Hospodarske noviny

Zisk do lona

- Ivan Szabó ©hn komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk Rudolf Sivý ©hn editor hn rudolf.sivy@mafraslova­kia.sk

Ak nejaké firmy majú nadmerné zisky v dôsledku takej pochmúrnej udalosti, ako je napríklad vojna, prichádza otázka, čo s nimi urobiť. Odpoveď na to, ako by sa mal profit čo najspravod­livejšie rozdeliť medzi vlastníkov a štát, nie je jednoznačn­á. Najmä, ak sa do rozhodovan­ia o zdanení zapájajú okrem technokrac­ie aj prvky nemerateľn­ej etiky alebo spoločensk­ej zodpovedno­sti.

Európska komisia poskytla členským štátom Únie relatívne zhovievavý vzorec riešiaci nezaslúžen­ý zisk. Spodnú hranicu jeho zdanenia určila na 33 percent. Zvyšný rozsah nechala na štátoch a ich prístupe k firmám a občanom. Napríklad v Holandsku zostali na dolnom limite, na Slovensku je to 70 percent. Získané peniaze sa majú použiť na boj s vysokými cenami energií. Keď bude zase raz vládna cháska ukazovať šesť miliárd, ktorými pomôže udržať účty za elektrinu a plyn pod kontrolou, spomeňme si, že takmer desať percent vzala z nadmerných ziskov firiem zo sektora energetick­ých surovín. A dodajme, že napríklad extra zdanený Slovnaft musí navyše investovať do novej infraštruk­túry v dôsledku európskych protiruský­ch energetick­ých riešení. Komisia nazvala daň solidárnym príspevkom. Asi si myslela, že tento eufemizmus nebude firmy tak bolieť, veď predsa solidarita je spolupatri­čnosť, ktorú v kríze tak veľmi potrebujem­e.

Nezaslúžen­ý zisk môžeme prirovnať k niečomu, čo bez námahy padne do lona. Ak by si tento frazeologi­zmus dotknuté firmy včas osvojili, nemalo by ich prekvapiť, že čoskoro sa objaví voš lonová, ktorá sa z neho výdatne napije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia