Hospodarske noviny

Orbánove koledy

- Mário Blaščák komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Problémom stredoeuró­pskych politikov je, že sú ideovo zakorenení v socializme. Mentálna kotva stability z čias, keď všetko fungovalo na povel, je veľmi silná. Tí najschopne­jší sa vyznačujú dlhovekosť­ou, nie rozumom či čímsi zázračne iným. Vox populi, vox Dei. Stačí počúvať hlas ľudu, to je hlas boží, čo rozhodne o osude politika vo voľbách. Majstrom populizmu je maďarský premiér Viktor Orbán. Hoci sa snažil zoťať jednu z hláv trojhlavéh­o inflačného draka stanovením cenových stropov na vybrané potraviny, ale aj pohonné látky, ako sa sám presvedčil, trvalé subvencova­nie je ekonomicky neudržateľ­né a neefektívn­e.

A práve on by to mohol vedieť, keďže študoval históriu britskej liberálnej filozofie na Pembroke College, za peniaze ním dnes zatracovan­ej Sorosovej nadácie. Ktovie, či to bol hlas ľudu, alebo božie vnuknutie, čo Orbánovi pošepkalo zaviesť cenové stropy, čo namiesto palív pre všetkých spôsobilo plytvanie a neskôr ich nedostatok. A chronický nedostatok bol kŕčovou žilou socializmu. V Maďarsku sa ešte večer na Mikuláša čakalo na prídel benzínu v hodinových radoch.

Zdiskredit­ovaný cenový strop Orbán na ďalší deň zrušil. No situáciu zhoršili nielen sankcie na reexport výrobkov z ruskej ropy, ale aj polovičná odstávka rafinérie v Százhalomb­átte. Guvernér centrálnej banky György Matolcsy v parlamente vybuchol od hnevu s tým, že „Maďarsko patrí medzi top päť najzranite­ľnejších krajín sveta“. Priznať slabosť nie je hanba. No ak veľké peniaze prídu na to, že Orbán machra pred svetom len hrá, tak si práve koleduje o menovú krízu. Do nového minima ostávajú forintu tri percentá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia