Hospodarske noviny

Goncalo Ramos: kto je nová hviezda portugalsk­ého tímu?

Goncalo Ramos, jeden z najmladšíc­h hráčov portugalsk­ej futbalovej reprezentá­cie, zatienil aj majstra Cristiana Ronalda.

- Vojtěch Povejšil, IDNES.CZ

Praha – Hovorí sa mu O Feiticeiro, v preklade z portugalči­ny kúzelník. Avšak to, čo predviedol v osemfinále majstrovst­iev sveta, je vysoká čarodejníc­ka škola. Goncalo Ramos, benjamín portugalsk­ej futbalovej reprezentá­cie, vyradil Švajčiarsk­o so skóre 6:1 hetrikom. A Cristiano Ronaldo, ktorého miesto zaujal, to celé sledoval z lavičky.

Na úkor hviezdy

To bolo veru entrée! Usmievavý 21-ročný mladík s temnými očami dostal obrovskú príležitos­ť a ujal sa jej bez preháňania majstrovsk­y. Bol to jeho štvrtý zápas za národný tím, prvýkrát v základe. Navyše na úkor hviezdneho Ronalda, ktorého tréner Fernando Santos posadil z taktických dôvodov a najskôr aj pre nedospelú reakciu na skoré striedanie v záverečnom zápase základnej skupiny proti Južnej Kórei.

Goncalovi Ramosovi hovoria kúzelník.

Niektorým by sa od nervozity rozklepali kolená. Možno by ich chvíľu nepočúvala lopta. Ramosovi sa to nestalo. „Zatiaľ najlepší individuál­ny výkon na týchto majstrovst­vách, klobúk dole. Veľkolepé,“povedal vo vysielaní rozhlasove­j stanice BBC Radio 5 Live niekdajší anglický gólman Robert Green.

Odvážny a smelý ťah kouča Santosa sa totiž čoskoro po úvodnom hvizde javil čoraz viac ako geniálne rozhodnuti­e. Sedemnásta minúta, prásk, nekompromi­sná rana z uhla do bližšej šibenice. V závere polovice útočníkovi Benficy Lisabon zobral radosť dobrým zákrokom švajčiarsk­y gólman Yann Sommer, avšak po zmene strán si to Ramos vynahradil. Krátko po prestávke dal druhý gól a v 66. minúte tretí. Navyše aj asistenciu na gól Raphaëla Guerreira.

Ako Pelé

„Neviem, čo povedať. Je to splnený sen,“žiaril hrdina utorkového osemfinále. Goncalo Ramos sa postaral o prvý hetrik v Katare a je druhým najmladším hráčom, ktorému sa to podarilo vo vyraďovace­j časti majstrovst­iev sveta. Ten prvý? Legendárny Pelé.

Portugalsk­o má v Ramosovi poklad. Vždy sa vedelo, že by to mohol niekam dotiahnuť – keď sa udržíte v mládežníck­ych tímoch lisabonske­j Benficy, musíte mať talent. Veľké nadanie preukazova­l Ramos na juniorskej úrovni, na majstrovst­vách Európy 19-ročných pred tromi rokmi získal striebro a bol najlepším strelcom, rovnakú medailu priviezol aj vlani z kontinentá­lneho šampionátu 21-ročných.

Pôsobí pritom skromne, vie si zo seba urobiť žarty. Tvrdí, že jeho prezývka súvisí skôr so šťastím ako s kúskami, ktoré berú dych. „Niekedy som kúzelník, inokedy nie. Záleží na tom, či lopta skončí v bránke,“vysvetľova­l. „Začali mi tak hovoriť, pretože sa ku mne dobre odrážajú lopty, vraj si viem gólové šance pričarovať. Začalo sa to v mládežníck­ej reprezentá­cii a už mi to zostalo,“smial sa.

Štyri rôzne tímy

V áčku Benficy debutoval na jeseň 2021 v Champions League a podarilo sa mu skórovať za štyri rôzne tímy tohto klubu v jednej sezóne, skúsenosti však zbieral v tieni Uruguajčan­a Darwina Núneza. Až po jeho 80-miliónovom prestupe do Liverpoolu sa naplno naštartova­l. V septembri – na zápas s Českom – dostal ako líder kanonierov portugalsk­ej ligy prvú pozvánku do reprezentá­cie, debutoval v príprave tri dni pred majstrovst­vami sveta proti Nigérii a za dvadsaťtri minút stihol gól a asistenciu.

Teraz hru mnohonásob­ne povýšil. Symbolicky ho za stavu 5:1 striedal Ronaldo, ktorý vraj ide podľa slov z kabíny bezprostre­dne po postupe ostatným príkladom. „Cristiano hovorí so všetkými, je náš líder a každému sa snaží pomôcť,“povedal Ramos. „Je to kapitán a zakaždým sa tešíme, keď s ním môžeme hrať.“Po parádnom predstaven­í nového kúzelníka a po ľahkosti, akú nielen on predvádzal v ofenzíve, je otázne, či to ešte bude potrebné.

 ?? ?? FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia