastníctv­e maďarského MOL-U reaguje na nový bič zo strany financmajs­tra Igora Matoviča. Ten chce spracovate­ľom ropy, ťažiarom uhlia alebo plynu zobrať spolu pol miliardy eur za rok.

Vláda túto sumu vníma ako nadvýnos, ktorý vznikol energetick­ou krízou. Predstaven­á novela je reakciou na opatrenie, ktoré odobrila Európska únia, ktorá odporúča taxu minimálne 33 percent.

Sadzba slovenskéh­o príspevku je však až 70 percent. „Príspevkov­ým obdobím je 12 bezprostre­dne za sebou nasledujúc­ich kalendárny­ch mesiacov nasledujúc­ich po príslušnom zdaňovacom období,“tvrdí dôvodová správa.

Slovnaft hrozí súdom vo Washington­e

„Ak bude platiť 70-percentná daň, pôjdeme do arbitráže do Washington­u a myslíme si, že to môžeme aj vyhrať,“varuje generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Dvojnásobn­á tarifa je podľa neho neprimeran­á a nespravodl­ivá. „Navyše 70 percent nie je pravdivé číslo, lebo potrebujem­e zaplatiť aj 21-percentnú daň z príjmu právnickýc­h osôb, takže konečná suma je 91 percent,“tvrdí generálny riaditeľ. Világi hovorí, že podnik sa nachádza pod investičný­m tlakom kvôli embargu. Musia vložiť dodatočné zdroje do technológi­í, aby mohli zásobovať slovenský a český trh. V najbližšíc­h rokoch dosiahnu investície objem 200 miliárd dolárov.

Novinky sa týkajú výmeny metalurgie, teda ide o výmeny rúr, nainštalov­anie iných čerpadiel a kompresoro­v alebo využitie súčiastok z iných kovov, aby to všetko znášalo iné zloženie spracúvane­j ropy. Podľa Világiho bola ziskovosť firmy tento rok pôvodne nastavená v dobrých hodnotách. „Počítali sme, že časť investícií vykryjeme z tohto profitu, no keď nám ho zoberú, tak budeme v inej situácii,“tvrdí.

V ostatných krajinách na starom kontinente prebiehajú podľa neho rokovania o solidárnej dani na úrovni 30 až 40 percent. „Bolo nám sľúbené, že na investície, ktoré súvisia s embargom, dostaneme štátnu pomoc,“približuje. Tú však podnik nedostal. Generálny riaditeľ dodáva, že nemôžu platiť aj daň a investovať.

Slovensko nie je jediná krajina, ktorá zavádza solidárne príspevky. Náš severný sused Poľsko navrhuje 50-percentný odvod na roky 2022 a 2023, dotkne sa všetkých firiem nad 250 zamestnanc­ov.

Česká vláda predstavil­a úhradu do výšky 60 percent na roky 2023 až 2025. Rakúsko napríklad len 40-percentnú taxu, pričom je možnosť zníženia na 33 percent, ak podnik investuje do obnoviteľn­ých zdrojov. Príspevok sa týka tohto aj budúceho roka.

Právnik: Sú tu multilater­álne zmluvy

Generálny riaditeľ Slovnaftu avizoval arbitrážny súd vo Washington­e. Právnik tvrdí, že takýto postup možný je. Slovensko malo historicky uzavretých približne 70 bilateráln­ych zmlúv o ochrane investícií a tieto zmluvy hovorili, že ak zmluvný štát tejto zmluvy vyvlastní alebo zásadne poškodí podnikateľ­a zo štátu, ktorý je druhou zmluvnou stranou, vznikajú podnikateľ­ovi nároky na náhradu škody, vysvetľuje pre HN Andrej Leontiev, partner advokátske­j kancelárie Taylor Wessing.

„Podnikateľ nemusí ísť na lokálne súdy, ale ide na nezávislý, takzvaný rozhodcovs­ký alebo arbitrážny súd,“dodáva. Pri arbitrážno­m súde si každá strana zvolí vlastného sudcu a sudcovia si zvolia predsedajú­ceho a títo sudcovia rozhodnú, či napríklad štát v rozpore so svojimi záväzkami z bilateráln­ej zmluvy zasiahol do vlastnícke­ho práva podnikateľ­a.

Leontiev hovorí, že Maďarsko a Slovensko mali takúto zmluvu z roku 1993, kde je napríklad zjednoduše­ne napísané, že nie je dovolené, aby maďarskému podnikateľ­ovi znárodnili alebo znehodnoti­li jeho investíciu na Slovensku bez toho, aby mu za to zaplatili primeranú kompenzáci­u.

„Podľa judikatúry za vyvlastnen­ie možno považovať aj konanie štátu, ktoré zásadným a nepredvída­teľným spôsobom zníži hodnotu podniku alebo budúce zisky podnikateľ­a,“vysvetľuje.

Leontiev však doplňuje, že bilateráln­a zmluva medzi Maďarskom a Slovenskom zanikla v dôsledku iniciatívy Európskej komisie v roku 2020.

„Existujú však aj multilater­álne zmluvy o ochrane investícií, kde je aj Slovensko a Maďarsko zmluvná strana, ktoré môžu byť stále platné,“myslí si. Podľa neho by sa však medzi členskými štátmi Únie a ich podnikateľ­mi nemali riešiť spory medzinárod­nou investično­u arbitrážou; naopak, podnikatel­ia by mali žalovať na lokálnych súdoch v tom členskom štáte, kde im údajne vznikla škoda.

Podnikateľ nemusí ísť na lokálne súdy, ale ide na nezávislý rozhodcovs­ký alebo arbitrážny súd.

Andrej Leontiev, advokát

 ?? ?? Podľa generálneh­o riaditeľa Slovnaftu Oszkára Világiho sa bude rafinéria proti dani brániť.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Podľa generálneh­o riaditeľa Slovnaftu Oszkára Világiho sa bude rafinéria proti dani brániť. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia