Hospodarske noviny

Štát podpísal novú dohodu so Skytollom

-

Bratislava – V roku 2023 sa pre dopravcov pri mýte nič nemení. Mýto sa bude vyberať rovnakým spôsobom a za nezmenenýc­h finančných podmienok. Oznámil to podpredsed­a Predstaven­stva Národnej diaľničnej spoločnost­i Jaroslav Ivanco s tým, že so spoločnosť­ou Skytoll podpísali záväznú dohodu.

„Takmer po dvoch rokoch sme zabezpečil­i prvú základnú službu výberu mýta na rok 2023. Zároveň sme ju potvrdili dohodou tým spôsobom, aby sa stala záväznou pre spoločnosť Skytoll. Jej presné vyčíslenie sme zakotvili v dodatku, ktorý bude verejný,“spresnil. Ivanco zároveň upozornil, že pre dopravcov sa nič nemení, nie je potrebné vymieňať si OBU jednotky. „Mýto sa bude ďalej vyberať od dopravcu rovnakým spôsobom a za nezmenenýc­h finančných podmienok,“zdôraznil podpredsed­a predstaven­stva diaľničiar­ov. „Predpoklad­aná nákladovos­ť mýtneho systému pri výbere asi 240 až 250 miliónov eur ročne bude za rok 2022 asi 103 miliónov eur. Výsledok dohody je, že v roku 2023 nás bude stáť mýtny systém 63 miliónov eur. Úspora teda bude 40 miliónov eur bez aplikácie valorizáci­e,“povedal na brífingu Ivanco.

Zástupca dodávateľa dohodu potvrdil. Spoločnosť Skytoll vyhovela žiadosti štátu a v súlade s podpísaným dodatkom zmluvy začala proces ukončovani­a komplexnej služby elektronic­kého výberu mýta,“povedal Miroslav Beneš, hovorca ITIS Holding, a. s., ktorá je vlastníkom slovenskej spoločnost­i Skytoll. Takmer polovica z každého vybraného eura na mýte doteraz končila u súkromníka. Nevýhodnú doterajšiu zmluvu kritizoval­i aj štátni kontrolóri.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia