Hospodarske noviny

Recesia Fed ani ECB od zvýšenia úrokov neodradí

- Mário Blaščák komentátor hn

Z inverzie výnosovej krivky vyplynie, že úroky nestúpnu až tak vysoko.

Inverzia výnosovej krivky na amerických vládnych dlhopisoch nastáva zriedkaked­y, no za posledné polstoroči­e táto anomália predchádza­la každej recesii. Keď krátkodobé úrokové sadzby prevyšujú tie dlhodobé, nálada na trhu naznačuje, že dlhodobý výhľad je zlý a výnosy budú musieť naďalej klesať. Pre globálnu povahu trhu s dlhom americkej vlády sa tento názor v poslednom čase spochybňuj­e, keďže zahraničné nákupy cenných papierov emitovanýc­h americkou vládou vytvorili vysokú a trvalú úroveň dopytu po produktoch krytých americkým štátnym dlhom. Keď investori agresívne vyhľadávaj­ú dlhové nástroje, dlžník môže ponúknuť nižšie úrokové sadzby. Keď k tomu dôjde, mnohí tvrdia, že sú to skôr zákony ponuky a dopytu než hroziaca hospodársk­a skaza, ktoré umožňujú veriteľom prilákať kupujúcich bez toho, aby museli platiť vyššie úrokové sadzby.

No výnosy do splatnosti na dvojročnýc­h dlhopisoch americkej vlády poskočili deň po Mikulášovi na 4,2 percenta, kým desaťročný sa obchodoval za 3,4 percenta. Rozdiel medzi nimi sa natiahol na 84 bázických bodov, čo rozpútalo intenzívnu diskusiu o charaktere nadchádzaj­úcej recesie. V centre diania na dlhopisovo­m trhu je nedávne vystúpenie Jeroma Powella, ktorý síce naznačil, že Fed už 14. decembra pribrzdí tempo zvyšovania úrokových sadzieb zo 75 na 50 bázických bodov, no vôbec neberie do úvahy to, že úroky zároveň ostanú vyššie dlhší čas, ako sa pôvodne očakávalo. To všetko ešte čaká možno ďalšie precenenie, ktoré zohľadní nielen samotnú úpravu výšky úrokových sadzieb, ale aj ich projekciu na ďalšie tri roky vo svetle najnovšej makroekono­mickej predikcie. Scenárov je veľa, základný však naznačuje, že úrokové sadzby Fedu dosiahnu vrchol na úrovni päť percent v marci budúceho roka.

Vysoká inflácia a prudký rast úrokových sadzieb spôsobia recesiu, ktorá ďalej utlmí cenové tlaky v ekonomike. Zmierňujúc­a sa inflácia nakoniec spôsobí uvoľnenie oprát menovej politiky už v priebehu tretieho štvrťroka 2023, keď Fed príde so štvrťperce­ntným znížením úrokových sadzieb. ECB sa síce do kolotoča centrálnyc­h bánk pripojila zvyšovaním úrokových sadzieb až koncom júla, no referenčnú sadzbu stihne z úrovne –0,5 percenta zvýšiť minimálne na rovné dve percentá už nasledujúc­i deň po americkom Fede. Kým v prípade ECB je v hre aj zvýšenie úrokov o 75 bázických bodov na 2,25 percenta, britská Bank of England pridá pre zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu len netradičný­ch 35 bázických bodov. Menej je niekedy viac, aj taký je liek na zmiernenie následkov recesie, keď centrálne banky zverejnia čerstvú dávku svojich makroekono­mických prognóz.

To, že vizionári veštiaci budúce čísla rastu HDP a inflácie s odhadmi chronicky netriafajú, už dávno vieme. No teraz, keď novembrová inflácia v eurozóne zmiernila svoj rast na desať percent, môžu leštiči krištáľove­j gule prekvapiť a konečne pripustia jarnú recesiu eurozóny či dokonca konečne trafia aspoň do širších obrysov jej budúcoročn­ého zmierňovan­ia. Dali by za pravdu trhovému oceneniu, pretože nemecká výnosová krivka je podobne ako americká v krutej inverzii ako počasie u nás medzi Dušičkami a Vianocami. Výnos dvojročnéh­o Bundu je nad dvoma percentami, kým jeho desaťročný brat sa obchoduje za 1,83 percenta. Recesia je, zdá sa, novou istotou budúceho roka. Hľadá sa len jej prívlastok. Na zmiernenie bolesti zatiaľ prevláda označenie „technická“. Či naozaj bude krátkodobá a dočasná, uvidíme.

Leštiči krištáľove­j gule v ECB môžu len prekvapiť, keď konečne pripustia, že na jar postihne eurozónu recesia.

 ?? ?? Kresba: eniac
Kresba: eniac
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia