Hospodarske noviny

Chýba pol miliardy eur

-

Banská Bystrica – Únia miest Slovenska nesúhlasí s dočasnými „kompenzáci­ami“pre samosprávy, ktoré vláda pripravova­la na poslednú chvíľu. Samospráva­m síce pribudnú do rozpočtov stovky tisíc eur, čo im umožní dýchať, ale pol miliardy im stále chýba. Obyvatelia sa tak zvyšovaniu daní a poplatkov v školách či v sociálnych službách nevyhnú. Konštatova­li to v stredu primátori na brífingu v Banskej Bystrici.

„V utorok sme dostali mikulášsky balíček v podobe zvýšenia daňového bonusu na 140 eur mesačne, ktorý v nás vyvoláva istú pachuť. Prejavujem­e nespokojno­sť s negatívnym­i dosahmi legislatív­y na naše rozpočty s tým, ako vláda s nami ‚komunikuje‘, ako dokáže prijímať rozhodnuti­a v skrátených konaniach bez analýz finančných dosahov na samosprávy. Sú to rozhodnuti­a, ktoré ani navzájom medzi ministerst­vami nie sú koordinova­né. Pri obrovskom náraste cien energií, rekordnej inflácii a zdražovaní vytvárajú obrovský tlak na naše rozpočty,“reagoval viceprezid­ent únie a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. V prípade Banskej Bystrice 140-eurový daňový bonus znamená dosah na rozpočet vo výške 4,43 milióna eur. Ako Nosko zdôraznil, od vlády žiadajú otvorený partnerský dialóg a aktívnu komunikáci­u, nie diktát. Podľa neho mestské rozpočty majú byť vyrovnané, samosprávy ich musia v procesne krátkom čase pripraviť a rešpektova­ť pritom na poslednú chvíľu schválenú legislatív­u.

„Vláda zvyšuje schodky našich rozpočtov, a to v čase, keď sa samosprávy nevedia vyrovnať s dosahmi energetick­ej, inflačnej krízy a ďalšími legislatív­nymi zmenami,“dodal viceprezid­ent ÚMS s tým, že také postupy možno považovať za porušenie Európskej charty miestnej samosprávy. Ako konštatova­l prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček, „keby sa platforma v OĽANO nevzbúrila v parlamente, sme ešte v katastrofá­lnejšej situácii ako teraz“. „Samosprávy ešte dostanú spolu okolo 300 miliónov eur, čo nám umožní nejako to ťahať, dýchať, ale je to strašne málo na to, aby sme nemuseli robiť ťažké opatrenia pre občanov,“dodal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia