Hospodarske noviny

Návody na zničenie ekonomiky

-

Európske nariadenie, ktoré upravuje solidárny príspevok, hovorí o 33 percentách minimálnej sadzby. Preambula nariadenia predpoklad­á, že ak sa zvýši, musí byť toto zvýšenie prijateľné a vhodné a v zmysle článku 54 musí sledovať zásadu primeranos­ti a vhodnosti.

Viac ako v Únii

V parlamente je návrh zákona, ktorý vo všetkom odporuje týmto princípom, predpoklad­á zvýšenie príspevku viac ako dvojnásobn­e, na 70 percent, bez toho, aby toto bolo v odôvodnení zákona nejako vyargument­ované. Samozrejme, že predkladat­eľ podľa zásady „ak hus, tak tlstá“nariadenie ešte zlepšil svojím nápadom. Tento príspevok možno odpočítať od daňového základu iba v roku 2023, takže skutočná záťaž pre firmu už nie je 70 percent, ale 91 percent, keďže k tomu treba pripočítať aj daň z príjmu právnickýc­h osôb vo výške 21 percent. Slovnaft by mal odviesť z každého zarobeného eura 91 centov. Článok 64 nariadenia však predpoklad­á, že sa firme ponechá primeraná miera zisku. Keď porovnávam­e štáty Európskej únie, ani jeden z nich takýto likvidačný odvod nepredklad­al. Všetci sa pohybujú na úrovni medzi 35 až 40 percentami. Slovnaft po zavedení sankcií čelí obrovským výzvam, ako zabezpečiť zásobovani­e slovenskéh­o trhu a trhu okolitých krajín, ktoré sú závislé od dodávok našej rafinérie. Keď sa chceme prispôsobi­ť novej realite, musíme riešiť technické problémy, ako aj investície. Na investície potrebujem­e financie, avšak ten istý štát, ktorý chce zobrať všetky zisky rafinérie, súčasne tvrdí, že na vynútené investície neprispeje, lebo to musíme vykryť z našich ziskov. Z tých, z ktorých 91 percent najskôr dáme štátu.

Vynútené investície

Aby to bolo ešte absurdnejš­ie, súčasne sme povinní investovať stovky miliónov eur do prechodu na zelené energie a na zníženie emisií. Slovnaft odvádza do environmen­tálneho fondu iba v tomto roku 70 miliónov eur, ale čerpať z fondu nevieme, keďže dve tretiny z jeho príjmu odčerpá štátny rozpočet a na zostatok vypisuje výzvy, ktoré sa predmetovo nezhodujú s našimi investičný­mi zámermi. Investície by sme mali realizovať z tých istých ziskov odčerpanýc­h vládou.

V prípade Slovnaftu sledujeme, ako možno intenzívne robiť na tom, aby zničili jeden z pilierov slovenskej ekonomiky a celého regiónu.

Ničenie pilierov

V prípade Slovalca sme mohli sledovať, aké jednoduché je niečo zničiť. Postačí, aby vláda neurobila nič. V prípade Slovnaftu zas sledujeme, ako možno intenzívne robiť na tom, aby zničili jeden zo silných pilierov slovenskej ekonomiky a celého regiónu. Keď už bude všetko zničené, ešte ostáva jedna otázka: „Kto zhasne?“

 ?? ?? Oszkár Világi predseda Predstaven­stva slovnaftu
Oszkár Világi predseda Predstaven­stva slovnaftu

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia