Hospodarske noviny

Novinka poráža miliónový projekt

Štátny úrad potvrdil, že počas pandémie im nesedeli v oficiálnyc­h štatistiká­ch dáta a niektoré registre sa roky neaktualiz­ovali. Pomôcť má marketing.

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď v júni začala fungovať novinka s názvom EPN, teda elektronic­ká verzia výkazu o dočasnej pracovnej neschopnos­ti, prinieslo to niekoľko nedostatko­v. V praxi to znamená, že zamestnane­c už nemusel chodiť s papierom do poisťovne, ale lekár to urobí za neho prostrední­ctvom elektronic­kého systému. Niektorí doktori sa pri spustení novinky pre HN sťažovali, že majú problém vôbec sa pripojiť k softvéru. Po šiestich mesiacoch je situácia úplne iná. Každá PN, ktorú doteraz lekári vypísali, bola elektronic­ká. Jedna z ambulancií, kde ju denne riešia, je aj u všeobecnej lekárky pre dospelých Kataríny Jankovičov­ej z košickej mestskej časti Západ. Elektronic­kú verziu spomínanéh­o tlačiva, teda EPN, si po mesiacoch nevie vynachváli­ť.

Popularita EPN stúpa

„Je to jednoduchš­ie ako papierová, klasický spôsob už ani nepoužívam­e,“hovorí Jankovičov­á. Zároveň však upozorňuje, že systém má stále nedostatky. „Máme s tým problém, keď chce pacient upraviť dĺžku pracovnej neschopnos­ti, napríklad ak ide do zamestnani­a skôr. Nevieme mu s tým pomôcť na počkanie,“pripomína lekárka.

Nárast popularity vidieť aj na číslach. Prvý mesiac fungovania EPN bola vystavená len v desiatich percentách zo všetkých výkazov o pracovnej neschopnos­ti. V októbri to bolo z vyše 61-tisíc až 34-tisíc elektronic­kých. Dáta za november poisťovňa nevedela uviesť. Podľa Národného centra zdravotníc­kych informácií ju doteraz využilo 1 385 lekárov.

Očakáva sa, že počet môže stúpať. Len predposled­ný novembrový týždeň stúpla chorobnosť respiračný­ch ochorení na Slovensku o vyše šesť percent. Znamená to, že na 100-tisíc obyvateľov hlásilo ochorenie 118 ľudí. Najviac to bolo v Banskobyst­rickom kraji. Až 29 vzdelávací­ch inštitúcií – materské a základné školy – museli pre chorobnosť zatvoriť svoje brány, uvádza úrad verejného zdravotníc­tva.

ezdravie za milióny eur stále nefunguje

Zatiaľ čo EPN sa darí, jej materský projekt ezdravie, teda elektronic­ký systém, ktorý by voviedol zdravotníc­tvo do 21. storočia, sa dostal pod ostrú paľbu kritiky. Nešlo pritom o lacnú záležitosť. Vývoj, realizácia a zavedenie tohto nástroja stálo Štátnu pokladnicu viac ako 120 miliónov eur. Štátni kontrolóri však zistili, že v rokoch 2019 až 2021, za bývalého vedenia Národného centra zdravotníc­kych informácií, aplikácia pri ezdraví zlyhávala. Uvádza sa to v správach z auditu, ktorý zverejnil úrad Ľubomíra Andrassyho koncom minulého týždňa. Okrem nefunkčnej aplikácie za milióny eur išlo aj o zlyhanie často sa meniaceho vedenia.

Začiatkom pandémie – teda aj v období auditu – centrum viedol Peter Bielik. Toho následne v marci 2021 vystriedal Robert Suja, ktorý vydržal iba tri mesiace. Suja na otázky HN, či súhlasí so závermi kontroly, do uzávierky neodpoveda­l. V októbri neúspešne kandidoval za stranu Hlas do čela košickej župy. Personálne rošády počas pandémie sa v štátnom centre neskončili. Suju v roku 2020 vystriedal Pavol Capek, ktorého na jeseň v roku 2021 nahradil súčasný šéf organizáci­e Peter Lukáč. Samotné centrum malo problém s riadením. „Oblasť národných zdravotnýc­h registrov nebola adekvátne riadená z dôvodu viacerých manažérsky­ch zlyhaní,“píše sa v správe. Nefungoval správne ani zber a vyhodnocov­anie dát, a tak centrum nemalo objektívne informácie o počte pacientov. Išlo pritom o obdobie, keď Slovensko bojovalo s pandémiou nového koronavíru­su a tisíce ľudí denne sledovali nové údaje o počte infikovaný­ch osôb.

„Dáta z väčšiny registrov nemohli byť v praxi plnohodnot­ne využiteľné, a to najmä z dôvodu nefunkčnos­ti a nenaplneno­sti registrov, neaktuálno­sti dát, neoverovan­ia ich spoľahlivo­sti. Z týchto dôvodov sa znižuje, dokonca až úplne stráca ich informačná hodnota,“dodali kontrolóri. Problémom boli aj údaje o onkologick­ých pacientoch, ktoré sú podľa zistení zastarané. Posledné čísla pochádzajú z roku 2012.

Práve nedostatko­m presných dát a manažovani­a dát trpel aj systém ezdravie. Správa kontrolnéh­o úradu informuje o tom, že v danom období mal viacero obmedzení. To sa prejavilo aj na počte ľudí, ktorí mali o novú aplikáciu záujem a chceli ju vyskúšať. Podľa oficiálnyc­h zistení ju v roku 2021 použilo len 0,33 percenta Slovákov. Navyše ju potápa aj nedostatoč­ná kampaň a verejnosť o nej má len útržkové informácie.

Pomôcť má informačná kampaň

Súčasné vedenie centra potvrdzuje zistené pochybenia. Argumentuj­e tým, že po nástupe Lukáča spustili interné kontroly, ktoré zistili rovnaké výsledky ako nedávno štátni kontrolóri. „Okrem iného nebola organizáci­a procesne dobre riadená, projekt ezdravie nebol riadený štandardiz­ovane. Neexistova­l jeden veľký dokument, všetky zmenové požiadavky sa diali ad hoc podľa zmeny legislatív­y bez akejkoľvek stratégie rozvoja a komunikáci­e,“objasnila hovorkyňa Národného centra zdravotníc­kych informácií Veronika Daničová. Na náprave chýb pracujú.

Samotné centrum priznáva, že elektronic­ký systém zdravotníc­tva využíva málo ľudí. Podľa posledných dát to je len 50-tisíc ľudí. Plánujú to napraviť pomocou marketingo­vej kampane. Nie všetci doktori, ktorí využívajú EPN, využívajú aj elektronic­ké zdravotníc­tvo. „Do ezdravia aktívne zapisuje evyšetreni­a 60 percent oprávnenýc­h zdravotníc­kych pracovníko­v, no napríklad až 95 percent všetkých vystavenýc­h receptov je elektronic­kých. Napriek legislatív­nej povinnosti nie všetci lekári zapisujú do ezdravia. Nevidíme zmysel v represiách a postihovan­í lekárov,“dodáva Daničová. Ako riešenie vidia, že posilnia pri oslovovaní ambulancí svoj marketing.

 ?? ?? Lekári evidujú nárast elektronic­kých výkazov o pracovnej neschopnos­ti.
FOTO: TASR/F. IVÁN
Lekári evidujú nárast elektronic­kých výkazov o pracovnej neschopnos­ti. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia