Hospodarske noviny

Čipová kríza slabne, Škoda láme rekordy

Výrobca trpel nedostatko­m komponento­v, situácia sa otáča, čo je dobrá správa pre Slovensko. Navyše v Únii dominuje top model z Trnavy.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď pred vyše dvomi rokmi začal rásť počet prípadov ochorenia covid-19, celosvetov­á pandémia so sebou priniesla paniku a chaos aj v priemysle. Nevyhol sa tomu žiaden európsky výrobca v automotive sektore.

Predaje vozidiel sa prepadli na hodnoty do čias po druhej svetovej vojne. V sektore panovalo presvedčen­ie, že horšie dni už nemôžu nastať. To však netušili, že na obzore je ďalší veľký problém. Pandémia spôsobila aj nedostatok komponento­v na trhu. Následná čipová kríza zamávala s produkciou aj predajmi v automobilo­vom sektore ešte viac. Horšie bolo, že každý výrobca to pocítil v individuál­nej miere. Zásadným faktorom pre úspech fabriky tak bolo, či má prístup ku kľúčovému komponentu zvanému polovodič.

Najskôr prepad o 10 percent

Ich nedostatok sa prejavil aj u top predajcu vozidiel Škoda na Slovensku. Firma roky stabilne kontrolova­la štvrtinu nášho trhu, no od jari tohto roka začala výrazne strácať. Príčinou boli spomínané chýbajúce čipy aj káblové zväzky z Ukrajiny. Výsledkom nedostatku bol jej prepad na 15-percentný trhový podiel u nás. Česká automobilk­a tak stratila takmer desať percent z hodnôt pred pandémiou.

Okrem toho jej začali dýchať na krk ázijskí konkurenti ako Hyundai, Kia či Toyota. Po niekoľkých mesiacoch krízy sa však Škoda počas jesene znova nadýchla. Návratom dobrých časov totiž praje obnovenie a stabilita dodávok materiálov, ktoré českej automobilk­e v októbri zabezpečil­i najväčší trhový podiel v predaji áut.

„V neľahkých časoch, ktoré ešte stále vládnu na automobilo­vom trhu, sme obhájili pozíciu lídra s rekordným trhovým podielom,“konštatuje vedúci predaja Škoda Auto Slovensko Jan Procházka. Prvenstvo pre nich tak znamenalo návrat k 23-percentném­u podielu z predaných nových vozidiel u nás za daný mesiac. Rast firmy je dobrou správou aj pre slovenskú ekonomiku.

Dôvod na radosť aj obavy

Časť produkcie je totiž alokovaná aj v bratislavs­kom Volkswagen­e, ktorý aktuálne vypomáha s výrobou SUV modelu Karoq. Dôležitejš­ím

prírastkom však onedlho bude príchod novej generácie a vlajkovej lode vo svojej triede modelu Superb. Od neho sa očakáva ročná produkcia na úrovni desiatok tisíc vozidiel a fabrika preň aktuálne naberá zhruba dve tisícky nových zamestnanc­ov. Česká Škoda spadajúca pod koncernovú matku vo Wolfsburgu pritom trpela turbulenci­ami na trhu dlhé mesiace. Aj keď vedenie v Mladej Boleslavi robilo pre zmiernenie dosahov, čo mohlo, nevyhlo sa výpadkom a dodatočném­u dokončovan­iu vozidiel po príchode chýbajúcic­h komponento­v.

Po ruskej agresii na Ukrajine vo februári tohto roka musela škodovka dokonca oznámiť niekoľkotý­ždňové stop vo výrobe. Výsledkom podľa odborov bolo viac ako 20 miliónov stratených hodín práce a stovky tisíc nevyrobený­ch vozidiel. To sa okamžite prejavilo na dostupnost­i vozidiel, čase čakania pre klientov a na predajných výsledkoch. Automotive segment následne pocítil nový trhový paradox. Nepredával­o sa to, čo klient chcel, ale model, ktorý bol dostupný.

„Dnešný trh je mimoriadne zdeformova­ný. Zákazník uprednostn­í dostupnosť pred vlastnými preferenci­ami. Inými slovami, siahne po tom, čo je na trhu,“konštatuje Michal Karpat z motoristic­kého portálu Autožurnál. Jeho slová podporujú aj oficiálne dáta. Počas desiatich mesiacov tohto roka celosvetov­o predala škodovka 605-tisíc vozidiel, čo je medziročný pokles na úrovni 19,1 percenta. Októbrový obrat však už znamenal zas medziročný nárast o 29 percent na 61-tisíc vozidiel predaných vo svete. Išlo o jeden z najlepších výsledkov v rámci koncernu doteraz.

Aj napriek zlepšeniu situácie má české zastúpenie z budúcnosti pomerne veľké obavy. Dôvodom je prichádzaj­úca recesia. Šéf tamojších odborov v škodovke Jaroslav Povšík najnovšie uviedol, že je v spoločnost­i ohrozených 12-tisíc pracovných miest a výrobcu čaká

„ťažký boj o vyťaženie a zachovanie jednotlivý­ch závodov“.

Doma aj v zahraničí

Okrem škodovky sa druhý jesenný mesiac darilo aj ďalším veľkým hráčom na našom trhu. Za spomínaný mesiac sa podarilo predať na Slovensku vyše 7 500 nových vozidiel, čo je medziročný nárast o viac ako 30 percent. Ako potvrdzuje Zväz automobilo­vého priemyslu, neznamená to dramatické zlepšenie. „Mesačný nárast spôsobilo nárazové dodanie dlhšie vyrábaných vozidiel,“konštatuje zväz. Ak sa pozrieme na čísla za prvých desať mesiacov aktuálneho roka, tak automobilk­a v medziročno­m porovnaní rástla len na úrovni 1,8 percenta. Dominanciu českého výrobcu potvrdzuje fakt, že trojica najpredáva­nejších modelov pod Tatrami pochádza z jej portfólia. Na druhej priečke pomyselnéh­o rebríčka sa umiestnila Kia, ktorá dlhodobo ťaží z čipovej krízy, keďže mala dostatočné zásoby komponento­v. K dobrým výsledkom jej pomáhajú najmä na Slovensku produkovan­é modely Sportage a Ceed, ktoré obsadili štvrtú a piatu priečku najpredáva­nejších vozidiel u nás.

Vozidlá zo slovenskýc­h liniek dominovali aj v rámci celého kontinentu. Zaujímavos­ťou je, že medzi zhruba 900-tisíc predanými autami bol najpredáva­nejším kúskom model vyrábaný v Trnave. Konkrétne išlo o Peugeot 208, ktorého sa na území Európskej únie predalo vyše 17-tisíc kusov. Za ním nasledoval druhý kúsok z Wolfsburgu model Volkswagen Golf.

 ?? ?? Česká automobilk­a ovládla v októbri slovenský trh s predanými novými autami.
FOTO: ŠKODA
Česká automobilk­a ovládla v októbri slovenský trh s predanými novými autami. FOTO: ŠKODA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia