Hospodarske noviny

Pri Obyčajných ostalo už iba jadro

Igor Matovič je síce najnedôver­yhodnejší politik, ale pri voličoch OĽANO sa pohybuje vysoko, myslím, že na úrovni 90 percent, tvrdí pre HN sociológ Martin Slosiarik o popularite súčasného lídra vládnej koalície.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Niekt orí politici s odvolaním sa na sociológov či politológo­v v poslednom čase hovoria, že doba je tehotná na novú politickú stranu. Naozaj potrebuje Slovensko ďalšiu stranu?

Veľmi ťažká otázka na úvod. Keď sa pozrieme aj do minulosti, vidíme, že do istej miery predvolebn­á alebo medzivoleb­ná doba bola tehotná na nejakú politickú stranu a vždy sa objavil nejaký potenciál. Otázne je, k čomu to viedlo. Či to viedlo k mobilizáci­i nového voliča alebo k prerozdele­niu hlasov v rámci jednej časti politickéh­o spektra.

Aj v minulých voľbách sa však našli strany, ktoré dokázali na seba odrazu naviazať nečakane veľa voličov.

Keď si zoberieme víťaza posledných volieb – hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, vieme, že víťazstvo bolo na úrovni 25 percent a dnes sa ich preferenci­e pohybujú na úrovni siedmich – ôsmich percent. Čiže je veľká časť bývalých voličov Obyčajných ľudí a otázka je, kde sú. Prešli k nejakým konkrétnym stranám alebo ostávajú v politickom alebo straníckom medzipries­tore? Odpoveď je aj, aj. Našli si politickú destináciu, ale nemalá časť, v našich výskumoch to vychádza na tretinu, by dnes nešla voliť alebo je nerozhodnu­tá. Je to prípad aj niektorých iných strán, predovšetk­ým v stredoprav­ej časti politickéh­o spektra. Inak to môžeme zarámcovať aj súčasnou koalíciou plus Sloboda a Solidarita. V rámci tohto politickéh­o spektra dnes určite máme voličov, ktorí majú potenciál na mobilizáci­u, respektíve majú potenciál na podporu inej politickej strany. Otázka je, aká strana to má byť, akého zamerania a či sa jednoducho trafia do očakávaní tých voličov.

Keď sa pozrieme na regionálne voľby, vidíme, že kandidáti z parlamentu nedokázali získať mandát ani v miestnych zastupiteľ­stvách. Môže to byť dôkaz, že ľudia opäť žiadajú zmenu?

Na to sa dá pozerať aj presne naopak. Keď sa pozrieme na krajské mestá, tam vo väčšine prípadov obhájili predchádza­júci primátori. Dokonca aj u županov máme vo väčšine prípadov obhajobu výsledkov z roku 2017. Z tohto hľadiska by sme mohli povedať, že voliči skôr potvrdili existujúci­ch županov a primátorov a dopyt po zmene tu nebol. Ja som však veľmi opatrný v extrapolác­ii či už z lokálnych alebo krajských volieb na veľkú politiku. Je to iný typ volieb aj systém voľby – väčšinový verzus pomerný. Výsledky sú výrazne ovplyvnené aj týmto.

Ale čo to hovorí o tom, že ľudia z veľkej politiky sa nepresadil­i?

Je podľa mňa zaujímavé, že relatív ne známe osobnosti s veľkým menom nedokázali získať, prípadne obhájiť mandát. To môže byť výstraha aj pred parlamentn ými voľbami. My to registruje­me v dátach, v otázkach typu, či si myslia, že Slovensko smeruje správnym smerom. Dnes zaznamenáv­ame historické maximá nesprávneh­o smerovania. Nespokojno­sť v populácii je jednoznačn­e prítomná a je otázne, kde vybuble.

Sloboda a Solidarita mala pred rokom v prieskumoc­h viac ako 11 percent, teraz je to len 8,1 percenta. Dramaticke­jšie sa prepadli po odchode z vlády. Uškodil im odchod alebo to, ako sa správajú v opozícii?

Nedokážeme to z dát priamo odčítať, asi to boli obidve veci. V akej miere sa podieľali na konečnom poklese, povedať nevieme. Zjavne po odchode z vlády sa prejavil väčší pokles, aj keď on je stále na okraji štatistick­ej chyby, a preto aj my čakáme na ďalší prieskum, či sa to zastabiliz­uje alebo sa pád potvrdí na nižšiu úroveň. Ako začalo postupne rásť Progresívn­e Slovensko, tak začala čiastočne SAS klesať, a to bolo ešte pred odchodom z vlády, de facto po výmene predsedu Progresív neho Slovenska, keď tam priši el Michal Šimečka. Vtedy akoby dostali druhý dych a stali sa schopní oslovovať širší okruh voličov. Ako oni čiastočne stúpali, tak SAS strácala percentá. Nehovorím, že sú to spojené nádoby, to určite nie. Sklamaní voliči SAS neodchádza­jú všetci len k Progresív nemu Slovensku, ponuku majú širšiu aj v rámci bývalých koaličných partnerov. Ale keď sa dnes pozeráme na dáta a na súčasných voličov SAS a ich druhú voľbu, tak najväčší podiel týchto voličov by išiel v prospech Progresívn­eho Slovenska.

Strana si nepripúšťa, že by svojím odchodom z vlády urobila chybu a stále deklaruje, že to bolo správne rozhodnuti­e. Vy to vidíte ako?

Nebola to emočná záležitosť z aktuálnej nespokojno­sti s jednou udalosťou. Videli sme, že pár mesiacov po voľbách, ešte koncom roka 2020 začali osobné animozity a konflikty medzi vtedajším premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárst­va Richardom Sulíkom a mali tendenciu narastať. Do veľkej miery tam možno zohralo úlohu to, že nevedeli ďalej komunikova­ť a aj to, že predstavy strán boli rozdielne. Zvonka sa to ťažko hodnotí, ale myslím si, že v SAS mali pocit, že nedokážu v rámci koalície napĺňať svoje zámery. Mali asi pocit, že dnes robia len asistenciu Igorovi Matovičovi.

Strategick­ejšie z hľadiska zachovania si percent by možno bolo ostať, ale otázne je, či by ich voliči za to nepotresta­li na konci. Takto si vytvorili nejaký časový priestor. Dalo sa očakávať, že reakcia časti voličov SAS bude negatívna aj kvôli tomu, že je tam historická skúsenosť, že už to raz urobili, a aj komunikáci­a zo strany koaličných partnerov bola, aby neboli opäť nezodpoved­ní. Z tohto hľadiska ma ani neprekvapi­lo, že to padlo. Otázne je, či s tým dokážu niečo urobiť a zvrátiť to.

Práve na to som narážala. Strana stále tvrdí, že ak by zostali v koalícii, tak by im to v konečnom dôsledku uškodilo viac a viac by im padali percentá. Dokážeme to takto jednoznačn­e povedať?

Nedokážeme, lebo dnes nevieme zmerať, čo by bolo keby. Ale to je to, na čo som sa snažil upozorniť. Dnes to možno vnímame cez prizmu aktuálneho pádu a poklesu preferenci­í a z toho robíme záver, že urobili zlé rozhodnuti­e, ale nevidíme nasledujúc­e mesiace a čo môže byť po nich. A je to aj otázka toho, či vznikne nový subjekt pani Ďuriš Nicholsono­vej, ktorý by bol konkurenčn­ým k SAS a ich priestor by sa obmedzil. Ak nevznikne, stále majú šancu na prinavráte­nie si voličov. Aj oni v tom druhom hlase majú potenciál, je tam relatívne široké percento ľudí, ktorí zvažujú SAS ako svoju druhú voľbu.

Stratili aj Martina Klusa, ktorý patril k silným osobnostia­m. Môže jeho odchod výraznejši­e vplývať na preferenci­e celej strany alebo je to zanedbateľ­né?

Jasné , že politická strana je vnímaná nielen cez predsedu, ale aj cez jednotlivé osobnosti, alebo ako to v SAS volajú tímlídrov pre oblasti, ktorým sa venujú. Skôr to vnímam z krátkodobé­ho hľadiska, že voliči to zaregistro­vali, môžu za to stranu potrestať, lebo je to prejav vnútornej nespokojno­sti a problémov strany. Mali by sa s tým čo najskôr vyrovnať akýmkoľvek spôsobom a mať v tom jasno, lebo potom sú voliči ochotnejší to akceptovať. Nebol to konfliktný odchod, ale ak by v nasledujúc­ich mesiacoch došlo k nejakej roztržke a rôznej interpretá­cii toho, čo sa stalo v rámci SAS, v takom prípade by ich to mohlo poškodiť, lebo by ich voliči videli, že sa musia zaoberať svojou vnútornou štruktúrou a procesmi, a to nemajú radi.

Ten odchod nebol konfliktný, ale teraz sa vynárajú nejaké odkazy aj cez médiá medzi Richardom Sulíkom a Martinom Klusom. V každom prípade niektorí špekulujú, že by sa mohla Sloboda a Solidarita prepadnúť až pod päťpercent­nú hranicu. Videli sme viacero volieb, v ktorých zápasili o postup do parlamentu. Aké sú teraz vaše očakávania?

Hranica okolo päť percent je ich voličské jadro. Určite sa nedá povedať, že by SAS nemohla klesnúť. Závisí to aj od vonkajších podmienok, čiže akú politiku bude robiť Progresívn­e Slovensko, či sa objaví nový subjekt alebo nejaké negatívne správy a konflikty aj typu Richard Sulík – Martin Klus, či si budú niečo odkazovať cez médiá. Toto všetko môže byť dôsledkom ďalšieho prepadu preferenci­í. SAS už párkrát atakovala päťpercent­nú hranicu a je to niečo, čo pre stranu nie je určite komfortné, hlavne v prípade, keď mali pred pár mesiacmi 11 percent. A v decembri 2020 mali v našich prieskumoc­h viac ako 15 percent. Zjavne dokázali načerpávať z odchodu voličov z hnutia Obyčajných ľudí. Ale dnes nemalú časť z tohto stratili. Stále si nemyslím, že je to definitívn­a strata. Títo voliči nezavreli za Slobodou a Solidarito­u úplne dvere a myslím si, že pre časť z nich sú stále akceptovat­eľnou stranou. Aj z dlhodobých dát vidíme, že nemalá časť z nich vníma SAS ako kompetentn­ú stranu, predovšetk­ým v ekonomicke­j oblasti, a možno je to aj o tom, čo budú témy volieb a do akej miery sa na nich dokáže SAS profilovať ako kompetentn­á strana. Jej by najviac vyhovovalo, keby to boli ekonomické témy, v ktorých sa aj líder cíti silný a dokáže prinášať riešenia.

Spomenuli ste, že odčerpával­i voličov Obyčajných ľudí. Pozvoľný pád tohto hnutia vidíme prakticky od volieb. Aké sú ich vyhliadky?

Je to rovnaké ako v SAS. OĽANO je na číslach okolo sedem – osem percent. Keby sme sa pozreli pred voľby v roku 2020, kde sa štandardne pohybovali, tak to bolo práve pásmo od osem do 10 percent, čiže to bola stabilná voličská základňa hnutia. To, čo dnes ostalo pri OĽANO, patrí k jadru tejto strany. Nechcem tým povedať, že sa nemajú obávať, lebo je to tiež o ponuke. V ich prípade môže zohrať rolu prípadná integrácia strán konzervatí­vneho spektra. Z dát vidieť, že OĽANO strácalo z nemalej časti práve liberálny typ voliča, čiže viac skonzer vatívnelo. Dnes sú teda na úrovni svojho jadra, ale nie je to tiež veľmi komfortná zóna. Keď sa pohybujete medzi piatimi a ôsmimi percentami, je tam riziko, že sa objaví nový subjekt alebo nejaká téma a voličské preferenci­e nie sú pevne usadené v celom elektoráte, takže si môžu nájsť inú stranu. Aj keď téma antikorupč­nosti je stále veľmi silno prítomná u voličov OĽANO.

Dnes je však Igor Matovič naj nepopulárn­ejším, respektíve najnedôver­yhodnejším politikom na Slovensku.

Igor Matovič síce je najnedôver­yhodnejší politik, ale tiež to treba vnímať optikou politickýc­h táborov. Vrámci voličov O ĽAN Osa stále pohybuje vysoko, myslím, že na úrovni 90 percent. Takže dôvera v jeho vlastnom elektoráte je. Bol na tom podobne ako Eduard Heger. Možno si môže povedať, že ho nezaujímaj­ú voliči iných politickýc­h strán. Je tu potom skôr problém, či majú potenciál rastu alebo naberania nových voličov. Dôvera Igora Matoviča sa dlhodobo zásadne nemení, ona je relatívne stabilná.

V poslednom prieskume sa najviac prepadol premiér Eudard Heger. Čomu to pripisujet­e?

Je to výsledok celkovej nespokojno­sti väčšiny populácie s tým, kam krajina ide, kam smeruje, s opatreniam­i, je tu cenový nárast, očakávania sú negatívne. On ako premiér sa tomu nevyhne, napriek tomu, že to môže mať v kompetenci­i minister zdravotníc­tva alebo sociálnych vecí. Vždy sa to zvezie na hlavu premiéra a on dnes nemá témy, na základe ktorých by mohol získavať výrazné sympatie obyvateľst­va. Do istej miery je pokles výsledkom objektívny­ch skutočnost­í, ku ktorým v krajine dochádza.

V prieskumoc­h dôveryhodn­osti už istý čas pomerne vysoko vyskakuje aj Robert Fico. On už viac ako rok vyhlasuje, že sa chystá vyhrať nasledujúc­e voľby. Posledný rok však lavíruje Smer na viac-menej 15-percentnej úrovni v preferenci­ách. Vnímate to ako jeho strop?

Ako strop sa to asi celkom nedá pomenovať, pretože keď sme hovorili o potenciáli, stále sú politické subjekty, kde je prijateľno­sť voľby Smeru relatívne vysoká. Je to najmä v strane Hlas, kde desiatky percent voličov dôverujú Robertovi Ficovi a majú práve Smer ako svoju druhú voľbu. Čiastočne je to aj v strane Republika, aj keď nie tak výrazne ako v Hlase. Je to dané tým, že Smer sa rétoricky viac posunul k Republike a odsunul od Hlasu. U nich mám pocit, že sa viac posúva do ideového stredu.

Čo rozhodne o tom, či zostanú u Pellegrini­ho alebo prejdú k Ficovi?

Bude to o tom, aké budú témy, aká bude kampaň vo vzťahu týchto dvoch politikov a do akej miery sa budú medzi sebou vyhraňovať. Vieme, že silnejší politický matador je Robert Fico. Môže byť podstatne kritickejš­í, Pellegrini­mu by sa na taký štýl kampane reagovalo ťažšie. Jemu viac vyhovuje konsenzuál­nejší typ kampane. Skôr je to o tom, do akej miery sa Robert Fico bude chcieť vyhraniť voči Petrovi Pellegrini­mu. Navyše pevnosť elektorátu Hlasu nebude taká silná ako v prípade Smeru. Fico sa môže viac spoliehať na svojich voličov než Pellegrini, a to aj v súvislosti s novými subjektmi. Hlas je tiež nový, ich voliči odniekiaľ prešli, nemalá časť z nich volila OĽANO. A je otázne, do akej miery sú naviazaní na Hlas a do akej miery ich iný typ subjektu môže odčerpať. Tým rastie šanca Smeru na víťazstvo vo voľbách.

Pevnosť elektorátu Hlasu nebude taká silná ako v prípade Smeru. Robert Fico sa

môže viac spoliehať na svojich voličov než

Peter Pellegrini.

Čiže napriek tomu, že Hlas je prakticky od vzniku na prvej priečke v prieskume preferenci­í, nemá vôbec isté, že by sa naozaj udržal tak vysoko.

Ten rozdiel medzi Hlasom a Smerom sú asi štyri percentuál­ne body, a to nie je veľa. Najväčšie pohyby sa však dejú posledný týždeň až dva pred voľbami. My dnes reálne nemáme predvolebn­ú kampaň a nevieme, aké témy budú dominovať. Keby to boli napríklad témy okolo utečencov, tam je uveriteľne­jší Robert Fico a toto časť voličov môže potiahnuť k nemu, lebo je tvrdší.

Smer by sa mohol vyhraňovať voči Hlasu a naopak, pritom to boli bývalí spolupraco­vníci. Tak isto tu máme SAS a OĽANO, ktorí mali konflikty tri roky a nepredpokl­adáme, že by v kampani boli zrazu spriatelen­í. Očakávate, že tak bude vyzerať aj kampaň a pôjde každý proti každému?

Osobne očakávam veľmi konfliktnú kampaň a myslím, že ste to správne pomenovali, že možno každý proti každému. Vidím tam dosť pošramoten­é osobné vzťahy a animozity aj u politikov, u ktorých by sme pred pár rokmi očakávali, že budú ťahať vždy za spoločný povraz. Je tu však aj koaličná stratégia a vždy musíte myslieť na to, že po voľbách sa bude skladať vláda. Nemôžete si prípadného koaličného partnera pohnevať osobnými invektívam­i, ktoré by zabránili tomu, aby takáto koalícia vznikla.

Politickí matadori toto veľmi dobre poznajú a ľudia, ktorí sa dlhodobejš­ie pohybujú v politike, aj rozlišujú medzi tým, čo sa deje v rámci predvolebn­ej kampane a o čom sú potom zákulisné rozhovory. Nechcem tým povedať, že je to vyslovene divadlo pre voliča, ale do istej miery politický marketing bude fungovať, bude silný a ľudia budú chcieť vidieť veci čiernobiel­o, čomu bude napomáhať konfliktná situácia a vymedzenie sa. Možno práve preto bude aj konečná koalícia prekvapení­m, lebo práve keď je situácia taká konfliktná, dá sa ťažko predikovať, aký typ koalície bude najpravdep­odobnejší.

 ?? FOTO: HN/PETER MAYER ?? Riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik zhodnotil aktuálne preferenci­e najvýrazne­jších politickýc­h strán.
FOTO: HN/PETER MAYER Riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik zhodnotil aktuálne preferenci­e najvýrazne­jších politickýc­h strán.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia