Hospodarske noviny

Maďarsko zrušilo cenové stropy na benzín a naftu

-

Budapešť – Maďarská vláda súhlasila s návrhom ropnej a plynárensk­ej skupiny MOL a od utorkovej noci zrušila zastropova­nie cien benzínu a nafty u našich južných susedov. Oznámil to šéf kabinetu predsedu vlády Gergely Gulyás. Maďarský koncern už skôr varoval, že tamojšie benzínové stanice majú problémy so zásobovaní­m pohonnými hmotami.

Ľudové ceny neuspeli

Situáciu označili za kritickú. Jediným riešením podľa nich bolo, aby štát vytvoril podmienky na zvýšenie dovozu. Zahraničné podniky totiž obmedzili dodávky pohonných hmôt do Maďarska po tom, ako vlani v novembri kabinet Viktora Orbána určil cenové limity na úrovni 480 maďarských forintov, čo je pri aktuálnom kurze 1,17 eura za liter benzínu Natural 95 aj za naftu. Ako zdôraznil MOL, komplikáci­e nastali potom, ako si Maďari začali robiť zásoby pohonných hmôt vo veľkých objemoch.

„Sme na konci svojich síl,“povedal generálny riaditeľ spoločnost­i Zsolt Hernádi. Zdôraznil, že palivá od nich len za minulý týždeň kúpilo viac ako 2,2 milióna zákazníkov, čo je podľa ich dát porovnateľ­né so špičkou letnej turisticke­j sezóny. V prihraničn­ých regiónoch začali motoristi chodiť tankovať na Slovensko. Chaos sa už dotkol aj práce záchranáro­v, ktorí vyzvali vodičov, aby ich pustili natankovať. Podľa maďarských médií musela v okolí niektorých čerpacích staníc udržiavať poriadok v doprave polícia.

Jazdili k nám

Väčšina motoristov chcela natankovať palivo za zastropova­né ceny, ktorého predávané množstvo začali v Maďarsku obmedzovať. Paniku spôsobili avizované plány premiéra Viktora Orbána, ktorého kabinet nevylúčil, že by cenové stropy mohli byť od januára zrušené. Rady pred tamojšími benzínkami sa začali tvoriť v krajine už minulý týždeň. V súčasnosti stojí liter benzínu Natural 95 na maďarských čerpacích staniciach približne ako v Slovenskej republike.

 ?? ?? V Maďarsku už nebudú tankovať lacnejšie ako v okolitých štátoch.
FOTO: REUTERS
V Maďarsku už nebudú tankovať lacnejšie ako v okolitých štátoch. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia