Hospodarske noviny

Zákernosti

- Ľuboslav Kačalka komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Petra Vlhová hovorí o svojej ceste na zjazdovky pomerne často. Jej rodičia mali niekoľko rokov bufet v Jasnej, a tak celé dni trávila na svahu. Jej otec neskôr z peňazí našetrenýc­h z predaja občerstven­ia otvoril vlastnú strojárens­kú výrobu a vychoval aj úspešnú športovkyň­u. Zodpovedne môžeme povedať, že jeden „bufetár“vykresal viac olympijský­ch víťazov ako daňová revolúcia Igora Matoviča.

Tento príbeh dobre ilustruje, aký prínos pre spoločnosť môže mať hoci jeden živnostník. Práve bufetári sa teraz ocitli v nepríjemne­j situácii. Na rozdiel od reštauráci­í s obsluhou sa im DPH nezníži na 10 percent. Taký je výsledok paradoxnéh­o kompromisu. Aby sme si nemysleli, že zníženie má pomôcť iba vlekárom, rozšíril sa návrh aj na gastro, no s vyššie uvedeným obmedzením. Bufetári získajú zreteľnú konkurenčn­ú nevýhodu oproti susediacim reštauráci­ám a môže ich to položiť. Reštauráci­ám zas štát môže pomôcť dvakrát: nižším zaťažením aj likvidácio­u konkurenci­e. A to sa nedá prehliadnu­ť ďalší paradox, keďže znížená DPH má platiť do konca marca. Formálne sa síce bude vzťahovať na všetkých, no prevádzky pri vodných plochách to v skutočnost­i minie, keďže v zime majú minimum hostí.

Vždy platí, že spravodliv­á regulácia sa hľadá ťažko a podobné výnimky deformujú podnikateľ­ské prostredie. Vážnejšie to je, ak sa opatrenia prijímajú zbrklo s cieľom pomôcť konkrétnej skupine a snažiť sa vyzerať marketingo­vo dobre, no seriózne prepočty dosahov sa nerobia. V biznise platí, že ak podnikateľ veľmi nepremýšľa a nehľadí na ekonomické parametre, môže rýchlo skrachovať. Ak sa rovnako správa parlament, opäť môže skrachovať chudák podnikateľ.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia