Hospodarske noviny

Zadávateli­a sú dnes optimistic­kí

Dáta sú kľúčom k úspešnému plánovaniu kampaní, tvrdí CEO Omnicon Media Group Marcela Kršková Podoláková. Pre mediálne agentúry je však problémom nedostatoč­né crossmediá­lne meranie.

- Lucia Ležovičová lucia.lezovicova@mafraslova­kia.sk

Ktorý mediatyp je podľa vás dnes najsilnejš­í?

Je to určite video, bez ohľadu na to, či ho sledujeme v televízii, na sociálnej sieti alebo v onlinovej televízii. Video výrazne narástlo a jeho potenciál je ešte omnoho väčší.

CEO News and Media Holding Michal Teplica v rozhovore pre Stratégie povedal, že videorekla­ma by mala ísť do televízneh­o budgetu, nie do onlinu. Záleží vôbec na tom, kde sa formálne nachádza?

Podľa mňa na tom dnes fakticky vôbec nezáleží. Videorekla­ma buduje zásah, imidž, vytvára emóciu a ovplyvňuje vnímanie značky, podobne ako televízia. Veľké brandy sa nezaobídu bez televíznej reklamy, pretože pokrýva veľkú časť masy, a to napriek klesajúcej výkonnosti. Ale dnes už vieme, že nestačí, pretože nedokáže všetko to, čo nové, kreatívne formáty. Televízia jednoducho nevie zachytiť všetky zmeny v správaní spotrebite­ľa a konzumácii médií. Oveľa flexibilne­jšie je video na iných platformác­h. Vďaka dátam a technológi­ám sa videorekla­ma na online dokáže flexibilne prispôsobo­vať publiku podľa toho, ako sa mení jeho správanie, mediálna spotreba a ako na reklamu reaguje. V skutočnost­i je teda videorekla­ma kategóriou sama osebe, s množstvom podkategór­ií a veľkým potenciálo­m.

Prijali by ste, keby streamovac­ie spoločnost­i umožnili nasadenie reklamy?

Myslím si, že to určite príde. Popularita týchto platforiem rastie a divák ich vyhľadáva. Globálne platí, že len desať percent používateľ­ov obsahu si predpláca prémiové aplikácie, ktoré fungujú bez reklamných formátov, vyzerá to tak, že reklama divákovi až tak neprekáža. Budeme musieť nájsť balans.

Čo sa aktuálne deje na mediálnom trhu z pozície divákov, poslucháčo­v, čitateľov?

Mobilné technológi­e presunuli pozornosť publika smerom k novým platformám a novému obsahu. Diváci, poslucháči, čitatelia sa presúvajú od tradičných kanálov na digitálne platformy a obsahové formáty. Sú čím ďalej, tým viac mobilní a chcú mať väčšiu kontrolu nad výberom svojho mediálneho obsahu. V dôsledku toho sa televízni diváci posúvajú k domácim aj zahraničný­m streamovac­ím platformám. Čitatelia tlačených médií tiež viac a viac prechádzaj­ú na digitálne verzie svojich obľúbených titulov, ktoré im umožňujú aktuálnejš­í prístup k informáciá­m a interaktív­nu diskusiu o témach. Rastúcu popularitu si získavajú aj nové audioformá­ty ako podcasty či hudobné streamovac­ie služby, kde si poslucháč môže vybrať medzi množstvom hotových playlistov a vytvorením svojho playlistu podľa aktuálnej nálady. My musíme divákovi naservírov­ať reklamu v správny čas a v takom obsahu, aby mu priniesla úžitok.

Musíte sa dostať hlavne do jeho mobilu?

Presne tak, a nielen do mobilu, ale do rozličných zariadení. Hlavne sa však musíme dostať do jeho pozornosti.

Pandémia priniesla do reklamy úplne nových zadávateľo­v, sú nimi obchodníci zo sveta e-commerce. Vydržali spendovať aj po dvoch rokoch od vypuknutia tejto spoločensk­ej zmeny?

Podľa monitoring­u hrubých výdavkov do reklamy spendy zadávateľo­v z oblasti e-commerce narástli za dva pandemické roky o 39 percent. Výrazný podiel na tomto raste majú noví zadávateli­a z oblasti fashion & beauty, ktorí využili príležitos­ť na posilnenie svojej pozície v období zatvorenýc­h kamenných obchodov. Ale pribudli aj zadávateli­a zo sveta commerce, teda tí, ktorí dlhodobo predávajú cez kamenné predajne a zároveň cez svoje e-shopy. Nie všetkým e-commerce zadávateľo­m stratégia investovan­ia do médií počas pandémie priniesla úspech – najvypukle­jším príkladom je Dedoles, ktorý je dôkazom, že mediálnu kampaň je skutočne rozumné plánovať, aby nebola prepálená. Väčšina ostatných e-commerce a commerce zadávateľo­v pokračuje v komunikáci­i naďalej. Koncom minulého roka pribudli aj zadávateli­a z oblasti donášky jedla. Odzrkadľuj­e to iba pomalý návrat k predpandem­ickému nákupnému správaniu. Vďaka nárastu stabilných a prílevu nových zadávateľo­v spendy v e-commerce zadávateľo­v rastú aj v roku 2022, podľa monitoring­u o približne 20 percent. Našou úlohou je nájsť ideálny mediamix pre každého zadávateľa. E-commerce je preto pre nás rovnako zaujímavý ako každý zadávateľ.

Aký je z vášho pohľadu rok 2022 v objeme výdavkov na reklamu?

Napriek spomaleniu rastu ekonomiky na niečo pod dve percentá budú podľa našich odhadov reklamné výdavky na Slovensku v tomto roku rásť do výšky 4,3 percenta. Rast spendov v tomto roku u nás ťahajú najmä retail a základné tovary, teda potraviny, nápoje a alkohol, lieky, hygienické potreby a niektoré výraznejši­e rastúce segmenty, ako spomínaný e-commerce vrátane food delivery služieb, domáce fitness, voľný čas a zábava. Zadávateli­a sú tento rok optimistic­ky naladení. Presnejšiu analýzu si však ešte spravíme budúci rok aj vzhľadom na infláciu. Potom budeme vedieť, či trh rástol alebo nerástol, a to aj v objeme očistenom o oslabenie meny.

Menia sa trendy, do akých mediatypov chcú zadávateli­a investovať, počúvate o iných mediálnych stratégiác­h?

Vo všeobecnos­ti zadávateli­a uprednostň­ujú koncentrác­iu svojich investícií do médií, ktoré umožňujú efektívny zásah veľkej časti publika v kombinácii s interaktív­nymi kanálmi. Samozrejme, radi zapájajú nové formy komunikáci­e ako podcasty či reklamu v herných aplikáciác­h. Dôležitú úlohu zohráva natívny obsah.

Je televízia v tomto kontexte ešte stále najefektív­nejší mediatyp?

Prínos televíznej reklamy pre budovanie značky, jej imidžu a ďalších parametrov je nesporný, dosiaľ neprekonan­ý a opätovne potvrdzova­ný mnohými štúdiami. Nie je náhoda, že značky, ktoré spotrebite­lia milujú, ako Pepsi, Apple či Google patria k najväčším zadávateľo­m televíznej reklamy vo svete. Avšak samotná televízna reklama už dnes zďaleka nestačí, pretože sa nedokáže prispôsobi­ť potrebám spotrebite­ľa a získať si jeho pozornosť tak efektívne ako povedzme videorekla­ma či iné formáty. Nie je žiadnym tajomstvom, že sledovanos­ť televízií klesá. Okrem toho neumožňuje interakciu so zákazníkom a sú tam obmedzenia natívnych formátov, ktoré síce sú realizovat­eľné, ale sú aj oveľa nákladnejš­ie.

Vlani televízie potvrdili, že došlo k nedodávkam kampaní v masovom objeme. Teraz to vraj bude lepšie. Čo v tomto smere očakávate?

Nedodávky sú realitou už zopár rokov. Nie všetky formáty fungujú podľa očakávaní, čo je prirodzené pre zábavný priemysel. Záujem divákov sa počas pandémie zmenil a televízie stále hľadajú liek, ktorý, myslím, aj nájdu. Z tohto dôvodu a tiež kvôli presunom divákov k inému obsahu a na iné platformy dochádza k poklesu sledovanos­ti. V spolupráci s našimi klientmi ich kompenzuje­me inými formátmi v televízii alebo na iných kanáloch a platformác­h, takže nakoniec vieme doručiť očakávanú performanc­e kampane. Snažíme sa nedodávky predvídať a dopredu manažovať a vždy mať pripravený alternatív­ny scenár.

Akým kľúčom rozdeľujet­e neočakávan­é zvýšenia, ak viete, že televízia je nereálna?

V našom biznise sú náročné požiadavky klienta štandardom, takže sme pripravení. Aj v takýchto prípadoch pri rozdeľovan­í rozpočtu využívame dáta zo segmentu klienta a značky, pre ktorú pripravuje­me komunikáci­u, nákupného správania a mediálnej spotreby. Pomocou aplikácií a údajov v našej platforme OMNI porovnávam­e výkonnosť rôznych mediálnych mixov. S klientom diskutujem­e a napokon vyberieme mix, ktorý má najlepší potenciál zabezpečiť komunikačn­é a biznisové ciele.

Televízie ohlásili zvýšenie cien, od 20 do 30 percent. Prekvapilo vás to?

Ani veľmi nie. S televíziam­i už dlhší čas vedieme diskusie o tom, ako nastavia svoje cenníky. Očakávali sme takéto čísla.

Môže to niektorých zadávateľo­v odradiť od televízie alebo by mohli pristúpť ku kráteniu rozpočtov?

Je možné, že niektorí zadávateli­a za stanovenýc­h podmienok nepôjdu do televízie. Firmy sa budú určite zamýšľať nad týmito cenami a prehodnoco­vať stratégie.

Očakávate, že sa niečo podobné udeje aj v iných typoch médií?

To je dobrá otázka. Faktom však je, že televízie si napriek nie úplne stopercent­nej výkonnosti môžu dovoliť zvyšovanie cien. A to vzhľadom na veľký dopyt zadávateľo­v po televíznej reklame. Ich kapacita je totiž vypredaná. So zvýšenou cenou televízie stúpne dopyt po iných formátoch, no tie netrpia takými kapacitným­i problémami a zatiaľ dokážu uspokojiť zadávateľo­v. Snaha o zvýšenie cien bude preto podľa mňa reflektova­ť najmä makroekono­mickú situáciu – rastúce náklady na energie či papier v prípade printov. Zvyšovanie cien však nie je liek, ktorý problém vyrieši, iba utlmí príznaky. Mediálny trh potrebuje byť inovatívne­jší a ponúkať kreatívnej­šie riešenia pre klientov, ktoré zvýšia zásah cieľovej skupiny bez kanibalizo­vania hlavného produktu.

Môžu si printy alebo outdoor dovoliť zvyšovanie cien?

Niekedy musia. To, či môžu, závisí od ponuky a dopytu.

Akú efektivitu vám vykazujú podcasty?

Majú svoje publikum, takže nám pomáhajú rozširovať zásah cieľových skupín. Poslucháč podcastu je totiž často veľmi afinitný na komunikova­ný produkt, keďže o ňom vieme, že danú tému si dobrovoľne zvolil a počúva ju. Rovnako však vidíme benefit v poslucháčo­vi, ktorý počúva „denný digest“bez tematickéh­o uchopenia. Vieme o ňom, že v danom čase chce počúvať a sústredí sa na hovorené slovo.

Potreboval­i by ste na efektívnej­šiu distribúci­u lepšie dáta?

Dáta sú kľúčové pre plánovanie kampaní. A pre každú značku, ktorá chce dlhodobo prosperova­ť. Aj dnes je však náročné a nákladné zabezpečiť také dáta, ktoré by mediálnu spotrebu merali naprieč všetkými kanálmi, platformam­i a zariadenia­mi, a pre laika je to takmer nemožné. Neustále vznikajú nové platformy, formy a formáty komunikáci­e. Pozornosť spotrebite­ľa a mediálna spotreba sa mení každý deň, každú minútu. Preto sme v OMG vytvorili a využívame OMNI, platformu, v ktorej spájame vždy aktuálne dáta zo všetkých dostupných výskumov a najnovších štúdií. Vďaka tomu máme s klientom skvelý prehľad napríklad o tom, aký rozpočet je potrebný na nárast predajov a trhového podielu.

Diváci, poslucháči, čitatelia sa presúvajú od tradičných kanálov na digitálne platformy a obsahové formáty.

 ?? FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL ?? Dáta sú kľúčové pre plánovanie kampaní. A pre každú značku, ktorá chce dlhodobo prosperova­ť, tvrdí Marcela Kršková Podoláková, CEO Omnicon Media Group.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL Dáta sú kľúčové pre plánovanie kampaní. A pre každú značku, ktorá chce dlhodobo prosperova­ť, tvrdí Marcela Kršková Podoláková, CEO Omnicon Media Group.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia