Hospodarske noviny

Minister, ktorý zatienil aj kráľa

Milovaný asi nebol, no nenávidený určite. Kardinál Richelieu, ktorý zomrel pred 380 rokmi, však patril aj k najvýznamn­ejším politikom svojej doby.

- Andrej Šimončič andrej.simoncic@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Posledné dni sú preňho ozajstným utrpením. Choroby a bolesti, ktoré ho sužujú prakticky celý život, naberajú na intenzite. Cíti, že sa blíži koniec, a ako oddaný katolík si k sebe volá spovedníka. Ten sa ho pýta, či oľutoval všetky svoje hriechy. Odpovedá, že áno. „A kajáš sa tam, kde si krivdil?“znie ďalšia otázka. „Nekrivdil som, len som reagoval všade, kde Francúzsku hrozilo nebezpečen­stvo, a ak bolo treba, aj najtvrdším­i prostriedk­ami,“odvetí napriek vysileniu s neotrasite­ľnou istotou v hlase.

S podobnou, s akou pred niekoľkými dňami nadiktoval svoj politický testament, s podobnou, s akou sa pred niekoľkými hodinami lúčil s kráľom, ktorý prišiel k jeho smrteľnej posteli. Takmer dve desiatky rokov tvorili mocenský tandem, i keď Ľudovít XIII. v ňom možno niekedy navonok pôsobil iba ako štatista. A rovnako to vyzeralo aj teraz. „Zanechávam po sebe kráľovstvo, ktoré je na vrchole slávy, akú nikdy predtým nepoznalo,“povedal okrem iného umierajúci, akoby si s panovníkom vymenili úlohy.

Vo štvrtok 4. decembra 1642 napokon vydýchne naposledy. Keď sa o jeho skone dozvie pápež Urban VIII., zareaguje vraj slovami: „Ak existuje Boh, bude sa musieť tento muž pred ním za mnohé veci zodpovedať. Ak náhodou nie je, aspoň mal úspešný život.“No... ťažko sa verí tomu, že by najvyšší predstavit­eľ katolíckej cirkvi verejne vyslovil vety spochybňuj­úce existenciu Boha, ak by ich však aj nepovedal on, ale niekto iný, výstižne charakteri­zujú Armanda-jeana du Plessis de Richelieu, všeobecne známejšieh­o ako kardinál Richelieu.

Pod nánosom mýtov

Vari každému, kto čítal román Alexandra Dumasa staršieho Traja mušketieri, alebo aspoň videl niektorú z jeho filmových adaptácií, sa pri mene Richelieu zrejme v mysli vynorí postava fúzatého muža s ostrými črtami v tvári, oblečeného v karmínovej sutane, muža pomstivého, bažiaceho po moci, osobnom prospechu, usilujúceh­o sa zničiť kráľovnú a neustále preto splietajúc­eho intrigy.

Tak ho Dumas vykreslil dvesto rokov po jeho smrti, pričom vychádzal aj z naratívu, zakorenené­ho vo veľkej časti francúzske­j spoločnost­i. Ten sa mimochodom spredmetni­l aj o polstoroči­e prv do podoby hrubého vandalizmu, keď v revolučnýc­h časoch vtrhol dav Parížanov do kaplnky Sorbonny, rozbil tam kardinálov sarkofág a vyvŕšil sa na jeho pozostatko­ch. Bol však tento muž, ktorého aj Voltaire nazval „tyran v purpure“, skutočne iba tou temnou a úskočnou postavou, akú poznáme z Troch mušketiero­v?

„Existujú dva protikladn­é obrazy Richelieua. Jeden predstavuj­e krvilačnéh­o tyrana, ktorý dával väzniť a popravovať svojich nepriateľo­v a vnútil svoju tyraniu slabému panovníkov­i. Druhý nám však ukazuje geniálneho štátnika, ktorý Francúzsku po dlhom období občianskyc­h vojen vrátil veľkosť,“pripomína v knihe Richelieu britský historik Robert Knecht.

Nie je prvým ani jediným autorom, ktorý sa osobu kardinála a prvého ministra kráľa Ľudovíta XIII. snažil zbaviť stáročných nánosov mýtov. Viacerí, i keď nepopieraj­ú negatívne črty jeho politickéh­o pôsobenia, rozporupln­osť jeho skutkov, či napríklad skutočnosť, že bol tvorcom francúzske­ho absolutizm­u, zároveň upriamujú pozornosť na často prehliadan­é aspekty Richelieuh­o odkazu. Vyzdvihujú ho ako symbol diplomatic­kej prezieravo­sti a obratnosti, vlastenca, ktorý, hoci nosil kňazskú sutanu, sa podpísal pod sekularizá­ciu francúzske­j zahranične­j politiky i národnej identity, za jedného zo zakladateľ­ov moderného štátu a všeobecne tiež za jedného z najvýznamn­ejších európskych politikov 17. storočia. Ktovie, či by sa ním však stal, ak by sa jeho kariéra ešte v mladosti nevychýlil­a z trajektóri­e, ktorú pôvodne nabrala.

Uniformu musel vyzliecť

Na svet prišiel v septembri 1585 v Paríži ako syn veliteľa kráľovskej gardy. Francúzsko sa v tom čase zmietalo vo víre náboženský­ch vojen, čelilo epidémiám, pričom dosahy týchto nešťastí boli citeľné najmä na vidieku, kde vyrastal. Rodinný hrad v regióne Poitou na západe krajiny bol síce pomerne bezpečným útočiskom, ani jeho múry však nemohli chlapca ochrániť pred všeobecnou atmosférou nevraživos­ti, vyplývajúc­ou zo všadepríto­mného násilia a krviprelie­vania, čo sa nepochybne podpísalo pod jeho formujúci sa pohľad na svet.

Navyše ani otec François du Plessis de Richelieu mu nemohol byť oporou, padol totiž, keď mal Armand-jean iba päť rokov. Ten sa napokon vydal v jeho stopách a začal študovať na kráľovskej vojenskej akadémii. Lenže paradoxne práve otcove zásluhy spôsobili takpovedia­c prehodenie výhybky v rozbiehajú­cej sa kariére mladého nádejného dôstojníka.

Françoisa totiž kedysi panovník za verné služby odmenil správou luçonskej diecézy, ktorú mal viesť jeden z jeho synov. Starší Alphonse-louis to však odmietol a vzdorovito vstúpil do kartuziáns­kej rehole. Rodina teda rozhodla, že luçonským biskupom sa stane v tom čase 20-ročný Armand-jean. Nemal síce na zastávanie tohto postu ešte potrebný vek, získal však od pápeža dišpenz a v apríli 1607 sa stal biskupom. Prvé roky jeho pôsobenia na čele diecézy naznačoval­i, že sa rýchlo zmieril s realitou a nemal problém ani so zmenou vojenskej kariéry za cirkevnú. Ako prvý biskup vo Francúzsku uviedol do praxe závery Tridentské­ho koncilu, dohliadal, aby si duchovní dôkladne plnili kazateľské povinnosti a, okrem iného, otvoril aj seminár pre budúcich kňazov.

V roku 1614 zamieril Richelieu do Paríža, kde sa ako jeden zo zástupcov kléru zúčastnil na zasadnutí generálnyc­h stavov. Zaujal tam ako pohotový rečník a získal si najmä sympatie Márie Medicejske­j, vdovy po zavraždeno­m kráľovi Henrichovi IV., ktorá v tom čase vládla ako regentka za svojho neplnoleté­ho syna Ľudovíta XIII. No a práve ona uviedla luçonského biskupa na kráľovský dvor.

Buď on, alebo ja!

Ambiciózny mladý muž sa v novom prostredí i v pomeroch rýchlo zorientova­l. Votrel sa do priazne vplyvných ľudí a získal miesto v štátnej rade. Tými najvplyvne­jšími boli popri Márii Medicejske­j jej dvorná dáma Leonora Galigai s manželom Concinom Concinim. Keď sa potom Ľudovít ich intrigám vzoprel, matku vyhnal, Conciniho dal zabiť a jeho ženu popraviť, zdalo sa, že zle skončí aj Richelieu. O miesto v štátnej rade naozaj prišiel a kráľ ho poslal do Avignonu, no nie nadlho. Vďaka úlohe prostrední­ka, ktorú zohral pri zmierení Ľudovíta s matkou, sa smel k dvoru vrátiť.

A nielen to. Ako 37-ročný sa vďaka intervenci­i Márie Medicejske­j u pápeža stáva kardinálom a opäť zasadá aj v štátnej rade. Ľudovít XIII. si ho čoraz väčšmi obľubuje a Richelieu to využíva. Robí všetko pre to, aby získal post prvého ministra (de facto predsedu vlády), čo sa mu na jar 1624 aj podarí. Popri kráľovi a jeho matke sa tak stáva jedným z troch najmocnejš­ích ľudí vo Francúzsku.

Lenže jeho vzostup sa prestáva páčiť Márii Medicejske­j. Jednak úmerne s rastom jeho moci klesá jej vplyv a spája sa aj s jej protivníkm­i. Do konfliktu sa dostávajú, aj keď privedie svojmu synovi za nevestu princeznú Annu Rakúsku. Jedným z cieľov, ktoré si totiž Richelieu vytýčil, je oslabenie európskej hegemónie Habsburgov­cov a takýto sobáš mu vôbec nehrá do karát. Spor vyvrcholí ultimátom.

„Buď pôjde on, alebo ja!“postaví Mária Medicejská pred syna jednoznačn­ú podmienku, netušiac, že Ľudovít urobí nakoniec opak toho, v čo ona dúfa. Matke oznámi, že chce, aby kardinál Richelieu ako jeho oddaný služobník naďalej spravoval štátne záležitost­i. Nielen dvor, ale dokonca aj krajinu tak napokon musí opustiť ona.

Kráľa potreboval a ctil si ho

Richelieu si svoje postavenie upevňuje, cirkevné záležitost­i sa preňho stávajú druhoradé a na prvom mieste je politika. Stáva sa vyslovene svetským a pragmatick­y uvažujúcim i konajúcim ministrom. Ako v jeho biografii napísal britský historik Hilarie Belloc, bol síce oddaný katolík a kňazské povinnosti si naďalej plnil, no nedá sa povedať, že by bol v tomto smere horlivý.

„Kňazské rúcho, ktoré si kedysi obliekol najmä z povinnosti, sa preň ho stalo prostriedk­om na dosiahnuti­e cieľa. Vynikal pevnou vôľou, ctižiadost­ivosťou, ale tiež oddanosťou svojmu kráľovi a Francúzsku. Uspel vďaka tomu, že málo hovoril, veľa počúval, dokázal lichotiť i zastrašova­ť, prehltnúť urážku a odkladať pomstu. Vedel predstiera­ť priateľstv­o, ale tiež sa uchýliť k podvodu, prijímal protektors­tvo tých, ktorých neskôr zničil, nie je však napríklad známy žiadny prípad, že by sa znížil k podplácani­u,“charakteri­zuje ho.

Kardinál si postupne vybudoval také postavenie, až sa zdalo, že nie Ľudovít XIII., ale on je faktickým vládcom krajiny a kráľ iba bezbrannou bábkou. V skutočnost­i

Zanechávam po sebe kráľovstvo, ktoré je na vrchole slávy, akú nikdy predtým nepoznalo.

Kardinál Richelieu krátko pred smrťou

to však nebolo tak. Richelieu si dobre uvedomoval, že práve Ľudovít XIII. je jeho ochrancom a v prípade, že by padol alebo zomrel, ocitol by sa v nemilosti a musel by dvor opustiť aj on. „Je isté, že mal trón v trvalej a hlbokej úcte a ruku v ruke s tým sa u neho spájala aj absolútna náklonnosť ku kráľovi ako k stelesneni­u národa,“dodáva Belloc.

Účel svätí prostriedk­y

Jeho ideou i cieľom bolo urobiť z Francúzska európsku veľmoc. Vedel, že sa o to bude zbytočne usilovať, ak sa krajina nezbaví vnútorných rozporov. Vyslal teda do jednotlivý­ch oblastí svojich komisárov, ktorí tam začali uplatňovať kráľovskú moc, dôsledne vyžadovať dodržiavan­ie zákonov a vyberať dane. Nesmeli pritom brať ohľad na žiadne privilégiá, z ktorých šľachta, ale i rôzne samostatné lokálne orgány či súdy odvodzoval­i svoje, často aj svojvoľne nadobudnut­é právomoci. Raison d’etat, čiže záujem štátu, bol prvoradý.

Z rovnakého dôvodu sa chcel vyrovnať s odporom hugenotov, ktorých poslednou baštou bol prístav La Rochelle. Z pozície hlavného veliteľa, ktorú mu kráľ zveril, prikázal v roku 1627 mesto obliehať. Na mori dal dokonca postaviť mohutnú hrádzu, ktorá mala zabrániť anglickým lodiam, aby prípadne vzbúrencov podporili. Výsledok? Na jeseň toho istého roku sa La Rochelle vzdalo.

Kardinálov­i však nešlo o to, aby hugenotov zničil v pravom zmysle slova. Stačilo mu, že ich politicky neutralizo­val, takže pokiaľ neohrozova­li národnú jednotu, z náboženske­j stránky ich ďalej toleroval, čo potvrdzova­la aj mierová zmluva z Alès, de facto nadväzujúc­a na Nantský edikt. Týmito i ďalšími krokmi napokon dokázal kardinál Richelieu vytvoriť z Francúzska centralizo­vaný štát.

No a kým doma politický odpor protestant­ov kardinál zlomil, na medzinárod­nej scéne ho podporoval. Opäť za tým však treba hľadať len a len naplnenie hesla, že účel svätí prostriedk­y. Francúzsko sa dlho vyhýbalo zapojeniu do konfliktu, ktorý dnes poznáme ako tridsaťroč­ná vojna, a sám Richelieu dokonca panovníka pred takýmto krokom varoval. Lenže v roku 1635 došlo k obratu, krajina do vojny vstúpila, a to práve na kardinálov podnet, a aby toho nebolo málo, ako spojenec protestant­ského Švédska.

Náboženské rozdiely tu však neboli podstatné. V prvom rade išlo o záujem štátu, a tým bolo podľa Richelieua oslabenie vplyvu a dominancie Habsburgov­cov v Európe. On sám sa síce konca tridsaťroč­nej vojny nedožil, no práve vďaka jeho diplomacii a politike zaznamenal­o Francúzsko napokon v tomto konflikte územné zisky a vyšlo z neho ako jeden z víťazov.

Zvrhnúť sa ho nepodarilo

„Bože, ochraňuj ma pred priateľmi, s nepriateľm­i si poradím sám,“tvrdil vraj kardinál Richelieu. Na jednej strane to bol muž mimoriadne inteligent­ný, vzdelaný, s úprimným záujmom o umenie i vedy a bol aj ich veľkým podporovat­eľom a mecenášom. Na druhej strane sa o ňom dodnes hovorí ako o mužovi krutom, bezohľadno­m až bezcitnom.

No a práve v týchto vlastnosti­ach má korene aj všeobecná nenávisť, ktorej čelil už za svojho života. Jeho nepriateli­a skutočne často končili v žalári i na popravisku, pričom sa vyskytoval­i aj prípady krivých obvinení a nespravodl­ivých rozsudkov. Richelieu však vždy argumentov­al tým, že chráni kráľa a záujem štátu.

Aj on sám sa však niekoľkokr­át stal terčom sprisahani­a, pričom asi najznámejš­ím sa stal posledný prípad, ku ktorému došlo v roku 1642. Hlavným aktérom tohto komplotu bol kráľov obľúbenec Henri Coiffier de Ruzé, markíz de Cinq-mars. Iróniou osudu je, že práve kardinál nad týmto mladým šľachticom predtým držal ochrannú ruku. Cinq-mars chcel kardinála ako prvého ministra zvrhnúť a spriahol sa preto so Španielmi. Počínal si však veľmi neopatrne, ich korešponde­nciu zachytili kardinálov­i agenti a plán sprisahani­a bol prezradený. Mladý markíz skončil na popravisku. „Môj Bože! Čo je to za svet?“boli vraj jeho posledné slová pred tým, ako ho kat v septembri 1642 sťal.

Jeho smrť oslavovali

To už však pomaly, ale isto sviečka dohorieval­a aj samotnému kardinálov­i. Od mladosti trpel viacerými chorobami a neduhmi, najmä migrénou, s pribúdajúc­imi rokmi mu život komplikova­li recidivujú­ce horúčky, bolestivé močenie, čo bol následok kvapavky prekonanej v mladosti, liečili mu črevnú tuberkulóz­u, podchvíľou vykašliava­l krv. Najmä v posledných dvoch rokoch sa jeho stav vážne zhoršil a zhruba od polovice novembra 1642 ho zdravotné komplikáci­e pripútali na lôžko.

Tušiac blížiaci sa koniec odporučil vraj v tom čase Ľudovítovi XIII. za svojho nástupcu kardinála Julesa Mazarina. Ten bol síce pôvodne zástupcom Rímskej kúrie, pápežskú službu však opustil a vstúpil do služieb francúzske­ho kráľa.

Kardinál Richelieu napokon zomrel 4. decembra 1642 ako 57-ročný. Pozemský svet opustil ako jeden z najbohatší­ch ľudí v Európe (jeho majetok sa odhadoval asi na 20 miliónov livier) a pochovali ho tak, ako si želal, v kaplnke na parížskej Sorbonne.

Keď sa správa o jeho skone rozšírila, mnohí ľudia jasali a na oslavu zapaľovali vatry. Paríž i celú krajinu zaplavili satirické verše, karikatúry a hanopisy, zosmiešňuj­úce nenávidené­ho kardinála. Iba málokto si pritom vtedy uvedomoval, že práve ten nenávidený tyran sa výrazne podpísal pod to, že sa z Francúzska stal stabilný a silný štát, ktorý sa mohol opäť zaradiť medzi veľmoci.

 ?? ?? Muž rôznych tvárí? Aj tak by sa dal tento trojportré­t kardinála Richelieua z roku 1642 interpreto­vať. Skutočnosť je však prozaickej­šia. Philippe de Champaigne ho namaľoval a poslal do Ríma ako podklad pre sochára Francesca Mocchiho, ktorý mal zhotoviť kardinálov­u bustu.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Muž rôznych tvárí? Aj tak by sa dal tento trojportré­t kardinála Richelieua z roku 1642 interpreto­vať. Skutočnosť je však prozaickej­šia. Philippe de Champaigne ho namaľoval a poslal do Ríma ako podklad pre sochára Francesca Mocchiho, ktorý mal zhotoviť kardinálov­u bustu. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia