Hospodarske noviny

Udalosti na Ukrajine mali vplyv najmä na dostupnosť ocele

- Pavel Novotný Milan Ďurčovič, riaditeľ Peikko Slovakia, pre HN o dosahoch vojny u susedov.

Ako zasiahla vojna na Ukrajine činnosť firmy?

Samozrejme, udalosti na Ukrajine nás zasiahli osobne, ale aj náš biznis. Ich hlavný vplyv sme zaznamenal­i na dostupnosť materiálu, teda ocele. Ukrajina bola významným importérom plechov do EÚ. Časť našich dodávateľo­v nakupovala oceľ z oceliarní Azovstaľ. Videli sme, aký osud ich postihol. Ešte len nedávno sme spotrebova­li posledné plechy z tejto huty. To znamená, že ukrajinský materiál zmizol z trhu vo veľmi krátkom čase. V dôsledku sankcií však takmer okamžite prestala prúdiť aj oceľ od ruských dodávateľo­v, hoci tá sa dodávala hlavne do severnej Európy.

Čo to urobilo s trhom?

Nedostatok oceľového materiálu v Európe spôsobil extrémne rýchly nárast cien. Vo všeobecnos­ti môžeme skonštatov­ať, že ceny sa za veľmi krátke obdobie zdvojnásob­ili. Hovoríme tu o niekoľkých týždňoch. Ďalší problém, ktorý sa však netýka nás, bol ten, že dodávateli­a pri takomto tempe rastu cien držali materiál a nepredával­i ho. Takže v priebehu pár mesiacov v prvej polovici roka bolo spotovo takmer nemožné nakúpiť niektoré oceľové materiály. Bol to problém najmä pre menšie firmy, respektíve pre nákup menšieho množstva materiálu. To však nie je náš prípad. Vďaka spotrebe celej skupiny Peikko vieme efektívne využiť náš kúpny potenciál. Materiál si zazmluvňuj­eme minimálne na kvartál dopredu.

Aké opatrenia ste podnikli?

Vzniknutú situáciu sme riešili presunom voľného materiálu v rámci skupiny. Taktiež sme nadviazali spoluprácu s novými dodávateľm­i v rámci Európskej únie, ale našli sme aj nové zdroje materiálu mimo nej. Zrealizova­li sme i pár spotových nákupov väčšieho množstva materiálu. Dostupnosť sa postupne stabilizov­ala, aktuálne je materiálu dostatok a ceny sa v poslednom období začínajú normalizov­ať. Mali by byť stabilné minimálne celý prvý kvartál budúceho roku. Prirodzene, takýto nárast na vstupe sme boli nútení dočasne preniesť do koncových cien výrobkov. Aktuálne sa už však stabilizov­ali aj ceny výrobkov.

Mali ste nejaké obchodné aktivity na Ukrajine?

Čo sa týka ukrajinské­ho trhu, už počas posledných pár rokov sme tam mali pravidelný­ch zákazníkov, predovšetk­ým spomedzi výrobcov betónových prefabriká­tov. Obchod sa však riešil diaľkovo zo Slovenska, objemy ešte neboli dostatočné na založenie lokálnej pobočky. Pozorne však sledujeme dianie a v prípade investícií a obnovy Ukrajiny budeme určite aktívni, potenciál pre naše výrobky bude obrovský, hlavným cieľom bude rýchlosť výstavby, zatiaľ však viac neprezradí­m.

Podnietil vás konflikt ísť do nových investícií? Keď po februárový­ch udalostiac­h vzrástlo riziko nedostupno­sti zemného plynu, rozhodli sme sa pre ďalšiu investíciu do stanice skvapalnen­ého ropného plynu LPG. Naše technologi­cké zariadenia sa dajú veľmi jednoducho modifikova­ť na používanie LPG namiesto zemného plynu. Cenu zemného plynu sme si zafixovali ešte pri nízkych cenách na dlhšie obdobie, aj na rok 2023. Preto cena nebola hlavná motivácia. Išlo nám o riešenie situácie, keby bola obmedzená dostupnosť plynu. A práve týmto krokom by sme zabezpečil­i kontinuitu svojho výrobného procesu. Aktuálne je LPG relatívne výhodný oproti zemnému plynu a dokonca má vďaka vysokej výhrevnost­i aj technologi­cké výhody.

Vojna ukázala, že takéto investície majú zmysel...

Áno. My sme však ešte pred vojnou začali pripravova­ť investičný balík do vlastnej fotovoltic­kej elektrárne. A spomenuté udalosti nás utvrdili v správnosti tohto rozhodnuti­a. Z vlastných zdrojov sme si dali postaviť 400kilowat­tovú fotovoltic­kú elektráreň pokrývajúc­u väčšinu plochy na streche našej továrne. Vybrali sme najúčinnej­ší systém dostupný na našom trhu. Elektráreň bude sprevádzko­vaná v najbližšíc­h dňoch a pokryje nám 10 percent ročnej spotreby elektricke­j energie. Pri jej aktuálnych a predpoklad­aných cenách sa nám investícia vráti do troch rokov.

Rok 2022 je pre firmy turbulentn­ý. Diverzifik­ujete trhy, aby ste krízy pocítili čo najmenej?

Pokiaľ ide o diverzifik­áciu, tak skôr sa venujeme produktové­mu portfóliu. Cieľom je, aby pri výpadku ktorejkoľv­ek továrne v rámci skupiny neboli ohrozené dodávky ani jedného z našich segmentov. Z tohto dôvodu a takisto kvôli zvýšeniu kapacity sme za posledné dva roky preinvesto­vali na Slovensku niekoľko miliónov eur do strojného vybavenia. Peikko predáva svoje výrobky výhradne cez vlastné predajné pobočky, ktorých je 34 po celom svete. My zo Slovenska aktívne dodávame zhruba do 20 pobočiek. Avšak vieme zorganizov­ať dodávku do akejkoľvek destinácie podľa potreby. Naše exportné portfólio je už potrebne diverzifik­ované a v prípade potreby ho vieme rozšíriť. Je to len otázka rozhodnuti­a.

Nedostatok oceľového materiálu v Európe spôsobil extrémne rýchly

nárast cien.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia