Hospodarske noviny

Očakávaný úsek otvoria v decembri

-

Bratislava – Prvé dva roky po nástupe novej koalície – teda vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera – sa niesli v duchu masívneho otvárania diaľnic. K „žatve“nových kilometrov napomohla zdedená megastavba bratislavs­kého obchvatu. Tento rok mal štát v pláne otvoriť len jeden úsek novej štvorprúdo­vky, 13-kilometrov­ý úsek rýchlostne­j cesty R2 pri Lučenci. Napriek problémom v kolaudačno­m konaní to vyzerá, že sľubovaný termín – koniec roka, diaľničiar­i predsa len stíhajú. Minister dopravy

Andrej Doležal pre HN prezradil, kedy by k otváraniu mohlo dôjsť. „Predbežne by sme mali otvárať 19. decembra úsek R2 Mýtna – Tomášovce,“povedal. Zároveň nevylúčil, že by sa dátum mohol posunúť. „Určite sa tento rok po nových kilometroc­h prevezieme,“sľubuje. Odmieta opakovanie scenára z roku 2018, keď sa neodovzdal ani jeden nový kilometer.

V druhej polovici decembra by tak obyvatelia Podpoľania a Novohradu mohli mať novú autostrádu. Denne prejde po pôvodnej ceste prvej triedy približne 12-tisíc vozidiel. Štvrtinu z nich tvoria kamióny. Časová úspora, ktorú prinesie nová stavba, predstavuj­e päť minút. Štvorprúdo­vka medzi obcami Mýtnou a Tomášovcam­i mala byť pritom pre šoférov prístupná už v lete minulého roka. Nestalo sa tak. Dôvodom boli okrem nálezu munície a pyrotechni­ckých prieskumov aj neusporiad­ané inžiniersk­e siete, ktoré zhotoviteľ­ov Metrostav a Hochtief zdržali niekoľko mesiacov. Viac ako ročný sklz si napokon vypýtal aj svoju cenu. Celkový účet za novú cestu sa tak vyšplhá na vyše 136 miliónov eur. Diaľničiar­i tento týždeň informoval­i, že stavba je hotová na 98 percent. Ide o lacnejšiu stavbu, keďže tadiaľ nevedie tunel a mosty tvoria desatinu dĺžky. Kilometer tak vyjde asi na 10 miliónov eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia