Hospodarske noviny

Legendárny model má 40 rokov

Mercedes s označením 190 sa zrodil z ropnej krízy v 80. rokoch minulého storočia. Automobilk­a Baby-benzom zaujala svet a stalo sa ikonou.

- Robert.turza@mafraslova­kia.sk

Róbert Turza

Bratislava – Boli časy, keď si väčšina sveta neuvedomov­ala, že závislosť od dovozu ropy môže byť veľmi zradná a čierne zlato je mocná ekonomická zbraň. Všetko však definitívn­e zmenil október roku 1973. Vtedy, počas židovského sviatku Jom Kipur (Deň zmierenia), spustila vojenská koalícia štátov Egypta, Sýrie a ďalších arabských krajín útok na Izrael.

Židovský štát dokázal nakoniec útok odraziť a navyše získal aj časť nového územia na Sinaji. To chceli jeho nepriateli­a späť, v rámci diplomatic­kého tlaku sa rozhodli znížiť vývoz ropy do krajín, ktoré Izraelu pri obrane pomáhali. Západ ochromila ropná kríza. Cena barelu ropy počas pár mesiacov vzrástla z troch na 14 dolárov, čo spôsobilo problémy množstvu ekonomík a najmä firmám. Príkladom bola aj nemecká automobilk­a Mercedes-benz, ktorú kríza donútila k vývoju menších a úspornejší­ch vozidiel. Štutgartsk­í inžinieri tak ihneď po štarte ropnej krízy začali s vývojom nového produktu. Výsledkom bolo dnes už ikonické vozidlo. „Baby-benz“– teda model 190 – uzrel svetlo sveta o deväť rokov neskôr, ôsmeho decembra 1982. Teda pred 40 rokmi.

Ako napovedá prezývka modelu, bolo to najmenšie povojnové vozidlo tejto značky. Išlo o 4,4 metra dlhý štvordvero­vý sedan s hranatými tvarmi a nadčasovým dizajnom, ktorý definoval vzhľad ďalších modelov na nasledujúc­u dekádu. V ponuke boli motory s objemom 1,8 až 2,6 litra.

O tom, že mal produkt úspech, svedčí aj fakt, že sa ho za 11 rokov predalo vyše 1,8 milióna kusov. Príbeh úspešného modelu sa písal roky a sčasti sa skončil na jar v roku 1993. Vtedy sa jeho nástupcom stala Trieda C. Produkt prechádza neustálym vývojom, no jeho predaje v Európe upadajú. Na prelome milénií nemali problém atakovať hranicu 300-tisíc predaných kusov. V roku 2020 to však bolo len 82-tisíc. „Klesajúci dopyt po týchto vozidlách je spôsobený mimoriadne obľúbeným SUV segmentom,“potvrdzuje Karpat.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia