Hospodarske noviny

Potenciál trafiky

-

Ja podporím teba, ty podporíš mňa. To je predsa štandardná súčasť politiky – takto svojho času vysvetľova­l český expremiér Petr Nečas dohody s hŕstkou poslancov, ktorí podporili jeho vtedajšiu vládu. Trojica zákonodarc­ov sa vtedy vzdala mandátu a za to dostali trafiky – posty v manažmento­ch štátnych firiem. Kauzu riešil súd, ktorý povedal, že takéto dohody sú v poriadku.

Napriek hlasom, že SAS pretaktizo­vala koalično-opozičnú politiku – v utorok sa jej podarí silný úder. V prípade, že menšinová koalícia nenazbiera dostatočný počet hlasov na prežitie, končí. Ak prežije, kabinet Eduarda Hegera vrátane protikorup­čného lídra Igora Matoviča sa nezbaví podozrení z kupčenia s hlasmi. Svedčí o tom aj sobotňajši­a pohotovosť sivej eminencie slovenskej politiky Mikuláša Dzurindu, ktorý prišiel s premiérom na snem nevýraznej strany Spolu. Po návšteve a rokovaní v kuloároch si predseda partaje a nezaradený poslanec Miroslav Kollár dal nastaviť svoj nový postoj na záchranu vlády. Odídenec z SAS Martin Klus medzitým naznačil, že verí, že by sa do jesene sformovala nová politická sila v štýle SDKÚ 2.0. Predčasné voľby by nevyhovova­li ani jednému, keďže by to mohlo znamenať ich koniec na hradnom vrchu. Neskoršie by im pomohli vybudovať si pozície v črtajúcej sa alternatív­e pod taktovkou Dzurindu.

Pozornosť si zaslúži tvrdenie ministerky Veroniky Remišovej, že budúcnosť vlády závisí aj od hlasu Martina Borguľu zo Sme rodina, aktuálne obvineného z korupcie. Bude preto pre verejnosť zaujímavé sledovať, kam povedú budúce kroky Kollára, Borguľu a Klusa a ďalších potenciáln­ych trafikanto­v.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia