Hospodarske noviny

Nestíhame!

- Martin Vlachynský analytik iness

Za mojich 11 rokov analyzovan­ia som zvyknutý, že väčšina nových nápadov a návrhov predložený­ch v parlamente je zlá. Škodia podnikateľ­skému prostrediu, berú daňovníkom ich peniaze, obmedzujú slobody a zvyšujú moc politikov rozhodovať o občanoch. Ich cieľom nie je zlepšovať život, ale preferenci­e.

Pamätám si časy vlakov zadarmo, obedov zadarmo, plynových vratiek, ekasy, fušovania do druhého piliera a mnohých ďalších vecí. Pri každom takomto návrhu sme však mali pocit akéhosi rytierskeh­o mediálneho súboja, ktorý mal svoj postup a pravidlá. Vláda najskôr opatrne nahodila udičku, analytici, podnikateľ­ské združenia či opozícia kontrovali. Nasledoval­i otázky novinárov, diskusie v televíziác­h, analýzy vládne aj nezávislé, medzirezor­tné pripomienk­ové konanie, keď sa na pôde ministerst­va zoči-voči riešili jednotlivé rozporné body.

Nechcem to prikrášľov­ať, ani vtedy argumenty veľmi nefungoval­i a politik hral vždy skôr o náladu verejnosti. Väčšina návrhov však bola rozobratá zvrchu aj odspodu a predkladat­eľ sa aspoň pokúsil o obranu.

No koncom roka 2022 sa opozícia s koalíciou zliali do neprehľadn­ej masy a chrlia zákony s takou intenzitou, že my analytici nestíhame. Väčšina návrhov prichádza ako poslanecké prílepky vrátane tých koaličných (pozdravuje­m zmenu osobitného odvodu z činnosti v regulovaný­ch odvetviach), sú bez akýchkoľve­k vyčíslenýc­h vplyvov (príplatky k mzdám, ako sa máte?) a ich technická realizácia – alebo skôr jej neexistenc­ia – napovedá, že vznikli medzi dvoma pressíčkam­i kdesi v tatranskom hoteli (trojmesačn­é zníženie DPH na jedlo na tanieri). To je tak trochu zároveň šťastie, lebo niektoré nápady sú zabudnuté skôr, ako sa nimi niekto začne vážne zaoberať (aj vy ste sa už tešili na bločkové vratky?).

Najdesivej­šie na tom sú však cenovky. Boli časy, keď vlaky zadarmo s oficiálnou ročnou cenovkou 13 miliónov eur boli veľká téma. Školské obedy zadarmo za 117 miliónov eur vyvolali takú reakciu, že neprežili ani tri roky.

Dnes píšu polmiliard­ové opatrenia hádam aj poslaneckí stážisti – ak sa teda vôbec unúvajú odhadnúť, koľko to bude stáť. Pojem hodnoty za peniaze stratil zmysel. No všetkého do času. Ak poslanci nezmenia ústavný zákon, čo je málo pravdepodo­bné, v roku 2023 sa aktivuje dlhová brzda. Slovenské dlhopisy sa obchodujú s výnosom, aký sme naposledy videli v roku 2013. Rusko-ukrajinská vojna pokračuje v nezmenenom tempe a ceny plynu a elektriny nečaká skorý pád. Kto sa potom prihlási, aby všetky tieto miliardové balíčky porušil?

Dnes píšu polmiliard­ové opatrenia hádam aj poslaneckí

stážisti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia