Hospodarske noviny

Odvolávani­e vlády ovládli emócie

Počas dvoch rokovacích dní po sebe v pléne kričali bývalí partneri, expresívne slová si neodpustil ani Robert Fico. Výsledok bude tesný.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Krik, hádky, nervozita, ľútosť, vybičované emócie, ale aj ignorácia zo strany predstavit­eľov vlády či väčšiny zákonodarn­ého zboru charakteri­zujú prebiehajú­cu mimoriadnu schôdzu, na ktorej konci môže byť pád vlády Eduarda Hegera. Počty sú stále tesné, nerozhodnu­tí poslanci sú stále nerozhodnu­tí a rokovanie sa naťahuje. Pokračovan­ie bude v pondelok, špekuluje sa aj o spôsobe a termíne hlasovania. Rozpravu odštartova­l vo štvrtok popoludní šéf SAS Richard Sulík a hneď na začiatku pripomenul emotívny vstup do koalície v roku 2020.

„Igorovi Matovičovi som úprimne fandil, veril som, že môže byť dobrým premiérom. Naše prvé stretnutie sa končilo objatím,“zaspomínal šéf SAS, zatiaľ čo Matovič za ním s mobilom v ruke krútil hlavou. Sulík následne spustil výpočet chýb, ktorých sa vláda pod vedením OĽANO dopustila. Igorovi Matovičovi a Borisovi Kollárovi zas adresoval poznámku, že „nemajú poriadne vzdelanie“, predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi odkázal, že ho ako premiér sklamal. Neskôr však vyslovil, že ho mrzí, že ho odvolávajú. „Chaos, neschopnos­ť a hanba sú slová, ktoré najviac vystihujú vládnutie Igora Matoviča,“povedal Sulík.

Hádky expartnero­v

Matovič reagoval len mimikou a občasnými pohľadmi, vystúpenie v pléne si zatiaľ nedoprial. Zato Kollár sa pri tom svojom rozohnil. Upozornil liberálov, že koalícii vyčítajú spoluprácu s extrémista­mi v parlamente pri rodinnom balíčku, pritom oni sami idú aj s ich hlasmi odvolať kabinet. „To vám nevadí, ale keď sme my dali 200 eur matkám s deťmi, to je veľmi zlé,“kričal na bývalých partnerov. „Nehuč,“zvolala na neho vzápätí členka SAS Jana Bittó Cigániková a v reakcii na jeho vystúpenie sama kričala, že oni ľuďom nedali nič. „Vy ste tie peniaze ukradli šičke z Brezna, invalidném­u manželském­u páru z Trebišova, robotníkov­i z automobilk­y a dali ste to niektorým ľuďom, napríklad aj tým tvojim matkám, ktorých si si narobil 11 zatiaľ,“reagovala zvýšeným hlasom.

Matovič bez slov

Obe strany boja, čiže koalícia aj SAS, pritom používali podobný argument – výstrahu pred návratom Roberta Fica. Zatiaľ čo sa expartneri hádali, samotný Fico im odkazoval, že sú rovnakí. „Vy ste ako prašť a uhoď,“povedal. Zároveň potvrdil, že za návrh SAS na odvolanie vlády zahlasuje celý 27-členný klub Smeru. Kým prvý rokovací deň sedelo v sále viacero predstavit­eľov exekutívy, v piatok ráno sa nikto z vlády neunúval prísť si vypočuť rozpravu osobne. Napokon pred plénum predstúpil krátko popoludní aspoň minister obrany Jaroslav Naď a nový šéf školstva Ján Horecký.

Aj keď pred poslancami rečnili okrem už spomínanýc­h aj Milan Krajniak či premiér Eduard Heger, čakalo sa najmä na to, či s prejavom príde líder OĽANO Igor Matovič.

„Ja by som bol rád, keby nevystúpil,“povedal Boris Kollár a dodal, že to nemyslí v zlom. „Sú také vybičované emócie, že by to možno mohlo aj poškodiť. Povedal by pravdu, čo si o tom myslí, urobil by to tak od podlahy, plne by som s ním súhlasil, ale myslím, že teraz je dobré, že sa to ešte viac neeskaluje,“vysvetlil a priznal, že on sám to tiež vyhrotil, za čo sa už skôr ospravedln­il. „Ja som to urobil aj za neho, myslím, že som ho zastúpil veľmi dôstojne,“komentoval svoj emotívny výstup.

Netradičný spôsob

Stále je však niekoľko poslancov, ktorí svoj verdikt neoznámili, a vzhľadom na tesné počty to bude na nich zrejme stáť aj padať. „Bude sa to lámať na pánovi (Miroslavov­i) Kollárovi (Spolu) a možno na pánovi (Martinovi) Borguľovi,“uviedol šéf Sme rodina. Borguľa je práve jeho straník a Kollár potvrdil, že sa ho snaží spracovať. „Zatiaľ neúspešne,“ skonštatov­al. Hlasovať za pád vlády plánuje momentálne 75 poslancov, medzi nerozhodnu­tých patrí Martin Čepček a Slavěna Vorobelová. Ako to dopadne, nevedia predpoveda­ť ani u liberálov. Práve tesné počty sa však starajú v parlamente o nervozitu. Vedenie Národnej rady dokonca uvažuje o tom, že hlasovanie bude aklamatívn­e. Každý jeden prítomný poslanec sa postaví a povie, či je za, proti alebo sa chce zdržať. Dôvodom majú byť staré a nespoľahli­vé hlasovacie zariadenia.

 ?? ?? Líder Slobody a Solidarity Richard Sulík sa dostal do konfliktu s Eduardom Hegerom.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Líder Slobody a Solidarity Richard Sulík sa dostal do konfliktu s Eduardom Hegerom. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia